Vijenac 655

Matica hrvatska

 

IZ OGRANAKA


 

Bjelovar – U organizaciji OMH u Bjelovaru 21. ožujka u biskupijskoj je dvorani održano predstavljanje književnog opusa Bogdana Maleševića, književnika čija djela duboko odišu kršćanskom tematikom i kršćanskim nadahnućem. Projekt sabranih djela književnika Maleševića obaseže 34 knjige, a mnoga su prevedena na njemački, francuski, talijanski, engleski, španjolski i ruski jezik. Uz sabrana djela Malešević je u okviru Biblioteke Dvaju Srdacâ uredio i objavio 35 knjiga drugih autora, a već 21 godinu uređuje i časopis za vjeru i kulturu Zlatno pero, koji u svakome broju donosi pregršt zanimljivih priloga i prijevoda iz područja književnosti, umjetnosti i vjerske tematike. Autor je i utemeljitelj kazališta Teodrama croatica (KTC). U okviru književne večeri književnik se osvrnuo na brojne teme, među kojima i na svoju odluku da postane književnik i na kasnije obraćenje na grobu bl. Ivana Mertza koje će se, dakako, reflektirati i u njegovim djelima koja pripadaju području katoličke mistike. Rođen u iznimno nadarenoj umjetničkoj obitelji, sin akademskog slikara Duška Maleševića i akademske slikarice Maje Dolenčić Malešević, brat akademske slikarice Tatjane, Bogdan Malešević, naobrazbom povjesničar umjetnosti, publiku je upoznao i sa Zakladom obitelji Malešević – Devet anđeoskih korovâ (ZOM-DAK), koja od prosinca prošle godine funkcionira kao stalni postav u Franjevačkom samostanu u Cerniku. (Davor Dijanović)

 

Dubrovnik – U organizaciji OMH u Dubrovniku i Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije 22. ožujka u Dubrovniku održano je predavanje potpredsjednika MH Anđelka Akrapa Demografske promjene u Hrvatskoj.


Predavanje Anđelka Akrapa

Predavač je dubrovačku publiku upoznao s demografskim procesima na području Hrvatske s povijesnoga, sociološkog, gospodarskog i političkog aspekta. Na četiri demografska sloma, a osobito posljednjem, suvremenom, koji je naviše pogodio našu zemlju, istaknuo je neke od važnijih uzroka nepovoljnoga demografskog trenda, među kojima su slab rast i velike migracije stanovnika, niska stopa fertiliteta, demografsko starenje, problem mirovinskog, zdravstvenog i socijalnog sustava, ekonomski pad i iseljavanje stanovništva. Uzroci migracijama potaknuti su velikim brojem stanovnika na malo obradive zemlje, a u hrvatskim zemljama razlozi iseljavanja bili su uvelike potaknuti povijesno političkim uzrocima. Cilj održanog predavanja bio je osvijestiti mogućnosti koje utječu na demografske promjene i osvijestiti potrebu za poduzimanjem konkretnih mjera populacijske politike koja će osigurati obnavljanje stanovništva. Rješenje i napredak nemoguće je postići bez snažne političke volje od lokalne zajednice do vrhovne vlasti, istaknuo je. (Ana Rajić)

 

Novska – U Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima 22. ožujka predstavljena je knjige Pavla Holovčuka Sjećanja na život Ukrajinaca u Bosni i Hrvatskoj. O knjizi je govorio Franjo Horvat, urednik biblioteke Zavičajne dodirnice OMH u Novskoj, u čijem je izdanju knjiga izašla. Predstavljanje je organizirala voditeljica Narodne knjižnice i čitaonice Marica Tisaj. Pjevačka skupina KPD Ukrajinaca Karpati iz Lipovljana otpjevala je, kao uvod u prezentaciju, dvije pjesme kojima je prezentirala ukrajinsku kulturu u Lipovljanima, a članice Karpata Marija Poljak i Ankica Holovčuk odrecitirale su nekoliko pjesama Pavla Holovčuka na ukrajinskom i hrvatskom jeziku.


