Vijenac 650

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA


 

Belišće

U organizaciji OMH u Belišću i Gradske knjižnice i čitaonice održana je promocija knjiga autora Frane Budića Moj izbor i Sonetna patrica. U predstavljanju knjiga sudjelovali su Jozo Bogdanović, urednik izdanja, Frano Budić, autor knjiga i Zdenko Glasovac, predsjednik OMH u Belišću.


Predstavljanje knjiga Frane Budića

Program je vodila Katarina Bulut Čolaković, Ana Vazdar i Sandra Glasovac pročitale su po četiri pjesme iz knjiga, a u glazbenom dijelu nastupio je Predrag Matijanić. Na predstavljanju su bili Goran Ivanović, zamjenik župana Osječko-baranjske županije, Domagoj Varžić, zamjenik gradonačelnika grada Belišća, Milorad Nikčević, sveučilišni profesor u miru, Mirko Ćurić, predsjednik Društva hrvatskih književnika – Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski. (Zdenko Glasovac)

Bizovac

Početkom prosinca prošle godine iz tiska je izišao 39. broj časopisa Kvadrat u izdanju OMH u Bizovcu. Bogato ilustriran, broj donosi niz zanimljivih priloga iz svijeta devete umjetnosti. Treba izdvojiti veliki intervju s Darkom Krečom, profesorom klasične animacije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te plodnim crtačem dječjih stripova, kod nas dosta zapostavljenim žanrom kada je strip u pitanju. Posebno je zanimljiv tekst Miroslava Cmuka Stripovi za djecu i mlade, koji tematski obrađuje problematiku dječjeg stripa. Priloge o dječjem stripu zatvara intervju s nedavno preminulim francuskim autorom Michelom Plessixom, koji je veliki dio stvaralaštva posvetio djeci. Tu je i prilog dugogodišnjeg i stalnog suradnika Tomislava Čegira koji piše o popularnom belgijskom serijalu Tanguy i Laverdure. Prilog Midhata Ajanovića govori o stripu Saturnov krug Simona Bogojevića Naratha te o prožimanju digitalne animacije i stripa. U ovom, tematski raznovrsnu broju, predstavljeni su i velikani svjetskog stripa: Magnus, Prado, Alex Ross te vrlo zanimljiva austrijska autorica Ulli Lust. Najduži prilog broja drugi je dio eseja Tihomira Mraovića koji iscrpno, na tridesetak stranica, govori o fenomenu europskoga vestern-stripa, čijem su razvoju velik doprinos dali i hrvatski autori. Bogatu izdavačku aktivnost bizovački ogranak završio je objavljivanjem novog, 31. broja časopisa Matko, koji je ove godine navršio šesnaest godina stalnog izlaženja. Već tradicionalno časopis je kao božićni dar podijeljen mještanima općine Bizovac. (Vjekoslav Đaniš)

Bruxelles

U Bruxellesu je već tradicionalno, šestu godinu za redom, održana svečana proslava otvaranja Feste svetog Vlaha u Bruxellesu. Organizatori proslave su OMH u Bruxellesu i Predstavnički ured Dubrovačko-neretvanske županije. Proslava Feste započela je 25. siječnja, predavanjem Stjepana Špoljarića Ruđer Bošković u službi diplomacije Dubrovačke Republike. Uz predavanje u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji održano je predstavljane istoimene knjige.


