Vijenac 654

Naglasak, Naslovnica

8. svjetski samit umjetnosti i kulture, Kuala Lumpur, Malezija, 11–14. ožujka

Kulturno umrežavanje za pametnu budućnost

Dorotea Milas

Umjetnost i kultura nude bezbroj perspektiva i nadahnuća koja mogu obogatiti. Uključenost i sudjelovanje ključevi su naše sposobnosti da odgovorimo izazovima budućnosti, poruke su 8. svjetskog samita umjetnosti i kulture održana u Kuala Lumpuru


 

Mobilni umovi: Kultura, znanje i promjena bila je tema 8. svjetskog samita umjetnosti i kulture (8th World Summit on Arts and Culture) održana u glavnom gradu Malezije, Kuala Lumpuru, od 11. do 14. ožujka. Konferenciju je organizirala Međunarodna federacija umjetničkih vijeća i kulturnih agencija IFACCA (International Federation of Arts Councils and Culture Agencies), a domaćini su bili Nacionalni odjel za kulturu i umjetnost (National Department of Culture and Arts JKKN) i Ministarstvo turizma, umjetnosti i kulture (Ministry of Tourism, Arts and Culture) Malezije. Među sudionicima iz Hrvatske bila je i zaklada Kultura nova koje je upraviteljica Dea Vidović. Kultura nova prva je zaklada u sektoru kulture u Hrvatskoj koju je osnovala Republika Hrvatska, odnosno Ministarstvo kulture. Zaklada pruža stručnu i financijsku potporu programima organizacija civilnoga društva u kulturi koji potiču razvoj produkcijskih i organizacijskih kapaciteta nositelja programa; podižu razinu profesionalnog djelovanja putem neformalnog obrazovanja i stručnog usavršavanja; potiču uspostavljanje međusektorske suradnje; pospješuju programsko umrežavanje i suradnju na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini; podupiru umjetničko stvaralaštvo i kulturno djelovanje mladih i sl., a provode i  vlastite programe.


Svečano otvaranje održano je u botaničkom vrtu uz tradicionalnu glazbu i plesove / Izvor: Ministarstvo turizma, umjetnosti i kulture Malezije


Ulaz u hinduistički hram u špiljama Batu / Snimila DOROTEA MILAS

Zaklada Kultura nova od 2017. članica je svjetske mreže IFACCA (International Federation of Arts Councils and Culture Agencies), koja okuplja ministarstva kulture te kulturna vijeća i organizacije iz više od osamdeset zemalja svijeta. Vizija mreže jest svijet u kojem vladajuće strukture i građani prepoznaju kulturu i umjetnost kao elemente koji pridonose razvoju društva. Svrha mreže jest pružanje potpore članicama u nasljeđivanju i prenošenju zagovaranja važnosti kulture i umjetnosti na svjetskoj razini. Mreža pruža usluge, informacije i resurse organizacijama članicama i njihovu osoblju, od rukovoditelja i stvaraoca politika do istraživača, administratora i šire kulturne zajednice. Aktivnosti su podijeljene u četiri glavna područja: umrežavanje, znanje i analiza, izgradnja kapaciteta i zagovaranje. Zaklada, kao članica IFACCA-e, bila je pozvana na sudjelovanje na samitu, a njezina upraviteljica Dea Vidović sudjelovala je na okruglom stolu te je ostvarila niz uspješnih kontakata i dogovora s istaknutim stručnjacima na području kulture i umjetnosti s kojima će zaklada surađivati. Dea Vidović (Hrvatska), Mauricio Delfín (Peru) i Simon Brault (Kanada) raspravljali su o upravljanju kulturom te poticanju građana na sudjelovanje u upravljanju kulturom, nakon čega je publika mogla postavljati pitanja i raspravljati s njima.

Kultura i globalne promjene

Svečano otvaranje 8. svjetskog samita umjetnosti i kulture održano je na lokalitetu Laman Perdana u središtu botaničkog vrta Perdana, nekada poznata kao Taman Tasik Perdana ili Lake Gardens. Botanički vrt nastao je kada je zapušteni park iskrčen i zasađen zbirkama tropskih biljaka, što posjetiteljima pruža dojam tropske prašume u središtu užurbane metropole. Svečanost otvaranja započela je pozdravnim riječima gradonačelnika Kuala Lumpura, predsjednika IFACCA-e i zamjenika ministra turizma, umjetnosti i kulture Malezije. Tijekom cijele večeri delegati samita uživali su u tradicionalnim malezijskim specijalitetima, glazbenom i plesnom programu te druženju s umjetnicima i obrtnicima iz Malezije.

