Vijenac 652

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Gospić – U prostorijama Samostalne narodne knjižnice i u njezinoj suorganizaciji s OMH u Gospiću održano je 13. veljače predavanje o Nacionalnom parku Mljet, koje je održao djelatnik Parka i planinar Mario Perković. Kako Velebit i Lika imaju tri nacionalna parka, tema je privukla brojnu publiku. Posebno je bio velik interes planinara jer im je otkriveno još jedno odredište, a dogovorena je i suradnja Mljeta i Gospića na više razina. Dana 20. veljače OMH iz Gospića organizirao je druženje slikara, kipara, glazbenika, pjesnika i fotografa u prostoru bara Jump i u njihovoj suorganizaciji. Tema je bila zajednička svima: Velebit kao inspiracija. Tako su jedanaest gospićkih slikara i jedan kipar izložili svoje radove s velebitskim motivima, a dvije glumice Amaterskog kazališta pri Pučkom učilištu čitale su poeziju domaćih pjesnika. Izložbu je zaokružila izložba fotografija. Poseban ugođaj cijelom, dobro posjećenu događaju priredio je akademski glazbenik violinist Tvrtko Barač. (Ana Lemić)

Grude – U prepunoj kinodvorani u Grudama 19. veljače predstavljena je knjiga Neretva 93 i obrana Vrdi, autora brigadira Marinka Sose Zvijezde, ratnog zapovjednika brigade Viteza Ranka Bobana Grude. Knjigu su predstavili fra Ante Marić, Ivan Šimić, Petar Majić i Marinko Sosa, a izašla je u nakladi OMH u Grudama. Opisuje ratne strahote iz minuloga Domovinskog rata, kad su hrvatski branitelji, osobito bojovnici Vrdi i grudske brigade, stali u obranu Domovine i spasili i obranili planirani veliki prodor mudžahedinskih snaga na zapadnu Hercegovinu, Dalmaciju i dolinu Neretve sve do mora.

Priče su to sudionika zbivanja 1993, tijekom zločinačkog nauma Armije BiH da akcijom – napadom Neretva 93 – izađu u selo Vrdi, ovladaju Mostarom i rijekom Neretvom te tako okupiraju sve zaključno s Neumom. U knjizi je i zapovijed koja se temelji na već izdanoj i odobrenoj akciji, koju je potpisao zločinac Sefer Halilović. Odbrane narodnih prava Vrdi 93 potpisuje drugi zločinac Zuka Ališpago. Znamo da smo Božjom pomoći i našom hrabrošću spriječili zločince u njihovoj zlokobnoj namjeri, naglasio je autor. (Mario Bušić)

Koprivnica – U suorganizaciji OMH u Koprivnici i HPD Bilo Koprivnica održana je u Gradskoj vijećnici 19. veljače književno-planinarska večer Planine nadahnjuju 4 posvećena 550. obljetnici prvog romana u povijesti hrvatske književnosti Planine (1569) Petra Zoranića (Zadar, 1508– 1543/1569). Roman govori o sedmodnevnom 220 km dugu putovanju pastira Zorana, koji liječi jade neuzvraćene ljubavi krenuvši iz hrvatskoga kraljevskog Nina preko Paklenice, Velebita, Dinare do kraljevskih Knina i Šibenika s povratkom kroz Zadar do ishodišta, a u kojem autor svjesno afirmira – kontra latinskom i talijanskom – hrvatski jezik i potrebno domoljublje u obrani od osmanske opasnosti. Nadahnuti Planinama matičari i planinari govorili su o uspostavljanju bilogorske književno-planinarske staze od 30 km spajanjem mjesta na Bilogori u kojima su književnici Antun Nemčić i Fran Galović napisali svoja djela, Putositnice (1844) i Z mojih bregov (1914) ili su rođeni kao Petar Preradović u Grabrovnici (1818). Predsjednik HPD Bilo Ivica Kušek govorio je o brojnim aktivnostima planinara, a pjesme posvećene prirodi govorili su zavičajni pjesnici Ankica Bistrović, Marija Hegedušić, Barbara Percač, Ivan Picer i Katica Rajić Popijač, dok je Bemian duet sjajno otpjevao uglazbljene stihove Paje Kanižaja Hrvatski kraj i Frana Galovića Pesmu z drugoga brega. (Dražen Ernečić)

