Vijenac 652

Glazba

Uz Glazbene dane HRT-a u Opatiji

Novi sjaj stare dame

Miljenko Jelača

Glazbeni dani HRT-a u Opatiji prvi put održani su od 14. do 16. veljače. Povod za to je bila Dora, izbor pjesme koja će HRT predstavljati na finalnoj smotri Eurosonga, ove godine u Tel Avivu. Dora je ime dobila po hrvatskoj skladateljici Dori Pejačević. Prva Dora bila je 1995, a posljednja 2010, dok je u međuvremenu izbor održavan drugdje, najčešće u studiju HRT-a u Zagrebu.

Glazbeni dani HRT-a započeli su 14. veljače u dvorani Drago Gervais koncertom Viva amor! Simfonijskog orkestra HRT-a. Istog datuma, prije 120 godina, rođen je na Sušaku Lovro pl. Matačić, pa je njemu u čast dirigentsko vodstvo koncerta povjereno Róbertu Farkasu, laureatu Međunarodnog natjecanja dirigenata koje nosi Matačićevo ime. Maestro Farkas izveo je odlomak iz Smetanine Vltave. U izvedbi arija Franza Lehara i Giacoma Puccinija Simfonijskom orkestru HRT-a pridružila se prvakinja Riječke opere, sopranistica međunarodnog ugleda Kristina Kolar.

Simfonijski orkestar najavio je proslavu 90. godine djelovanja, kao peti najstariji radijski orkestar u Europi, koji je posvetu hrvatskoj glazbi iskazao izvedbom Plesa bakantica iz opere Amfitrion Borisa Papandopula, barda koji je velik dio života proveo u Opatiji.

Potpurijem Viva amor! koji je pripremio Krešimir Seletković orkestar je podsjetio na teme Wagnera, Berse, Mahlera, Čajkovskog, Hačaturjana, Prokofjeva, Rimski-Korsakova i Bernsteina.


U Tel Aviv leti Roko Blažević, šteta da ne ide Elis Lovrić (desno) / Snimio Nel PavletiĆ/PIXSELL
Snimio Dario Njavro

U istoj dvorani 15. je veljače svirao Jazz orkestar HRT-a kojim je dirigirao Miron Hauser u programu Opatijske serenade i uz pjevače koje su predvodili Nina Kraljić, Jacques Houdek i Marko Tolja. A u subotu Dora!

Podsjetimo da je hrvatska (još kao jugoslavenska) pjesma jednom na Eurosongu i pobijedila u Lausanni 1989. s pjesmom Rock Me Rajka Dujmića u izvedbi zadarske grupe Riva. Svi koji su nakon toga zaduženi za izbor pjesme za Eurosong premalo misle da to treba biti pjesma pamtljiva i lako pjevna karaktera koju može zapjevati svatko, a tražena u vrijeme kad pobjeđuje, u skladu s onim što je u svijetu trend (Grammy za životno djelo Diani Ross!).

U novije doba u središtu je pozornosti kantautorsko žensko pismo, a i mi imamo nekoliko kantautorica kojih je stvaralaštvo zasnovano na nacionalnoj baštinskoj glazbi (u SAD-u to je country, najviše je Grammyja osvojila Teksašanka Casey Musgraves). U odveć brojnoj ponudi na Dori smo imali autoricu i pjevačicu (koja je i glumica) Elis Lovrić, Labinjanku rođenu u Rapcu, s vlastitom pjesmom temeljenom na baštini All  I Really Want, koju je aranžirao riječki majstor Olja Dešić i koja je i po glasanju publike i žirija bila visoko plasirana pa je šteta da ona ne ide u Tel Aviv. Pjesme koje Jacques Houdek piše za sebe (i za druge) mogu pjevati samo rijetki pjevači većega raspona glasa, poput njega, a to na Euoroviziji ne pobjeđuje baš često!

Vijenac 652

652 - 28. veljače 2019. | Arhiva

Klikni za povratak