Festa svetog Vlaha u Bruxellesu

Svečano otvaranje Feste održalo se u nedjelju ispred katedrale Sv. Mihaela i Gudule. Po uzoru na jedinstvenu Festu, otvaranje je započelo čitanjem proglasa Feste na hrvatskom, francuskom i engleskom jeziku, potpisan od strane ovogodišnjih festanjulki Paule Letunić i Iris Ljubičić. Proglas je uz festanjulke pročitao doajen katedrale o. Claude Castiaud te je potom pustio bijele golubice kao simbol slobode i mira. Prigodne darove i golubice mira donijele su djevojčice odjevene u konavosku narodnu nošnju. Nakon otvaranja Feste obavljen je tradicionalni vjerski obred blagoslova grla, grličanje. Prethodno je pročitana Poruka štovateljima svetog Vlaha u domovini i inozemstvu dubrovačkoga biskupa Mate Uzinića. Po završetku ceremonije otvaranja uslijedila je tradicionalna večera od Kandelore u novootvorenu hrvatskom restoranu u Bruxellesu. Večeri su prisustvovali brojni Dubrovčani i njihovi gosti, a na jelovniku su se našli tradicionalni dubrovački specijaliteti. Otvaranju Feste u Bruxellesu uz župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikolu Dobroslavića prisustvovali su brojni Dubrovčani i njihovi gosti. Partneri su ovogodišnje proslave Feste predstavništvo Hrvatske gospodarske komore, predstavništvo HTZ-a i Veleposlanstvo RH u Kraljevini Belgiji. (Nikolina Trojanović)

Koprivnica

U suorganizaciji Župe blaženoga Alojzija Stepinca i OMH u Koprivnici otvorena je 27. siječnja u Galeriji Stepinac izložba Udruge Peski-art iz Đurđevca pod naslovom Ime tvoje kličemo.


Otvaranje izložbe u Galeriji Stepinac

U ime Župe pozdravio je župnik Davor Šumandl, s hrvatskom budnicom nastupio je Župni zbor, a o izloženim slikama govorili su predsjednik Udruge Franjo Mihočka i Zdravko Šabarić. U Recitalu duhovne poezije sudjelovali su članovi Ogranka MH u Koprivnici Ankica Bistrović, Marija Hegedušić, Katica Rajić Popijač i Zvonimir Igrec, a Bemian duet izveo je pjesmu Hrvatski kraj Paje Kanižaja. Na kraju svečanosti izložbu je proglasio otvorenom Bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, dok je program vodio Krešimir Blažek, koordinator župskih aktivnosti. (Dražen Ernečić)

Križevci

Prošlu je godinu OMH u Križevcima aktivnosti zaključio dvama vrijednim događanjima – predstavljanjem zbornika Hrvatska i Hrvatsko proljeće 1971, održanim 26. studenoga, te predstavom Mire Gavrana Pivo prikazanom 5. prosinca. Ovu je godinu aktivnosti započeo 18. siječnja predstavljanjem kalendara Godina svetoga Marka Krizina Križevčanina u povodu 400. obljetnice svečeve mučeničke smrti, u nakladi OMH u Križevcima i Župe sv. Ane Križevci. Autor je koncepta, uvodnoga teksta i većine fotografija križevački povjesničar umjetnosti Zdenko Balog.


Predstavljanje kalendara 2019.

Predstavljanju su prisustvovali član glavnog odbora MH Stipe Kutleša, počasni građanin Grada Križevaca Stjepan Sučić, saborski zastupnik Branko Hrg, koprivničko-križevački župan Darko Koren, pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca Sandro Novosel i brojni drugi. O kalendaru su govorili autor Zdenko Balog, predsjednica Ogranka Renata Husinec i župnik Župe sv. Ane Stjepan Soviček. U glazbenom dijelu programa nastupilo je Kulturno-umjetničko društvo Prigorec iz Svetog Petra Orehovca, a prelijepu pjesmu Hoću li i ja u raj o. Bonaventure Ćuka interpretirala je profesorica Danijela Zagorec. Riječ je o drugome kalendaru s temom sv. Marka (prvi je iz 1996), a Husinec je podsjetila da je Ogranak izdao i knjigu Križevci – grad svetoga Marka Krizina-Križevčanina, koju je tadašnji križevački gradonačelnik darovao svetome ocu Ivanu Pavlu II. prigodom kanonizacije sv. Marka u Košicama. Kalendar sadržava manje poznata likovna djela koja prikazuju sv. Marka, radove domaćih autora sačuvani u crkvama križevačke okolice te ostala sakralna djela sjeverne Hrvatske iz vremena u kojemu je živio sv. Marko. Vlč. Stjepan Soviček govorio je o doprinosu sv. Marka u povezivanju Hrvatske i Europe. (Martina Valec-Rebić)