Predstavljanje knjige Pavla Holovčuka

Holovčukova je knjiga zbirka priča i humoreski iz života Ukrajinaca u Bosni i Hrvatskoj od njihovih doseljavanja sve do danas te intervjua sa još tada živim doseljenim Ukrajincima u Bosnu i Lipovljane. Najviše tekstova odnosi se na život Ukrajinaca u sjevernoj Bosni, kamo su Ukrajinci organizirano doseljavali potkraj 19. i početkom 20. stoljeća iz zapadne Ukrajine, tada dijela Austrougarske. Pavlo Holovčuk rođen je 5. srpnja 1940. u Devetini, mjestu na sjeveru Bosne u koje su doselili njegovi preci iz Ukrajine. Nakon odlaska u mirovinu vraća se u Lipovljane, gdje i sada živi. Dosad je isključivo pisao na ukrajinskom jeziku, a ovu je knjigu objavio na hrvatskom jeziku, u želji da ona dospije do što više čitatelja. (Ivan Semenjuk)

 

Opatija – OMH u Opatiji organizirao je u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja u Rijeci predstavljanje knjige Julijana Dobrinića Riječke i trsatske zavjetne medaljice. Knjigu su predstavili tajnik Ogranka Želimir Cvitanić, Ivo Mileusnić, kustos Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci i autor Julijan Dobrinić, profesor emeritus Sveučilišta u Rijeci.


Knjiga Julijana Dobrinića

Knjiga katalog rezultat je višegodišnjih istraživanja koja je autor proveo u Hrvatskoj i inozemstvu. Prikazuje dosad poznate i dostupne primjerke sakralnih medalja, medaljica i medaljona, izrađenih za potrebe vjernika koji su posjećivali trsatsko i riječko svetište. Iako je trsatsko svetište poznatije, zbog višestoljetnog štovanja Blažene Djevice Marije, medaljice su izrađivane i za riječko svetište zbog štovanja riječkog čudotvornog raspela iz stolne crkve sv. Vida. U katalogu su medaljice prikazane slikama u boji, a opisi su dani na hrvatskom jeziku. (Julijan Dobrinić)

 

Opuzen – U organizaciji OMH u Opuzenu 22. ožujka u likovnom salonu Opuzen postavljena je izložba Svjetionik s Neretve. Izložene su slike i skulpture dio zbirke iz založbe kralja Tomislava iz Čapljine. Miroslav Klemm, postavljač izložbe, uvodno je kazao kako je izložba omogućila publici uživanje u životnom djelu i grandioznoj zamisli Bože Vjeke Jarka, sina Neretve, koji je darom od dvjestotinjak slika i kipova modernih umjetnika iz BiH i Hrvatske potaknuo osnivanje Založbe kralja Tomislava u Čapljini i izgradnju galerije u Podkosi, naglasivši da je upravo taj hercegovački svećenik svjetionik s Neretve.


Otvaranje izložbe u Opuzenu

Opuzenci će mjesec dana imati priliku uživati u slikama i skulpturama Ive Dulčića, Frane Šimunovića, Đure Sedera, Ede Murtića, Nikole Reisera, Josipa Vanište, Šime Vulasa, Kuzme Kovačića, Marina Tortaglie, Antuna Motike, Zlatka Šulentića, Ljube Ivančića, Marije Ujević-Galetović, Ivana Kožarića i ostalih velemajstora likovne i kiparske umjetnosti. Ravnatelj Založbe Stjepan Šutalo izrazio je zadovoljstvo prisnim odnosima između Čapljine i Opuzena, koji se ostvaruju u kulturi. Predsjednik Ogranka Miroslav Vidović naglasio je da će Ogranak kao kredo isticati čvrste veze s ograncima MH u Hercegovini te s kulturnim institucijama. U glazbenom dijelu nastupila je mlada pločanska učenica osnovne glazbene škole Brigita Marinović odsviravši na violini dvije prigodne skladbe. (Miroslav Vidović)

 

Orahovica – Članovi OMH u Orahovici 19. ožujka održali su izvještajnu i izbornu skupštinu. Izvješće o radu za protekle dvije godine podnio je predsjednik Zorislav Milković. Književni susreti u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, predavanja i izložbe, obilježavanje Dana sjećanja na Vukovar samo su dio aktivnosti odrađenih u proteklom dvogodišnjem razdoblju. Milković je u svome izvješću istaknuo i dobru suradnju sa susjednim OMH iz Slatine,Virovitice i Našica. Ogranak je u svoje aktivnosti nastojao uključiti i mlade, kojima je većina programa i bila namijenjena. Nakon podnesenih izvješća pristupilo se izborima za novo vodstvo Ogranka pa je tako za novoga predsjednika jednoglasno izabran dosadašnji tajnik Damir Najmenik, dopredsjednica je Emica Parašilovac, tajnica Ida Milković, a članovi Pavo Leko, Ivana Maričić, Ivana Pavelić, Katarina Najmenik, Alen Unferderber, Marijana Čelig-Hlobik, Jelena Mihelčić i Ivan Cigler. Novi predsjednik Damir Najmenik predstavio je i plan rada za iduće dvogodišnje razdoblje. Zadatak članova Ogranka nastavak je bogate i slavne tradicije, ali i prilagodba novim uvjetima života i rada. Naši zadaci bit će promicanje kulturnog, umjetničkog i znanstvenih života u našoj sredini, njegovanje i proučavanje povijesno-kulturne baštine lokalne sredine, organizacija znanstvenih i stručnih predavanja, izložbi, predavanja, razvijanje suradnje s umjetničkim, znanstvenim i prosvjetnim institucijama i udrugama te poticanje izdavačke djelatnosti. Na kraju su novoizabranom predsjedništvu čestitku uputili Stjepan Sučić, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak te pročelnica grada Orahovice Marija Šafer. (Damir Najmenik)