Mostar – U mostarskom HNK-u održana je skupština OMH u Mostaru, na kojoj je izabrano novo staro vodstvo. Za predsjednicu ponovo je izabrana akademkinja Ljerka Ostojić, za članove predsjedništva izabrani su: Jure Musa, Nada Dalipagić, Mira Pehar, fra Ante Marić, Ivan Sivrić, Gordan Jurišić, Miro Petrović, Nela Škobić Marinčić, Franjo Takač i Misijana Brkić Milinković, a za predsjednika NO književnik Dragan Marijanović. Akademkinja Ostojić u svom izvješću upoznala je članstvo Ogranka s rezultatima protekloga mandata, napose s organizacijom festivala Mostarsko proljeće – Dani Matice hrvatske, najavljujući spektakularno otvaranje njegova 21. izdanja, koje će početi za mjesec dana izložbom portreta Vlaha Bukovca, koju festivalu daruje grad Dubrovnik. Počasni predsjednik OMH u Mostaru akademik Muselimović djelomice je predstavio program festivala, ocjenjujući kako će ovogodišnji biti najbolji dosad uopće. Skupštini su se obratili i uzvanici, Dragan Čović, predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora BiH i Jakov Pehar uime HAZU u BiH, ističući kako su MH, HAZU i HNS „sveto trojstvo“ koje ima važnu ulogu u hrvatskoj zbilji u zemlji u kojoj su Hrvati, premda konstitutivni, ipak neravnopravni. Čović je naglasio kako je baš Matica hrvatska pokazala kakvi su Hrvati u BiH jesu – spremni u svakom trenutku pružiti ruku i, uz prezentiranje vlastite kulture, izaći iz strogih nacionalnih okvira i razmjenjivati svoju s kulturama susjednih te naroda Europe i cijeloga svijeta, o čemu ponajbolje svjedoči dvadesetogodišnja povijest Dana MH u Mostaru, kojima će prvi put pokrovitelj biti Hrvatski narodni sabor i on osobno.


Novo vodstvo OMH u Mostaru

Predsjedništvo OMH u Mostaru dodijelilo je zahvalnice zaslužnim pojedincima i institucijama, a na njima je zahvalio Mario Vasilj, dekan Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, koji u suradnji s Ogrankom već godinama organizira jednu od najpoznatijih regionalnih likovnih kolonija Krešimir Ledić. Skupština je pljeskom pozdravila brzojav predsjednika MH Stipe Botice, u kojemu je istaknuto kako Središnjica s velikim zanimanjem i odobravanjem prati sve aktivnosti Matičina ogranka u Mostaru. (Dragan Marijanović)

Opatija – OMH u Opatiji 15. veljače održao je izbornu skupštinu. Na skupštini je bio i glavni tajnik MH Zorislav Lukić. Poslije skupštine Goran Kniewald, s Instituta Ruđer Bošković, održao je za članove Ogranka i građane predavanje pod naslovom Onečišćenje zaljeva Raša zbog izlijevanja nafte iz broda Fidelity. Spomenuti je brod 22. lipnja 2018. onečistio more u Raškom zaljevu. Prema procjenama, tijekom ukrcaja pogonskog goriva, dok je brod boravio na lučkom vezu, iz brodskog spremnika isteklo je između pet i petnaest tona teškog pogonskog goriva. Onečišćenje je izazvalo veliki interes javnosti i medija kao jedno od značajnijih onečišćenja akvatorija u RH. Zaključci vještačenja Instituta Ruđer Bošković ukazuju da je rizik od takvih onečišćenja trajan te da je potrebno poboljšati postojeći sustav prevencije i reagiranja kako bi se umanjili rizik i negativni učinci onečišćenja te kako bi se očuvale dosadašnja iznimna kakvoća prirodnih resursa RH i njezine prirodne ljepote. (Julijan Dobrinić)

 

Osijek – Osječki ogranak MH, samostalno ili u suradnji s drugim ustanovama ili udrugama, uz ostale djelatnosti, redovito svake godine objavi više od deset premijernih naslova – romana, drama, zbirki kratkih priča ili pjesama te znanstvenih publikacija iz raznih područja društvenoga života. Ova je godina bila jedna od najplodnijih – tiskano je nekoliko zanimljivih knjiga i monografija, od one o zgradi Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku autora Tone Papića i Božice Valenčić, nastaloj u suradnji s HNK Osijek, do zbornika radova s IV. međunarodnog interdisciplinarnog znanstveno-stručnog skupa o Domovinskom ratu u Slavoniji i Baranji.



