Vijenac 651

Glazba

OPERA GALA U HOTELU RIXOS LIBERTAS U DUBROVNIKU

U čast svetom Vlahu

Sanja Dražić

Koncert Opera gala održan je na prvi dan veljače u hotelu Rixos Libertas, u povodu proslave četrdeset godina od upisa povijesne jezgre Dubrovnika na UNESCO-ovu listu svjetske baštine i deset godina od upisa Feste svetoga Vlaha na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Dakle, mnogo je razloga bilo da večer s tako važnim obljetnicama bude zaista – gala! A tako je i bilo. Pod okriljem Feste, najvažnijeg događaja u godini, koncert s domaćim glazbenim snagama slušao se u jednom dahu. Pred brojnom publikom nastupili su Gradu znani solisti: sopranistica Marija Kuhar Šoša, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović, tenor Domagoj Dorotić i bariton Ljubomir Puškarić. Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravnao je Ivan Josip Skender.


Koncert s domaćim snagama slušao se
u jednom dahu / Snimio Željko Tutnjević

Program sastavljen od četrnaest točaka uokvirile su himne kojima se u Dubrovniku otvaraju dvije najvažnije manifestacije: Festa sv. Vlaha i Dubrovačke ljetne igre. Obje smo himne navikli slušati u izvedbi zbora i orkestra, a riječ je o Himni sv. Vlaha (Rade degl’Ivellio / Vonko Vilić) i Himni slobodi (Jakov Gotovac / Ivan Gundulić). Nije nam bilo neobično slušati himne u izvedbi vokalnog kvarteta. Dapače, kvartet je dočarao svu snagu tog čarobnog spoja teksta i glazbe. Posebno valja istaknuti Himnu slobodi. U posljednjih nekoliko godina na otvaranju Igara izvodi se u bržem tempu, čime se gubi specifični hod i ugođaj, riječi se nerazgovijetno gomilaju gubeći i smisao i snagu. Stoga iznimne pohvale dirigentu Skenderu i ostalim izvođačima što su na pravi način doživjeli i prenijeli Himnu slobodi.

Provjerena formula da se između pjevanih točaka ubace smisleni instrumentalni dijelovi i ove se večeri učinila uspješnom. Orkestar je izveo tri skladbe: Festivo, prvi stavak skladbe Hommage á Sorkočević, koju je Boris Papandopulo posvetio školskom orkestru Muzičke škole, koja ove godine slavi devedeset godina, Bersinu Idilu te Andante, drugi stavak Treće simfonije u D-duru Luke Sorkočevića. Dakle, skladbe koje su izrazito vezane za Dubrovnik. Iako akustika dvorane nije idealna za ovakve sastave, orkestar, Skendera i ozvučenje treba pohvaliti.

Ostali dio programa pripadao je solistima, koji kao da su se željeli pokazati u najboljem svjetlu, svjesni prigode u kojoj sudjeluju. Jer biti dio Feste, najvažnijeg gradskog događaja, posebna je čast. Dubravka Šeparović Mušović otpjevala je Stride la vampa, ariju Azucene iz Verdijeve opere Trubadur, i Gotovčevu Odu zemlji iz opere Mila Gojsalića. Marija Kuhar Šoša izvela je Caro nome, ariju Gilde iz Verdijeve opere Rigoletto (pljesak je solisticu dva puta izveo na dar!), Ljubomir Puškarić Il balen del suo sorriso, ariju Grofa Lune iz opere Trubadur i Gle kako divno sjaji grad, ariju Zrinjskog iz Zajčeve opere Nikola Šubić Zrinjski. Domagoj Dorotić otpjevao je Vidjeli ste siđoh odozgora, ariju Miće iz Gotovčeve opere Ero s onoga svijeta. Puškarić i Dorotić izveli su Dio, che nell’alma infondere, duet Don Carla i Rodriga iz Verdijeve opere Don Carlo. Ženski par izveo je Duet cvijeća iz Delibesove opere Lakme. A Marija Kuhar Šoša i Domagoj Dorotić izveli su duet Jelene i Juranića iz opere Zrinjski.

Možda zvuči nestvarno, ali svaka je izvedba pokazala izuzetno nadahnuće, zavidne interpretativne dosege i zanesenu muzikalnost svakog izvođača. Brojna publika srdačno ih je dočekala, a s posebnim oduševljenjem ispratila, vjerojatno nadajući se što skorijem susretu. Festa sv. Vlaha tim je koncertom dobila dostojan i dostojanstven kulturni prilog kakva se ne bi posramila nijedna svjetska manifestacija.

Vijenac 651

651 - 14. veljače 2019. | Arhiva

Klikni za povratak