Vijenac 649

Glazba

Jazz ad libitum Mladena Mazura

Odlazak Nancy Wilson

Mladen Mazur

U zadnje vrijeme bilježimo konačni odlazak nemalenog broja umjetnika. Njima moramo dodati i čuveno ime iz područja svjetskoga vokalnog jazza. U malom kalifornijskom gradu Pioneertownu umrla je od zatajenja bubrega 13.prosinca 2018. slavna američka jazz-, blues-, r.&b- i soul-pjevačica Nancy Sue Wilson. Rođena je 20. veljače 1937. u mjestu Chillicothe u Ohiu. Prva iskustva stjecala je u zboru lokalne crkve, a školovala se na Ohio West High School te završava i studije na Central State Collegeu i Columbia Ohio’s West High School. Slušala je i pokušavala je u početku slijediti velikanke jazza poput Elle Fitzgerald, pokazujući uz to i afinitet za glumu, ali se zbog velikih glasovnih nadarenosti odlučuje za zvanje pjevačice i toj profesiji ostaje vjerna od 1956. pa sve do 2011.

Već je s petnaest godina pjevala po brojnim klubovima stekavši rutinu i u takvim ambijentima. Pjevat će potom dvije godine uz big band Rustyja Bryanta s kojim će poći i na veliku kanadsku turneju, stekavši tako i prva međunarodna iskustva, a zapaženi uspjeh postiže interpretacijom pjesme Granda i Boyda Guess Who I Saw Today. Godine 1959. upoznaje glasovitog alt-saksofonista Juliana Cannonballa Aderleyja, koji će je 1963. nagovoriti da se preseli u New York i ponuditi joj angažman u svom afirmiranom sastavu, a 1960. i prva snimanja za etiketu Capitol Records. Dvije godine poslije, kao već afirmirana jazz-pjevačica, Nancy Wilson seli se na drugu američku obalu i nastupa u Los Angelesu i Las Vegasu, a te iste godine u organizaciji prvoga supruga, bubnjara i menadžera Kennyja Dennisa poduzima i svoju prvu europsku turneju. Nastupa i snima s nekim od najvažnijih sastava vrhunskih pijanista jazza poput Ramseyja Lewisa, Georgea Shearinga, Hanka Jonesa i Billyja Taylora, a  nerijetko i na televiziji te ubrzo dobiva i vodi vlastiti šou na NBC-u. Na diskografskom tržištu potkraj prošlog stoljeća velik uspjeh postiže r&b-albumom Like In Love te potpisuje ili obnavlja ugovore s nekima od najistaknutijih diskografskih kuća, poput već spomenute Capitol Records, kojoj se pridružila još davne 1960, te potom i s MCM Jazz, i Blue Note. Godine 1980. snima i za japanske diskografske kuće, za koje je ostvarila pet albuma. Godine 1980. pjevala je na glasovitom Newport Jazz Festivalu u New Orleansu, a 1997. u programu je festivala u San Franciscu.

Snimila je tijekom duge pjevačke karijere impozantnih 70 albuma i primila od 1964. tri prestižne nagrade Grammy u kategoriji jazz-pjevačica, a prvu je dobila za album How Glad I Am. Repertoarno i izvedbeno vrlo specifična Nancy Wilson tijekom gotovo pet desetljeća na sceni, zvana od milja i „Fancy Miss Nancy“, stekla je visoko mjesto među pjevačicama jazza, zahvaljujući ponajprije specifičnom stilu interpretacije, zbog čega je i dobila epitet song stylist.

Vijenac 649

649 - 17. siječnja 2019. | Arhiva

Klikni za povratak