Mostar

U nakladi OMH u Mostaru iz tiska je izašao novi dvobroj (103/104) Motrišta, časopisa za kulturu, znanost i društvena pitanja. U ovom broju dugovječnoga časopisa (ur. Josip Muselimović), u redovitim rubrikama Rukopis, Književna radionica, Učilište, Mozaik, Čitaonica i Ljetopis, priloge su objavili Sanijela Matković, Petar Gudelj, Borislav Arapović, Mate Grbavac, Josip Kurevija, Mato Nedić, Suzana Matić, Misijana Brkić-Milinković, Tomislav Rupić, Jelica Galić, Matej Škarica, Boris Crnokić, Antonela Marković, Vesna Nosić, Blanka Kraljević, Božena Pandža, Vinko Grubišić, Milena Jukić Bandić, Anita Martinac i Mira Pehar. (Dragan Marijanović)

Nova Gradiška

OMH u Novoj Gradiški predstavio je svoj rad u Središnjici MH, u Dvorani Jure Petričevića 18. siječnja. Predstavljanju su prisustvovali i član glavnoga odbora MH Miro Gavran, književnik i Enes Kišević, pjesnik. Pozdravnu riječ u ime Predsjedništva MH uputila je Ida Hitrec, tajnica za ogranke MH, istaknuvši kako je OMH u Novoj Gradiški jedan od uspješnijih Matičinih ogranaka, pod vodstvom predsjednice Vjekoslave Bagarić, pritom se osvrnuvši se na hvalevrijedne događaje i manifestacije u protekloj godini: Dani hrvatskoga jezika, Koncert orgulja Heferer, Mjesec hrvatske knjige, 120. godina od rođenja hrvatskoga pjesnika A.B.Šimića, Godišnjak 18 i izdanja u 2018, koja su bila povod predstavljanju.



Predstavljanje OMH Nova Gradiška u Središnjici

Predsjednica Vjekoslava Bagarić uručila je Idi Hitrec Monografiju Grada Nove Gradiške istaknuvši kako Ogranak dobiva moralnu i materijalnu potporu gradonačelnika Vinka Grgića. Potom je kao glavna urednica predstavila Godišnjak 18, a nazočni bivši učenici novogradiške gimnazije, sada studenti, Željko Ćelepirović i Vlatka Klarić, pročitali su ulomke iz priča u rubrici Mladi suradnici. Brošuru Križevi krajputaši – stari kršćanski znamen, autorice Zorice Lalić, koja se već dugi niz godina bavi istraživanjima navada i običaja slavonskih ljudi na novogradiškom području, predstavila je profesorica Nada Peleh Serenčeš, dok je Zoričinu pjesmu Krajputaš pročitala Evica Kraljić, novogradiška pjesnikinja. Zbirku priča Moja ratna priča autorice Vesne Oršulić, koja donosi istinite događaje u kojima je kao mlada liječnica tijekom Domovinskoga rata sudjelovala, uz autoricu predstavila je urednica knjige Vjekoslava Bagarić. U posljednjem dijelu publika je uživala u poetskoj večeri i u predstavljanju zbirke pjesama U šutnji pjevam Zrinka Kapetanića, zaljubljenika u poeziju, koju i izvrsno interpretira. Stihove iz zbirke čitali su: glumac Zvonko Novosel, pjesnik Enes Kišević i Zrinko Kapetanić. Predstavljanje Zbirke upotpunio je svojim nastupom Tomislav Užarević, mladi glazbenik iz Đakova. (Ivanka Herceg)

