Vijenac 654

Književnost

Održani 11. Kostajnički pjesnički susreti Milivoj Cvetnić, Hrvatska Kostajnica, 22. ožujka

Rasadnik pjesnika u gradu na Uni

Marija Krupić

Dana 22. ožujka održani su u Hrvatskoj Kostajnici 11. Kostajnički pjesnički susreti Milivoj Cvetnić. Susret je organiziralo Društvo prijatelja knjige Milivoj Cvetnić iz koje svake godine po raspisanom natječaju izabire najbolju pjesničku zbirku mladoga neafirmiranog pjesnika. Na taj način žele potaknuti mlade ljude na pisanje poezije, ali i upoznati ih, kao i hrvatsku javnost, s poezijom Milivoja Cvetnića (Hrv. Kostajnica, 1921), kostajničkog pjesnika koji je poginuo u mjestu Gnjilavac pokraj Cazina 26. prosinca 1944. Bio je mladi intelektualac, a početkom 1940-ih pripadao je najnaprednijem krugu studenata zagrebačkog sveučilišta, iz kojega su poslije izrasli naši veliki pjesnici Jure Kaštelan i Vesna Parun. Milivoj nije imao sreću preživjeti pakao Drugoga svjetskog rata. Za života nije objavio ni retka, a njegova sjajna darovitost otkrivena je 62 godine nakon njegove pogibije, objavom zbirke pjesama Lirika (Disput, 2006) te zbirke pripovjedaka Zaljubljena Madona (Dora Krupićeva, 2010).


Tina Čatlaić


Antonio Karlović

Kostajničko društvo prijatelja knjige svake godine dodjeljuje plaketu Milivoj Cvetnić mladom pjesniku ili pjesnikinji bez objavljene zbirke pjesama. Nagrada je tiskanje zbirke. Pozdravljajući okupljene u prepunoj dvorani hotela Central, Stela Cvetnić-Radić, predsjednica Društva, istaknula je da je Društvo utemeljenjem književne nagrade Milivoj Cvetnić potaknulo afirmaciju novih pjesničkih imena u hrvatskoj književnosti: „Vjerujemo da smo dosadašnjim radom i izdavanjem prvonagrađenih zbirki poezije naših laureata pomogli autorima da se ohrabre i krenu zahtjevnim putom književnog stvaranja. Podsjetimo na Sandru Tribuson, Tamaru Bakran, Alena Tomića, Jakova Skoka, Ivonu Aviani, Matiju Perkovića, Robertu Nikšić…“ Zahvalila je Matiji Perkoviću koji je svoju pjesmu Krvavi pjesnici posvetio Milivoju Cvetniću i darovao je Društvu.

Ovogodišnji susreti odvijali su se u znaku poezije Antonija Karlovića i njegove zbirke Ego-stripper, koja je na susretima 2018. odabrana kao najbolja. Antonio Karlović rođen je 1994. u Zagrebu. Svoju poetiku opisao je kao „decentni krik“ koji „sadrži puno očaja, ali ipak vodi računa da ne povrijedi ljude oko sebe“. U promociji Ego-strippera sudjelovali su Mile Stojić, predsjednik prosudbenog povjerenstva i recenzent, Marija Krupić, Ines Konjevod, Damir Ducić i Mirjana Lahovsky-Žličarić. U svom obraćanju Antonio je rekao da mu se čini „da je poezija izgubila zajednicu, a zajednica je izgubila poeziju“ nadajući se ipak da će se poezija otvoriti bližnjem „kojeg susreće u prolazu, u tramvaju, u čekaonici bolnice“. Jedanaeste kostajničke pjesničke susrete Milivoj Cvetnić obogatio je sjajnim nastupom Damir Kukuruzović, džez-gitarist iz Siska, čiji je nastup s Miroslavom Čehaićem, članom Kukuruzovićeve Django grupe, oduševio.

Proglašena je i pobjednička zbirka za 2019. Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Petar Gudelj, predsjednik, Mile Stojić, Marija Krupić i Ines Konjevod najboljom su proglasili zbirku mlade Tine Čatlaić Muzej lomova. Tina Čatlaić rođena je 2000. u Čakovcu. Maturantica je Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec. Već u osnovnoj školi osvajala je nagrade na literarnim natječajima, a više je puta sudjelovala na državnoj smotri Lidrano s novinarskim i literarnim radovima. Dvostruka je državna prvakinja i trostruka viceprvakinja iz hrvatskoga jezika. Obrazlažući izbor prosudbenog povjerenstva Petar Gudelj u nadahnutoj je recenziji napisao: „Pročitaš i ostaneš bez riječi. Začuđen i postiđen. Sjetiš se svojih suznih i siromaških osamnaest godina u jadranskom kršu, svojih nemuštih, nevještih, polupismenih pjesama. Koje si pisao kamenom po kamenu, s kamena prepisivao u svoje uboge đačke bilježnice. Dođe ti povjerovati da se dogodila budućnost, da se sve promijenilo i uznapredovalo, pa i sama poezija i pisanje pjesama. Da si ti umro ili zaspao u svoje kameno ili se probudio u neko tuđe, kompjutorsko doba, kad osamnaestogodišnje djevojke, maturantice, pišu bolje od kla``sikā i klasike postiđuju ne samo svježinom inspiracije nego i zrelošću i vještinom pisanja. Došlo vrijeme da učitelji uče od svojih učenika. Osamnaestogodišnja djevojka je Tina Čatlaić iz Čakovca, maturantica čakovečke gimnazije, njezina knjiga Muzej lomova.“

Petar Gudelj ove godine nije bio na susretima, ali je njegova prisutnost i karizma izvirala iz svake pomno odabrane riječi njegove recenzije kojom je počastio Tinu Čatlaić, ali i sve nazočne. Recenziju Petra Gudelja Pročitaš i ostaneš bez riječi pročitao je Đuro Tadić, dugogodišnji prijatelj Petra Gudelja i Društva.

Na kraju je predsjednica Društva čestitala Tini Čatlaić na pobjedi, uručivši joj plaketu Milivoj Cvetnić uz najavu da će zbirka pjesama Muzej lomova izaći do ljeta. Zahvalivši svima na sudjelovanju Stela Cvetnić-Radić je istaknula „da su dobra poezija i prijateljstva koja se uz nju rađaju i opstaju ono što nam daje poticaj u radu i daljem djelovanju“.

Vijenac 654

654 - 28. ožujka 2019. | Arhiva

Klikni za povratak