Vijenac 650

Glazba

Uz novi CD Gudačkog kvarteta Sebastian

Za trajni spomen i sjećanje

Maja Stanetti

Premda kompaktna ploča već pomalo izlazi iz mode, Gudački kvartet Sebastian svoje je nove snimke gudačkih kvarteta odlučio objaviti baš na CD-u, i to izabranih, oglednih djela kvartetske literature iz pera hrvatskih autora. Pogled na tu zahtjevnu i dugovječnu skladateljsku formu ide na Sonete Milka Kelemena i Contrapunctus primus Davorina Kempfa iz 1986, Quartetto Stanka Horvata iz 1988. i Gudački kvartet Frane Paraća iz 1990. Izbor gudačkih kvarteta nastalih u tako kratku razdoblju donosi djela koja pripadaju antologijskim djelima hrvatske glazbe 20. stoljeća. Izabrao ih je Gudački kvartet Sebastian, koji u promjenjivim sastavima djeluje još od 1982, osnovan pod okriljem Muzičke omladine, a redovitim ciklusom koncerata u maloj dvorani Lisinski glazbene izbore spaja s poezijom govorenom uoči svirke, a i malim izložbama u predvorju dvorane pa je i CD oblikovala Marijana Čurčić Baldini uz fotografije Paule Ropuš.


Izd. Croatia Records, 2018.

Savjesna radionica Sebastian kvarteta, koji osim željezne kvartetske literature godinama izvodi i praizvodi djela mnogih hrvatskih autora, a nakon šest ranijih CD-ova, s ovim najnovijim pažljivo snimljenim u dvorani Blagoja Berse Muzičke akademije lani tijekom rujna i listopada (tonski majstor Krešimir Petar Pustički), potvrđuje da želi ostaviti trajni spomen na vrijedna djela hrvatske kvartetske literature. Jednako je tako savjestan doprinos svih koji su sudjelovali u novom izdanju Croatia Recordsa. U prvom su planu tu dugogodišnji članovi kvarteta violinisti Anđelko Krpan, Vlatka Peljhan u kvartetima Milka Kelemena, Stanka Horvata i Frane Paraća te Martin Krpan u djelu Davorina Kempfa, violist Nebojša Floreani i violončelist Zlatko Rucner. Intenzivno kontrastiranje sadržaja i savjesno iščitavanje potpuno različitih, bogatih i posebnih glazbenih svjetova iz istog i kratkog razdoblja njihova nastanka postaje dodatnim pozivom na pomnije slušanje jer ono svaki put otkriva nove slojeve skladateljskih promišljanja bogate zvukovnosti u „skromnoj opremi“ za samo četiri instrumenta Gudačkoga kvarteta Sebastian.

Podsjetimo da je album Quartetto gudačkog kvarteta Sebastian javno predstavljen 20. studenoga na koncertu u dvorani Jure Petričevića Matice hrvatske i da su ga pripremili Odjel za glazbu Matice hrvatske, Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika i diskografska kuća Croatia Records. Na predstavljanju su uz slušatelje sudjelovali Tamara Jurkić Sviben, Jelena Knešaurek Carić i dvojica skladatelja djela s albuma, akademici Frano Parać i Davorin Kempf.

Vijenac 650

650 - 31. siječnja 2019. | Arhiva

Klikni za povratak