Vijenac 654

Glazba

Jazz ad libitum Mladena Mazura

Odlazak Andréa Previna

Mladen Mazur

Premda mnogi ime njemačko-američkog pijanista, skladatelja i dirigenta Andréa Previna povezuju s klasičnom glazbom i filmom, vrijedi se prisjetiti toga svestranog glazbenika i kao vrsna jazz-pijanista. Rođen u Berlinu od židovskih roditelja kao Andreas Ludwig Prewin, već je sa šest godina pohađao Berlinski konzervatorij da bi potom pred dolazećim ratnim zbivanjima u Njemačkoj s obitelji najprije preselio u Pariz, gdje će glazbeno školovanje nastavlja na Conservatoire de musique studirajući harmoniju i kompoziciju kod glasovitoga Marija Castelnuovo-Tadesca.


André Previn / Snimio A. P. Mutter

Potom odlazi u Kaliforniju, dobiva posao u studijima MGM-a, gdje susreće trubača Shortyja Rogersa i priključuje se 1956. njegovu jazz-triju. Tu i započinje njegova karijera jazz-pijanista i prva suradnja s pjevačicom Ellom Fitzgerald, a potom i s Bennyjem Carterom te Mahalijom Jackson. Vrhunac Previnove džezističke karijere zabilježen je na čelu trija u kojem su svirali kontrabasist Leroy Vinegar i bubnjar Shelly Mann, sve u sklopu diskografskoga jazz-projekta Just In Time iz prve polovine šezdesetih godina, u kojem se Previn već predstavlja kao izvrstan pijanist i improvizator zavidne tehnike instrumenta i invencije u stilski profiliranim interpretacijama jazza američke Zapadne obale. Vrijedi spomenuti Previnove suradnje i snimanja s tada vrhunskim američkim džezistima kao što su Roy Krall, Willy Smith, Dave Pell, Barney Kessell, Benny Carter, Pete Rugolo, Benny Goodman, pjevačica Diahann Carrol, Jay Jay Johnson i Herb Ellis. No Previnovi su glazbeni afiniteti, usprkos nedvojbenim kvalitetama jazz-pijanista, otišli stilski prema vodama i zahtjevima filmske industrije i klasične glazbe. Tako će za glazbu napisanu za tridesetak filmova Previn primiti čak četiri nagrade Oscar. No istovremeno će kao odjeci njegova divljenja američkom skladatelju i dirigentu Leonardu Bersteinu ostati u sjećanju i njegove uspješne pijanističke suradnje s revijskim orkestrom Andréa Kostelanetza, primjerice u interpretaciji poznate skladbe Georgea Gershwina Rhapsody In Blue.

 „Nisam se nikada smatrao jazz-glazbenikom, ali glazbenikom koji povremeno svira i jazz da!“ izjavio je Previn 1986. naglasivši tako paradigmu svoga glazbenog zvanja. Izvrstan pijanist, skladatelj i dirigent te šarmantan gospodin André Previn ženio se pet puta i odgojio četrnaestero djece. Prva mu je supruga bila glasovita pjevačica jazza američke Zapadne obale Betty Bennett, a među ostalim bračnim družicama valja spomenuti i glasovitu glumicu Miju Farrow. Bio je neko vrijeme i vrlo uspješan šef dirigent simfonijskih orkestra u Londonu i Pittsburgu.

André Previn umro je u devedesetoj godini u svom stanu na njujorškom Mahattanu 28. veljače ove godine.

Vijenac 654

654 - 28. ožujka 2019. | Arhiva

Klikni za povratak