Ivica Završki

Tiskane su i brojne knjige osječkih i slavonskih autora: zbirka priča mlade osječke autorice Paule Rem Zlatna hrvatska mladež, stručni rad Marije Erl Šafar Razvoj pokretnih knjižnica u Republici Hrvatskoj, osječka kronika Edgara F. Smitha pod naslovom Kratki susreti s pogledom, roman Josipa Cvenića Sablasti nad dvorcem, pripovijetke Jadranke Ivandić Zimić Zvala sam se Ljerka. Organizirano je i mnoštvo tribina te promocija knjiga. Predsjednik Ogranka Ivica Završki naglasio je da je Ogranak ostao gotovo jedini ozbiljniji izdavač nove literature istočno od Zagreba dodavši da to nije lako, posebice s ograničenim financijskim sredstvima. Zahvalio je svima koji su pomagali Ogranku u 2018. –Osječko-baranjskoj županiji, Gradu Osijeku, Ministarstvu kulture, a i svim onima koji su na neki način pomogli, makar i malenim prilogom, da održi ovu razinu djelovanja. Također je istaknuo izvrsnu suradnju sa članicama Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera – s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti, s Akademijom za umjetnost i kulturu te s Filozofskim fakultetom u Osijeku. (Darko Kovačević)

Požega – U sklopu Dana MH i ususret Valentinovu OMH u Požegi organizirao je 12. veljače pjesničku večer bračnoga para Lane Derkač i Davora Šalata Nazirem tvoje lice u svim bojama svemira. Na početku večeri, održane u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega, nazočne je pozdravila predsjednica požeškog ogranka Ljiljana Marić, istaknuvši da je ljubav najjača ljudska emocija te da su najljepši ljubavni stihovi oni koje jedna osoba upućuje drugoj. Kroz razgovor s Blankom Đimoti Zima, nastavnicom hrvatskog jezika, posjetitelji su mogli saznati zanimljive podatke o Lani, istaknutoj hrvatskoj pjesnikinji, koja radi kao pedagoginja i odgajateljica u požeškom Đačkom domu, a iza koje je desetak zbirki poezije, pjesme prevedene na strane jezike i jedan roman, te o Davoru, književniku, pjesniku, književnom kritičaru i prevoditelju, koji radi u Zagrebu na Radiju Sljeme.


Davor Šalat i Lana Derkač

Tijekom večeri njih su dvoje čitali ljubavne pjesme koje su pisali jedno drugom. Kazali su da razmišljaju o objavljivanju zajedničke zbirke poezije. „Pišemo svatko svoje teme, a zajednički se nađemo kada komentiramo svoje uratke. Počelo se događati da nam se pomalo i teme miješaju, recimo ako smo u nekoj zemlji na putovanju, onda nam se motivi s tih putovanja znaju miješati, a raspoloženja nam postaju sve sličnija kako nam se povećava bračni staž“, kažu uglas. (Ljiljana Marić)

Samobor – U Gradskoj knjižnici u Samoboru predstavljena je 12. veljače zbirka pjesama Nade Bošković Kad proteče rijeka. Treća po redu u autoričinu opusu, posvećena je njezinu pokojnom mužu. Urednik izdanja Zoran Perović istaknuo je bogatstvo ljepote osjećaja i doživljavanja svijeta koje je autorica pretočila u stihove te doživljaj Boga i iskrene vjere u duhovne vrijednosti. Osim autorice, stihove su čitali Zoran Perović, Miroslav Fresl i Lada Lokmer, a glazbom su događaj popratili Željka Vojvoda i Ivan Mužanić.


Predstavljanje zbirke Nade Bošković

Uoči otvaranja 193. samoborskog fašnika u Samoborskom muzeju predstavljen je trinaesti broj humoristično-satiričkog lista Ričet z domače kujhne, koji uređuje Zoran Perović sa suradnicima (članovi Ogranka MH Samobor i Ogranka MH Sveta Nedelja, Hrvatsko društvo karikaturista, Turistička zajednica Grada Samobora). Idejni začetnik lista, koji izlazi od 2005., bio je Zoran Perović, a ime lista osmislio je Milan Žegarac, u spomen na Josipa Komparea. Ovogodišnji broj predstavio je urednik Zoran Perović, a priloge su čitali Vlasta Mažuranić, Ivek Milčec, Nada Bošković, Ivan Dujmović,Zoran Perović i Lada Lokmer.