Osijek

OMH u Osijeku 17. siječnja u svojim je prostorima predstavio dva nova broja časopisa – br. 3. iz 2018. – Elio Panelli i br. 4. iz 2018. – Šezdesete. Novinarima su nove brojeve predstavili urednici tih brojeva Ivan Trojan, urednik Književne revije i Tatjana Ileš, zamjenica urednika, a o cijelom projektu, koji traje pedeset godina, govorio je predsjednik osječkog Ogranka Ivica Završki. O broju posvećenu osječkom književniku Eliju Panelliju govorio je Ivan Trojan, profesor na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Projekt je nastao u suradnji Katedre za hrvatski jezik Filozofskog fakulteta u Osijeku i Ogranka te su u toj publikaciji na čak 434 stranice objavili osam zbirki njegove poezije, koja nikada nije objavljena te je tako čitateljstvu i književnim stručnjacima ponuđen na ocjenu.


Predstavljanje Književne revije

O broju nazvanu Šezdesete govorila je urednica Tatjana Ileš, profesorica na Akademiji za umjetnost i kulturu Osijek. Pojasnila je da je prošla godina bila obljetnička, sjećajući se revolucionarne 1968. godine i studentskih prosvjeda u svijetu, ali i Hrvatskoj. U ovom su broju tekstovi živih sudionika tih događanja, među kojima su Zlatko Kramarić, bivši osječki gradonačelnik, hrvatski konzul u Banjoj Luci i profesor na Odjelu kulturologije Akademije za umjetnost i kulturu osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera te publicist Žarko Puhovski, koji te godine opisuju autobiografski, ali i memoarski, napomenula je Tatjana Ileš dodavši da je broj nastao u suradnji OMH u Osijeku i Akademije za umjetnost i kulturu Osijek i njihova časopisa ArtOs. Među tekstovima su i odgovori na pitanje Što nam je ostalo od 1968? te osvrti na suvremene romane koji tematiziraju prostor i vrijeme 60-ih, pojasnila je profesorica. (Darko Kovačević)

Požega

Požeški OMH izdao je prvu zbirku poezije Marija Rozića pod naslovom Kroz trnje i cvijeće, koja je predstavljena 25. siječnja u Biskupskom domu u Požegi. Sonetni ružarij predstavili su profesori hrvatskog jezika Anita Katić i Miroslav Paulić te fra Mijo Hrman, voditelj formacije Franjevačkog svjetovnog reda Župe Duha Svetoga u Požegi, kojem pripada i Mario Rozić.


Predstavljanje zbirke Marija Rozića

On je progovorio o molitve krunice jer su upravo otajstva krunice tema Rozićeva sonetnog ružarija. Paulić je predstavio biografske podatke Rozića, koji se rodio u Novom Sadu 1975, a u vrijeme Domovinskog rata s obitelji se morao preseliti u Požegu. U mladenačkim danima doživljava poseban duhovni rast, rezultat čega su i stihovi objavljeni u njegovoj prvoj knjizi, koja je dosta dugo čekala na objavu. Umjesto u sonetni vijenac, ovdje su soneti povezani u ružarij – dvadeset soneta koji prate strukturu najraširenije molitve katoličkih vjernika i još jedan uvodni, čija je uloga zamijeniti molitve koje se mole na prva tri zrnca krunice. Sonete karakterizira duboka proživljenost motiva i tema o kojima pjesnik piše, istaknula je Anita Katić. Predstavljanje je pjesmom uveličao dio zbora mladih iz požeške franjevačke župe pod vodstvom Marije Bošnjak. (Ljiljana Marić)

Sisak

Čestitku za uspješan rad u jubilarnoj 2019. godini, kada OMH u Sisku obilježava 50 godina od izlaženja prvoga broja časopisa i 20 godina kontinuirana izlaženja trećeg niza časopisa Riječi poslala je Matici gradonačelnica Kristina Ikić Baniček u obliku Odluke o raskidu Ugovora o korištenju poslovnog prostora. To znači – Ogranku je oduzet prostor za rad i djelovanje.

