Vijenac 654

Matica hrvatska

 

IZ OGRANAKA


 

Beli Manastir

Ogranak Matice hrvatske u Belom Manastiru u suradnji s Centrom za kulturu Grada Belog Manastira organizirao je javno čitanje poezije u povodu obilježavanja 21. ožujka – Svjetskog dana poezije. U svrhu popularizacije poezije i promicanja kulture čitanja, na Trgu slobode u Belom Manastiru izabranu poeziju čitali su članovi udruge Gradsko kazalište Beli Manastir uz prigodan glazbeni program. Istodobno je zainteresiranoj publici podijeljeno više od četrdeset knjiga (zbirki poezije) hrvatskih pjesnika. (Petar Tokić)

 

Čitluk–Šibenik

Miljenko Stojić, suvremeni hrvatski književnik, novinar i franjevac, s objavljenih dosadašnjih deset zbirki pjesama, dvije zbirke priča, četiri romana i šest slikovnica, te brojnim ogledima i kritikama, donosi pred ljubitelje pisane riječi novo književno djelo – zbirku pjesama Jednom. Pjesnik traži, pronalazi, dopunjuje i slavi hrvatsku zemlju, hrvatskog čovjeka i hrvatsku žrtvu ispreplećući pritom svoj zacrtani mozaik. Pjesme su osebujna izričaja, u kojima stihovi kadšto teku naoko mirno, a onda nas nenadano prenu pršteći snagom i porukom. Kroza sve njih, više ili manje očito, provlači se, pak, pouzdanost i vjera u Boga. Urednik knjige je Ljubo Krmek, recenziju potpisuju književnici Antun Lučić i Marina Kljajo-Radić, a lekturu i korekturu Zdenka Leženić. Sliku na naslovnici potpisuje akademska umjetnica Zdenka Bilušić. Zbirka je tiskana u nakladi OMH u Čitluku i OMH u Šibeniku, čiji su predsjednici Andrija Stojić i Zdenka Bilušić. (Andrija Stojić)

 

Garešnica–Nova Gradiška

Manifestaciju Dani hrvatskoga jezika OMH u Novoj Gradiški i OMH u Garešnici 12. i 15. ožujka obilježilo je predavanje Igora Marka Gligorića Hrvatska standardnojezična norma u suvremenom kontekstu. U Novoj Gradiški predavanje je održano u Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi, a pozdravnu riječ, u kojoj je zahvalila Ogranku na organizaciji predavanja, uputila je ravnateljica Sanja Muller Zoričić. U ime Ogranka govorila je predsjednica Vjekoslava Bagarić. Uvod u predavanje bila je glazbena izvedba učenice Mateje Štefanac na električnoj harfi uz pomoć prof. Tibora Čolovića.


S predavanja Igora Marka Gligorića

U Garešnici je predavanje održano u Hrvatskom domu, u suradnji sa Srednjom školom August Šenoa. Gligorić je kazao da se hrvatskog jezika ne treba se bojati, treba ga voljeti, učiti i govoriti. Potaknuo je učenike da se u materinskom jeziku osjećaju ugodno, da ga koriste bez straha i da se služe njime primjereno kontekstu. Naglasio je kako je hrvatski jezik iznimno bogat jezični sustav sa svim svojim narječjima, govorima i izražajnim mogućnostima. Dužni smo njegovati i svoje domaće govore jer su oni posebnost koja daje dušu svim našim običajima, cjelovitoj kulturnoj baštini i kraju, naglasio je. Zaključno je govorio o važnosti standardnog jezika – rekao je da je standardni jezik nadregionalan, njega trebamo učiti, on jedini zadovoljava sve službene komunikacijske potrebe, a iznimno je važno boriti se za njegovo očuvanje. (Ivanka Herceg)

Jastrebarsko

U dvorani Glazbene škole Jastrebarsko 15. ožujka pred velikim brojem članova, prijatelja i gostiju održana je izborna skupština OMH u Jastrebarskom. Skupštinu je otvorila predsjednica Ogranka Klementina Škrabe, a njezinim radom vješto je rukovodio potpredsjednik Ogranka Želimir Hrković. On je podnio i izvještaj o opsežnom i raznovrsnom djelovanju Ogranka u posljednje dvije godine.