 

Požega – Dani Matice hrvatske u Požegi završili su 21. ožujka izvrsnom monodramom Roberta Kurbaše Ispit savjesti. U monodrami kojoj su temelj stihovi i esej Tina Ujevića Kurbaša se ne pojavljuje samo kao vrsni glumac nego i kao režiser i scenarist. Pred punom Dvoranom sv. Terezije Avilske, uglavnom požeških srednjoškolaca kojima je poezija Tina Ujevića obvezna lektira, Kurbaša se u obraćanju samome sebi, ali i publici, dotaknuo svevremenih tema, tema bliskih i suvremenom čovjeku. Kurbaša postavlja pitanja, ona ista koja je postavljao i Ujević – o moralu, religiji, odnosu žene i muškarca, prijateljstvu, iluzijama i stvarnosti, tražeći odgovore na izazove savjesti. Ova je predstava borba sa samim sobom, dijalog s vlastitom savješću – ispit savjesti koji glumca, ali i gledatelja, vodi do katarze. Jer teme kojih se dotiču Ujević i Kurbaša svevremenske su pa predstava tjera na razmišljanje, preispitivanje vlastitog bitka, smisla i pravih vrijednosti. (Ljiljana Marić)

 

Samobor – U prostorijama samoborskoga Ogranka Matice hrvatske 5. travnja održan je Kviz lektira Bajka o vratima za učenike šestih razreda osnovnih škola s područja Grada Samobora i Zagrebačke županije u čast jednoga od najpoznatijih živućih hrvatskih književnika, Danijela Dragojevića, koji je u siječnju proslavio 85. rođendan.


Kviz lektira Bajka o vratima

Odgovarajući na raznovrsna pitanja učenici iz osnovnih škola Bogumila Tonija, Samobor, Milana Langa, Mihaela Šiloboda i Svete Nedelje pokazali su izvrsno znanje. Iako u rezultatu gotovo izjednačeni, pobijedila je svetonedeljska skupina Fantastična trojka: Lara Turk, Mia Videk i Antonio Čović, koje je pripremala učiteljica Andrea Lizatović. Kviz se odvija u suradnji književnoga i povijesnoga odjela Ogranka MH Samobor od 2016. (Lada Lokmer)

 

Šibenik – OMH u Šibeniku i Stručno-znanstvena udruga Futura organizirali su 30. ožujka u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića 1. znanstveno-stručni skup Primjena ukrasnog bilja u turističkoj ponudi Submediterana. Program je započeo otvaranjem prigodne tematske izložbe likovnih radova članova likovnog odjela Ogranka na prvom katu knjižnice, a potom je u dvorani započeo radni dio skupa. U njemu su sudjelovali: Boris Dorbić s temom Ukrasno bilje u ozelenjivanju javnih gradskih prostora na Submediteranu, Berina Muhović s temom Primjena vrsta iz por. Fabaceae i Mimosaceae u ukrasnoj hortikulturi na Submediteranu, Boris Dorbić sa studentima Ivanom Gugićem i Andrejem Uremovićem s temom Ljekovita i uzgojna saznanja o orahu i bademu te sa studentima Jelenom Pavić i Marijom Tarle s temom Ljekovita i uzgojna saznanja o smilju, Emilija Friganović s temom Uporaba aromatičnog bilja iz submediteranskog klimata u prehrambenoj industriji i Emir Delić s temom Uzgoj i primjena paulovnije na Submediteranu. Nakon rasprave uslijedio je Kulturno umjetnički program u kojemu su članovi književnog odjela Ogranka kazivali svoje stihove. Program je nastavljen predavanjem Vinke Karađole, florartistice, Suvremeni dizajn ukrasnih aranžmana s nekim submediteranskim vrstama. Nakon skupa organiziran je stručni obilazak šibenskih zelenih površina pod vodstvom Borisa Dorbića, u suorganizaciji TZ Grada Šibenika. (Zdenka Bilušić)

Vijenac 655

655 - 11. travnja 2019. | Arhiva

Klikni za povratak