Vijenac 651

Druga stranica

Uz pretprogram 70. Dubrovačkih ljetnih igara

Ususret velikom jubileju Igara

Miljenko Jelača


 

Jedan od najuglednijih inozemnih dirigenata u Njemačkoj, Hrvat Ivan Repušić, najbolji umjetnički glazbeni ravnatelj Dubrovačkih ljetnih igara u posljednje vrijeme, započet će dirigiranjem ovogodišnjih, jubilarnih 70. Igara. To znamo od Kandelore (Svijećnice), kada je na kraju koncerta u zagrebačkom Lisinskom, na kojem je uspješno vodio orkestar Radija München i jedan od najcjenjenijih njemačkih zborova – Bavarski radijski zbor – na kraju na bis, vidno ganut, sa suzama radosnicama i ganuća, izveo Gotovčevu i Gundulićevu Himnu slobodi, i to u razgovoru nakon koncerta i najavio, tek nekoliko sati nakon istovrsne najave u Dubrovniku na predstavljanju pretprograma ovogodišnjeg festivala. To je i najatraktivniji sadržaj glazbenog programa ovoljetnoga dubrovačkog festivala, koji započinje gostovanjem zbora, orkestra i solista Državne opere Donje Saske iz Hannovera, uz sudjelovanje na otvaranju i Akademskog zbora Ivana Gorana Kovačića i Festivalskog dramskog ansambla. Kako počinjemo nekim pojedinostima glazbenog programa, tako ćemo i nastaviti.

Druge festivalske večeri je i prvi koncert i to gostiju iz Hannovera. Pod Repušićevim vodstvom izvest će Beethovenovu Devetu simfoniju sa solistima, sopranisticom Evelin Novak, mezzosopranisticom Khatunom Mikaberidze, tenorom Tomislavom Mužekom i bas-baritonom Tobiasom Schabelom, na otvorenoj festivalskoj pozornici ispred crkve sv. Vlaha. U suradnji sa zakladom Caboga Stiftung uslijedit će koncert bas-baritona Krešimira Stražanca uz pratnju pijanista Danijela Detonija. Zagrebački solisti nastupit će s pijanisticom Martinom Filjak i proslaviti svoj stoti nastup na Igrama. Festivalskoj publici svirat će i Zagrebački kvartet, koji slavi stotu obljetnicu djelovanja, a na Igrama će nastupiti s gitaristicom Anom Vidović. U Dvoru će koncertirati i Dubrovački simfonijski orkestar s dirigentom Ivom Lipanovićem, a od inozemnih gostiju izdvajamo kinesku pijanisticu uzlazne svjetske karijere Yuju Wang.

Prvi premijerni dramski naslov bit će ­Hamlet Williama Shakespearea u režiji Paola Magellija. Hamleta će igrati Frano Mašković. U kolovozu je premijera Geraniuma u režiji Marine Pejnović prema pripovijetki Iva Vojnovića te pripovijetki Otok iz zbirke Molitva na šetalištu Antuna Šoljana. Publika će i ovog ljeta moći gledati izbor iz proze Ranka Marinkovića Pod balkonima u režiji Darija Harjačeka. Dramski program 70. Igara uključuje i gostovanja ponajboljih recentnih hrvatskih dramskih predstava, pa će tako Rene Medvešek u parku Gradac za dubrovačku publiku postaviti hit predstavu Tko pjeva zlo ne misli Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Ljubitelje baleta očekuje balet u dva čina Četiri godišnja doba u koreografiji Ilije Živoja na glazbu Maxa Richtera prema Vivaldiju i izvedbi jednog od najboljih svjetskih baleta, ruskog Marijinskog teatra. Ekskluzivan je plesni program i komad za četiri plesača A Love Supreme, nastao na glazbu Johna Coltranea, po čijem poznatom jazz-albumu ples nosi ime. Koreografiju potpisuju slavna Anne Teresa De Keersmaeker i Salva Sanchis, a produkciju jedan od najuglednijih europskih ansambala, belgijski Rosas.

Igre će 25. kolovoza zatvoriti Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, kojim će ravnati njihov šef dirigent Enrico Dindo, uz virtuoznog udaraljkaša mlađe generacije Simonea Rubina. Tradicionalno, dio festivalskog programa bit će nastupi Folklornog ansambla Linđo, kao i suradnja s dvama filmskim festivalima pa će i dubrovačka publika uživati u najboljim filmskim ostvarenjima iz Pule i Motovuna.

Vijenac 651

651 - 14. veljače 2019. | Arhiva

Klikni za povratak