Klementina Škrabe

U novo predsjedništvo Ogranka izabrani su Klementina Škrabe (predsjednica), Želimir Hrković (potpredsjednik), Stjepan Volarić (tajnik) te Josip Falica, Zvonimir Kufrin, Vesna Tadić i Nino Škrabe (članovi), a u novi nadzorni odbor Kristinko Malnar, Ana Herjavić i Radmila Stanković. Klementina Škrabe potom je nazočne upoznala s bogatim planom rada Ogranka u sljedećem razdoblju od dvije godine. Jaskanskom ogranku Matice, čije se djelovanje odvija u cijelom jaskanskom kraju, od Kupe do Svete Gere, zaželjeli su mnogo uspjeha u radu glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić, gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, načelnik Krašića Josip Petković Fajnik, načelnik Pisarovine Tomo Kovačić, načelnik Žumberka Zdenko Šiljak, monsinjor Stjepan Baloban, rektor Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa Anđelko Košćak, tajnik Žumberačkih uskoka Željko Hranilović i predsjednik OMH u Velikoj Gorici Stjepan Rendulić. Glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić razveselio je sve prisutne kada je ustvrdio kako je jaskanski ogranak Matice hrvatske najbrojniji i najaktivniji u Zagrebačkoj županiji te među deset najbrojnijih ogranaka u cijeloj Lijepoj našoj. (Klementina Škrabe)

 

Livno

U dvorani Hotela Park u Livnu 16. ožujka OMH u Livnu proslavio je 28. obljetnicu obnoviteljskoga rada. Tom prigodom ugostili su OMH iz Čitluka, koji je predstavio svoju nakladničku djelatnost s naglaskom na troknjižje Anite Martinac, romane Medaljon, Posljednji i Od Franje do Franje, i časopis za djecu Cvrčak.


Obilježavanje 28. obljetnice obnoviteljskoga rada

Na početku programa predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Livnu Ana Papić pozdravila je prisutne zahvalivši bivšim predsjednicima i članovima upravnih tijela, kao i onima koji su na bilo koji način prethodnih godina obilježili rad Ogranka, s nadom će OMH u Livnu i dalje uspješno promicati nacionalni i kulturni identitet u područjima umjetničkoga, znanstvenoga i duhovnoga stvaralaštva. O bogatoj nakladničkoj djelatnosti i aktivnostima OMH u Čitluku govorio je predsjednik Ogranka Andrija Stojić prisjećajući se suradnje s Ogrankom iz Livna i radujući se budućoj suradnji. Govorio je i o djelu književnice Anite Martinac, koja je romanima i zbirkama poezije obogatila hrvatsku književnost. Anita Martinac pročitala je ulomak iz romana i novele te govorila o likovima svojih djela, motivima i događajima koji je potiču na pisanje. O popularnom dječjem listu Cvrčak, u kojemu se objavljuju literarni, likovni i ostali radovi hercegovačkih osnovaca, govorila je njegova glavna urednica Jasna Ćorić. Osim proslave obljetnice, Ogranak Matice hrvatske iz Livna obilježio je i Dane hrvatskoga jezika. Predsjedništvo Ogranka raspisalo je natječaj za najbolji literarni rad napisan na ikavici s temom motiva iz života u livanjskom kraju. Nagrade su podijeljene u dvjema kategorijama: najbolja pjesma na ikavici i najbolja kratka priča na ikavici. (Ana Papić)

 

Sisak

Sedamnaestog ožujka otvorena je u prostorijama Matice hrvatske u Sisku međunarodna izložba vinskih pehara i vrčeva Zelina 19, koju svake godine tradicionalno organiziraju u Galeriji Sveti Ivan Zelina Hanibal Salvaro, umjetnički direktor, i LADICA Fine Arts & Design Center iz Zagreba. Izložena su djela 33 umjetnika keramičara iz trinaest zemalja.

