Vijenac 652

Glazba

Mladen Mazur

Čitatelji odabrali najbolje

Jazz ad libitum

Jedan od najpoznatijih i najstarijih časopisa za jazz, američki Down Beat, donosi potkraj svake godine rezultate glasovanja čitatelja za najbolje jazz-izvođače, koji se razlikuju od onih koje u istom časopisu iste godine kreiraju jazz-kritičari. Na kraju prošle godine Down Beat je objavio 83. tablicu čitatelja za najpopularnije džeziste, svrstanih u 33 kategorije. U prvu je kategoriju Hall of Fame (Dvoranu slavnih) sa 1764 glasa ušao legendarni Ray Charles, u sljedeću Jazz-umjetnik godine pijanist Chick Corea, a u kategoriju malih jazz-sastava grupa Sharky Poppy, dok je prvo mjesto među big bandovima osvojio orkestar Counta Basieja. Najbolja je jazz-ploča u prošloj godini Chinese Butterfly pijanista Chicka Coreje i bubnjara Stevea Gadda. Najboljim je povijesnim albumom ocijenjen The Final Four (The bootleg series) Milesa Davisa i Johna Coltranea. Od instrumentalnih solista – među trubačima najviše je glasova dobio Wynton Marsalis, među alt-saksofonistima Kenny Garrett, kod tenor-saksofonista prvi je Wayne Shorter, a od bariton-saksofonista Gary Smulyan.


Joey de Francesco najbolji je jazz-orguljaš

Prvo je mjesto među klarinetistima zauzela dama, Izraelka Anat Cohen, a među flautistima kod čitalaca Down Beata opet je neponovljivi Huber Laws. Pijaniste predvodi Herbie Hancock, koji vodi i među interpretima elektroničkih instrumenata. Najbolji je jazz-orguljaš Joey de Francesco ispred Dr. Lonnieja Smitha i Bookera T. Jonesa. Jazz-gitariste predvodi Pat Metheny, a kontrabasiste očekivano Cecil McBride, dok je prvo mjesto Stanleyja Clarka među izvođačima elektrificiranog basa. Najpopularnija je violinistica jazza Regina Carter, a bubnjar Jack De Johnette. Perkusionistica Shella E. pretekla je poznate poput Poncha Sancheza, Airta Moreire i Triloka Gurtua, a prvo je mjesto u kategoriji vibrafonista zauzeo mladi Stefon Harris, dok je u kategoriji miješanih instrumenata čitateljima najpopularniji bendžoist Bela Fleck.

Posebno su zanimljivi ukusi čitatelja revije Down Beat u rubrikama vokalista pa je kod dama prvo mjesto zauzela kanadska pijanistica i pjevačica Diana Krall, koja će ove godine nastupiti u Opatiji, dok su prvo i drugo mjesto tijesno, s minimalnom razlikom, zauzeli Kurt Elling i vremešni Tony Bennett. Europljanka Maria Schneider pobjeđuje u kategorijama najbolje skladateljice i aranžerke. Na kraju vrijedi spomenuti i najveći broj glasova dodijeljen ponovno legendarnoj gramofonskoj jazz-etiketi Blue Note.

Vijenac 652

652 - 28. veljače 2019. | Arhiva

Klikni za povratak