Prvog dana konferencije razgovaralo se o globalnim pokretačima promjena i mogućnostima koje iz njih proizlaze te o njihovu utjecaju na sektor umjetnosti i kulture. Smještanjem ljudi u središte rješenja otvorenih pitanja možemo prepoznati nove načine razmišljanja i djelovanja te razviti holističku i kulturnu otvorenost. Raspravljalo se o utjecaju javnih institucija i vlada te izazovima oblikovanja politika koje uzimaju u obzir različite perspektive u očuvanju kulture, napretku, tradiciji i društvenoj transformaciji. Panelisti su se oslanjali na vlastito iskustvo i studije slučaja kako bi pružili uvid u snage koje upravljaju razvojem politike i utjecajem tih politika.


Tradicionalna četvrt


Malezijski ples


Umjetnički performans na otvaranju samita


Detalj iz botaničkog vrta


Poslovni dio Kuala Lumpura / Izvori D. M. i MTUKM

Drugoga dana konferencije govorilo se o kreativnim praksama, korištenju novih digitalnih alata te o pronalaženju novih načina uključivanja građana u kulturne politike i sadržaje. Razgovaralo se o tome kako surađivati s drugim sektorima kako bi se olakšale promjene te kako postići ravnotežu i postići veću jednakost u različitostima. Poslijepodne je bilo ispunjeno nizom aktivnosti, uključujući radionice i sudioničke sesije na kojima su delegati razgovarali o budućnosti primjene autohtonih i tradicionalnih znanja i vještina. Na kraju dana za sve delegate samita bila je priređena gala večera pod geslom Jedinstvo u različitosti. Malezija jest zemlja koja upravo to geslo živi kao multikulturna i multireligijska zemlja koja svjedoči skladan i inkluzivan život svojih stanovnika. Malezija je multietnička zemlja s bogatom i raznolikom baštinom. U Maleziji su umjetnost i kultura oduvijek bile u prvom planu te su važni instrumenti u oblikovanju njezina nacionalnog identiteta.

Budućnost u mobilnosti

Trećeg dana samita govorilo se o opipljivim promjenama za budućnost, o uključivanju i osnaživanju građana za sudjelovanje u kulturnim procesima te o osiguravanju mehanizama za prevladavanje prepreka u ostvarivanju zadanih ciljeva. Delegati su govorili o mogućnostima oblikovanja budućnosti umjetnosti i kulture u svojim zemljama i regijama. Panelisti su se oslonili na primjere inovativnih politika, novih modela ulaganja i međusektorske suradnje kako bi se osigurao uvid u mogućnosti koje proizlaze iz mijenjanja okoline.

Svi dani samita nudili su spektar različitih kulturnih priredbi, upoznavanja s tradicijom i običajima Malezije na egzotičnim i izabranim mjestima Kuala Lumpura, grada koji nikada ne spava i koji nudi pregršt raznolikosti od prirodnih bogatstava parkova i vrtova, gastronomskih užitaka te užurbanosti i vreve grada koji nam je bio nezaboravan i divan domaćin u danima koje smo proveli u njemu.

Neformalna druženja bila su prilika za upoznavanje s ljudima te za otvaranje i sklapanje novih suradnji i prijateljstava. Istraživanje grada, uživanje u gastronomskim delicijama i druženja trenuci su koji će zauvijek ostati u sjećanju na divan grad u kojem njegovi stanovnici ne skidaju osmijeh s lica.

Vremena u kojima živimo obilježena su dubokim i stalnim transformacijama. Globalizacija, tehnologija, klimatske promjene i migracije preoblikuju društva, stvaraju nove složene izazove koji traže nove odgovore i rješenja. Povezivanje stvara međuovisnosti i povećava kontakte između pojedinaca koji njeguju različite vrijednosti, svjetonazore, znanja i kulturne izričaje. Time otvaramo mogućnosti njegovanja novih i raznolikih oblika interkulturne suradnje i pridruživanja novim pojavama zajednice širom svijeta. Umjetnost i kultura nude bezbroj perspektiva i nadahnuća koja mogu obogatiti način našeg djelovanja u određenoj sredini. Uključenost i sudjelovanje ključevi su naše sposobnosti da odgovorimo izazovima i zahtjevima budućnosti.

Vijenac 654

654 - 28. ožujka 2019. | Arhiva

Klikni za povratak