U prigodnom igrokazu Zdravka Škrapeca nastupili su: Snježana Zakanj Radovanić, Metka Šetin, Božidar Laušin, Zdravko Škrapec, Stjepan Bošković i Lada Lokmer, a svoje fašničke uratke predstavio je i Ivo Markulin. Završetak programa obilježen je degustacijom ukusnoga ričeta, koji je „skuhala“ Barbara Začinek (lik iz izvedenoga skeča U Sudnici). (Lada Lokmer)

Sisak – OMH u Sisku organizirao je 23. veljače još jednu uspješnu i sve posjećeniju poetsku tribinu Stihovnica Siska. Glavna gošća večeri bila je ugledna pjesnikinja Darija Žilić. Unatoč već naglašavanim problemima oko prostora u kojemu djeluje sisački ogranak MH, brojni matičari i njihovi gosti svejedno su se okupili pod prijetnjom izbacivanja i nestabilnih okolnosti te tako poduprli i MH i ovu vrijednu tribinu.


Stihovnica Siska

Darija Žilić nadahnuto je govorila stihove iz svoje nedavno objavljene zbirke pjesama Svanuće i zadobila neskrivene pohvale i simpatije svih prisutnih aktera. Ovaj put i doslovno se tražila stolica više što ona kvalitetom svojih pjesama svakako zaslužuje. Publika je u potpunosti ispunila prostor, a u drugom dijelu večeri svoje autorske stihove prezentiralo je još dvadesetak drugih pjesnika. (Siniša Matasović)

Šibenik – U prepunoj dvorani Gradske knjižnice Juraj Šižgorić 14. veljače održana je pjesničko-glazbena večer u povodu Valentinova nazvana Plamen ljubavi u organizaciji OMH u Šibeniku. Svoje stihove kazivali su članovi Ogranka: Vinko Vučenović, Stipe Papak, Petar Ivas, Branka Rupić, Duška Krnić, Dinko Škevin, Edita Vlahov, Milena Mujezin, Gojka Skorić Pelajić, Josipa Bepa Jurat, Vesna Jurković, Drago Mrčela, Zlatomir Vujko, Mladen Tabulov Truta te prijatelji pjesnici: Ingrid Berović, Ive Burić, Zvonimir Friganović, Antonio Lučić i Janja Pažanin. Glazbeni gosti bili su učenici Glazbene škole Ivana Lukačića: Sunčica Brajković na flauti i Fabio Šanić na gitari te Šibenski trubaduri – Igor Lokas i Tomislav Šanić. Voditeljica programa bila je Edita Vlahov. (Zdenka Bilušić)

Vinkovci – Dvoje umjetnika s bečkom adresom, sopranistica Josipa Bainac, rođena Vinkovčanka, i pijanist David Hausknecht, rođen u Pragu, u organizaciji OMH u Vinkovcima i HMI Podružnica Vukovar, 4. siječnja održali su koncert Bečka čestitka.

Uz djela G. F. Händela, W. A. Mozarta, L. Janačeka, D. Pejačević, R. Schumanna, J. Brahmsa te E.W. Korngolda, kao poseban kuriozitet izvedena je hrvatska premijera Suite za sopran i klavir prema stihovima A. G. Matoša, koju je skladao njihov bečki prijatelj, mađarski umjetnik Akos Banlaky. OMH u Vinkovcima program je nastavio 16. siječnja promocijom strip-albuma Nenada Barinića Vukovar: Haš posvećena Mladenu Ćupiću Hašu, nestalu ranjeniku iz vukovarske bolnice. Riječ je o Vinkovcima u predratna i ratna vremena te odlasku manje grupe dragovoljaca u Vukovar i njihovoj sudbini u Vukovaru. „U spomen na sve nestale branitelje priča je to o jednom od Rokera Vinkovaca, RV-ovaca, današnjih bajkera, i ekipi koja je bila s njim“, istaknuo je Barinić, koji je i sam bio hrvatski branitelj te član RV-a iz kojeg je nastao današnji Motoklub Vinkovci, a on i Haš bili su najbolji prijatelji. (Aneta Pšihistal)

Vijenac 652

652 - 28. veljače 2019. | Arhiva

Klikni za povratak