O smanjivanju financijske potpore OMH u Sisku u razdoblju obnašanja dužnosti gradonačelnice Kristine Ikaić Baniček (SDP) već smo pisali, a ova odluka ukazuje da se Matica proganja, a njezin rad guši!

Sve to podsjeća na vremena političkih progona 1971, kada je i časopis Riječi ukinut, urednici smijenjeni i pozatvarani, a stradali su i mnogobrojni članovi MH iz Siska. Hrvatski narod plebiscitarno se opredijelio za samostalnu i nezavisnu državu Hrvatsku 1990, koja je ostvarena na kostima brojnih mučenika i uznika tijekom hrvatske povijesti, a osobito u Domovinskom ratu 1991, kad je hrvatska mladost položila živote na oltar domovine – za pravdu, istinu i demokraciju.


Sisački matičari u novoj godini bez prostora?

Niti jedna nedemokratska metoda i sila, a posebno zlonamjerne političke odluke, neće zaustaviti Ogranak MH u Sisku u njegovu radu i u traženju istine i zaštite od političkog nasilja.

„Svuda vlada zaprepaštenje, ali nigdje očaj. Ostajemo uspravni! Takvi ćemo preći i u povijest, jer ona je sudac dovoljno spor, da bude pravedan“ (Vlado Gotovac). Sve kojima su pravda i demokracija svetinja, a hrvatska kultura važna molimo za podršku. (Đurđica Vuković)

Sveta Nedelja

U Čitaonici MH u Svetoj Nedelji održana je 25. siječnja redovna izborna skupština OMH u Svetoj Nedelji. Nakon službenog otvaranja skupštine članstvu i gostima obratio se Ervin Škacan, dosadašnji predsjednik Ogranka te je pozdravio sve prisutne, a posebno predsjednika MH Stipu Boticu.


Stipe Botica, Ivana Juričić i Ervin Škacan

Uslijedilo je izvješće predsjednika o radu Ogranka, kao i financijsko izvješće za 2018. Predsjednik je istaknuo uspješan rad odjela za mlade, likovnog, glazbenog i književnog odjela, pri čemu posebno važnim smatra kontinuitet u održavanju manifestacija koje je Ogranak pokrenuo u Svetoj Nedelji; obilježavanje Bitke kod Kerestinca, Majuš, ciklus koncerata po svetonedeljskim crkvama i kapelicama, Festival ljubavne poezije, glazbe, meda i vina, obilježavanje Dana jabuka, likovne kolonije, radionice za djecu i druge. Posebno važnom smatra najavu da će se u Svetoj Nedelji u dogledno vrijeme graditi knjižnica. Zahvalio je na suradnji svim svojim suradnicima i članovima Ogranka koji su sudjelovali u radu u proteklom razdoblju. Kandidati za predsjednika Ivana Juričić i Drago Prahin predstavili su svoje programe, a nakon glasanja novom predsjednicom postala je Ivana Juričić. Za članove predsjedništva izabrani su Drago Prahin, potpredsjednik, Marina Kapuđija, Sanela Krčelić, Martina Mičija Palić i Renata Rožek. Članovi nadzornog odbora su Boris Banušić, Amalija Kapuđija i Josip Mičija. Predsjednik MH Stipe Botica izrazio je zadovoljstvo što je upravo ogranak u Svetoj Nedelji prvi na čijoj je izbornoj skupštini prisutan kao predsjednik MH, jer je sa Svetom Nedeljom povezan niz godina, a u proteklom je razdoblju i kao potpredsjednik MH pratio rad Ogranka. Novoj predsjednici i novom vodstvu zaželio je uspješan rad te najavio donaciju tristo knjiga u izdanju Matice hrvatske za svetonedeljsku knjižnicu. (Ervin Škacan)

Vijenac 650

650 - 31. siječnja 2019. | Arhiva

Klikni za povratak