Ove godine nastupaju umjetnici iz Argentine, Armenije, Kine, Hrvatske, Francuske, Grčke, Indije, Iraka, Jordana, Latvije, Litve, Srbije, Singapura i Slovenije. Stručni žiri u sastavu Radovan Gregorčič, umjetnik keramičar, Slovenija; Ati Salvaro, arhitekt, Hrvatska; Mo-Mo, umjetnik keramičar, Srbija; Jaly Vazquez, umjetnik keramičar i član IAC-a, Argentina, i Nada Žiljak, akademska slikarica, Hrvatska, nagradili su zlatnom plaketom rad Ane Hanzel iz Slovenije, a dobitnici srebrne plakete su Živilé Badzilauskaité Bergins iz Latvije, Ljubica Lovrenčić iz Hrvatske i Hue Ling Ten iz Singapura.

 Izložba ostaje otvorena do 14. travnja. (Đurđica Vuković)

 

Skradin

OMH u Skradinu 13. ožujka održao je izvještajno-izbornu skupštinu. Pred tridesetak članova Ogranka i uz nazočnost predsjednika MH Stipe Botice i glavnog tajnika MH Zorislava Lukića skupštinari su saslušali izvješće o radu u protekle četiri godine i izabrali novo vodstvo Ogranka. Dosadašnja predsjednica Višnja Brajnović izvijestila je o važnoj i respektabilnoj aktivnosti Ogranka u publiciranju važnih naslova iz kulturne i povijesne baštine skradinskoga kraja te objavljivanju više literarnih djela, osobito književnika Josipa Laće. Istaknula je kapitalna izdanja poput knjiga Ante Jurica o utvrdama, gradovima i sakralnim objektima uz Krku i Čikolu i o Ravnim kotarima i Bukovici, knjige Krešimira Čvrljka i izdanje prvog statuta grada Skradina s predgovorom i prijevodom Ante Birina. Predsjednik i glavni tajnik MH istaknuli su važnost Matice u kulturnom i društvenom životu Hrvatske i hrvatskoga naroda u povijesti i danas, a također važnost rada ogranaka, kojih ovog trenutka ima 98 u Hrvatskoj, za njegovanje i razvijanje Matičinih ciljeva, a osobito afirmaciju i valorizaciju regionalnih vrijednosti i očuvanje lokalnih tradicija. Za novog predsjednika u sljedećem razdoblju izabran je Marinko Šišak, koji je u govoru naznačio buduće ambiciozne aktivnosti Ogranka, ponajprije na organizaciji skupova o znamenitim Skradinjanima i gradu Skradinu te publiciranje važnih naslova o povijesti i kulturi skradinskoga kraja. (Marinko Šišak)

 

Solin

Pred pedesetak članova Matice, simpatizera, predstavnika lokalne vlasti i ostalih u Solinu, u dvorani Teatrina, 16. ožujka održana je osnivačka skupština Ogranka MH u Solinu. Uvodnu riječ prije radnog dijela skupštine održao je predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica. U izlaganju objasnio je važnost i misiju Matice i srdačno pozdravio osnivanje 99. ogranka, ogranak Solin. Nakon motivirajućih i toplih riječi predsjednika Matice pristupilo se radnom dijelu održane skupštine. Na izborima za predsjednika je izabran doktorand povijesti Ivan Andabak, za zamjenika predsjednika Ivan Bekavac, tajnica je Tihana Petra Herceg, a blagajnica i likvidator Sara Bekavac. Ranko Crmarić i Marin Matijević članovi su Nadzornog odbora. Nakon radnog dijela predstavljen je ukratko program rada solinskog ogranka. Poslije skupštine gosti i predstavnici Matice družili su se uz prigodan domjenak. (Ivan Andabak)

