Vijenac 653

Glazba

Ususret nastupu u Lisinskom

Povratak Luke Šulića

Miljenko Jelača

Prije nešto manje od osam godina Vijenac je u svom 442. broju od 10. veljače 2011. u članku Nagrada i neko sviranje prvi objavio razgovor s Lukom Šulićem i Stjepanom Hauserom, kada su počeli djelovati kao 2CELLOS. Članak je počeo riječima: „Dva mlada hrvatska violončelista Stjepan Hauser i Luka Šulić minulih su dana došli u središte pozornosti i naše i međunarodne javnosti“. Povod je bila objava na YouTubeu njihove obradbe za dva violončela jednog od velikih hitova Michaela Jacksona, pjesme Smooth Criminal. Video je u prva tri dana zabilježio više od 350.000 posjeta. „Puljanin Hauser (rođen 1986) i Dubrovčanin Šulić (rođen 1987) dobitnici su mnogih priznanja i nagrada, a povezala ih je violončelistička strast kao i mogućnost zajedničkoga rada u Londonu, gdje se od prošle jeseni usavršava i Šulić“.


Luka Šulić

Gotovo istovremeno Luka Šulić je na natjecanju londonske Kraljevske glazbene akademije osvojio prvu nagradu u jakoj konkurenciji natjecatelja. Kao pobjednik međunarodnih natjecanja Lutoslawski (Varšava) i New Talent (Bratislava) te solist sa simfonijskim orkestrima međunarodne reputacije, kvalificirao se među dvanaest izabranika. U finalu je sviralo njih šestero. Izvedbom je oduševio prepunu dvoranu i žiri, u kojem je pored eminentnih umjetnika bio i poznati dugogodišnji producent EMI-a John Willan.

„Tom natjecanju mogu pristupiti samo odabrani studenti, laureati međunarodnih natjecanja i studenti s respektabilnim međunarodnim uspjesima. Svaki odjel preporuči svoje kandidate“, izjavio je 2011. za Vijenac Luka Šulić. Kao nagradu dobio je cjelovečernji recital. „Pratit će me odličan mladi pijanist iz Izraela Nadav Hertzka, a svirat ćemo djela Debussyja, Sibeliusa, Brittena i Rahmanjinova. Nikad ne smiješ zaboraviti odakle si potekao. Još mi je san svirati Dvořákov koncert s Berlinskom filharmonijom.“

Luka Šulić će za tjedan dana nastupiti u KD Vatroslava Lisinskog uz Zagrebačku filharmoniju pod vodstvom maestra Dmitrija Kitajenka. Svirat će biser čelističke literature Varijacije na rokoko temu Čajkovskog, a isto djelo ponovit će dan poslije na Koncertu za život Zaklade Ana Rukavina. Uz pijanista Aljošu Jurinića nastupit će i u okviru glazbenog programa jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara 22. kolovoza. Svirat će Adagio i Allegro R. Schumanna, Sonatu u e-molu J. Brahmsa, Sonatu za violončelo i klavir S. Barbera i Piazzollinu skladbu Le Grand Tango. Istinski ljubitelji glazbe koji pamte sjajnoga mladog Luku Šulića od prije osam godina, uz radost što je osvojio pažnju svijeta, a zaradio i novaca, s nestrpljenjem očekuju njegov istinski čelistički povratni nastup.

Vijenac 653

653 - 14. ožujka 2019. | Arhiva

Klikni za povratak