 

Virovitica

Zahvaljujući projektu Kalliope Austria – Žene u društvu, kulturi i znanosti, u organizaciji Austrijskoga kulturnoga foruma Zagreb i Ogranka Matice hrvatske u Virovitici 12. ožujka u virovitičkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici predstavljena su dva hvalevrijedna kulturna sadržaja, izložba Kalliope Austria – Žene u društvu, kulturi i znanosti te predavanje Dvije Alme – dramatične sudbine dviju žena.


Predavanje Dubravke Sabolić i Marijane Pintar

Okupljene je na početku večeri pozdravila predsjednica virovitičkoga ogranka Matice hrvatske Dubravka Sabolić, još jednom naglasivši ugodnu suradnju Ogranka s Austrijskim kulturnim forumom i izrazivši želju za nastavkom iste u budućnosti.

Druženje je započelo otvaranjem izložbe Kalliope Austria – Žene u društvu, kulturi i znanosti, kojoj značenje leži u prikazu 48 životnih priča žena koje su zadužile austrijsku povijest. Izložbeni postav predstavlja različite žene, aristokratkinje, salonske dame, znanstvenice, umjetnice, borkinje za ženska prava i ostale snažne i darovite pripadnice ljepšega spola koje su od početka 19. stoljeća do danas svojim doprinosom obogatile kulturu svoje zemlje.

Uslijedilo je zatim iscrpno i impresivno predavanje više leksikografkinje Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža u Zagrebu, Marijane Pintar, o dvjema Almama, dvjema darovitim i tragičnim ženama čije životne priče nadahnjuju i danas. Riječ je o skladateljici Almi Mahler, darovitoj glazbenici i muzi mondenoga bečkoga društva, kojoj su život obilježile fatalne ljubavne veze, teški gubitci i brak sa skladateljem Gustavom Mahlerom, te Almi Mariji Rosé, Mahleričinoj nećakinji i darovitoj violinistici, ali i romantičnoj hrabroj junakinji čiju je glazbenu karijeru nesmiljeno prekinuo sudbonosni prolazak ispod natpisa „Arbeit macht frei“ i prerano okončan život unutar koliba logora Auschwitz.

Oduševljena publika predavanje je pozdravila velikim pljeskom i pokojom suzom ganuća, isprativši predavačicu s nadom da će se slični sadržaji ponovno moći čuti u našemu gradu. Kad je o izložbi riječ, virovitičkoj publici dostupna je do kraja ožujka, nakon čega se seli u Pulu. (Marina Mađarević)

Zaprešić

OMH u Zaprešiću 16. ožujka održao je izbornu skupštinu. U ime predsjedništva Matice hrvatske i njezina predsjednika Stipe Botice skupštinu je pozdravila tajnica za ogranke MH Ida Hitrec, zahvalivši predsjedniku Ogranka Dragutinu Grgasu na uspješnu vođenju Ogranka te nedavno preminulom akademiku Marku Samardžiji na jezikoslovnim prinosima aktivnostima OMH u Zaprešiću.


Novi predsjednik OMH u Zaprešiću Mirko Ivanjek

Za predsjednika je izabran Mirko Ivanjek, za potpredsjednika Božidar Novak, a za tajnicu Petra Katarinčić. Novi je predsjednik zahvalio na ukazanom povjerenju, a Dragutinu Grgasu na njegovu vrijednu radu, najavivši da će u svome programu nastaviti putem prethodnika te raditi na uključivanju mladih u rad razgranatih aktivnosti Ogranka: izdavaštva, spomeničke i posebno likovne, umjetničke djelatnosti. (I. H.)

Vijenac 654

654 - 28. ožujka 2019. | Arhiva

Klikni za povratak