Vijenac 647 - 648

Matica hrvatska

Održani Dani Matice hrvatske u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Želja za pisanom riječi

Davor Dijanović

I ove godine, od 8. studenoga do 2. prosinca, održani su Dani Matice hrvatske u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Dani su otvoreni 8. studenoga predavanjem Jurja Balića Barun Trenk i njegovi panduri, u okviru kojeg su zainteresirani mogli doznati različite zanimljivosti o najpoznatijem hrvatskom vojnom odredu 18. stoljeća.

Dan poslije u bjelovarskoj katedrali sv. Terezije Avilske služena je sveta misa za pokojne članove ogranka Matice hrvatske u Bjelovaru. Istoga dana u Društvenom domu u Bereku održano je predstavljanje povijesnoga romana Sedmi barjak, autora Željka Stubičana, a u Grubišnom Polju udruga Zeleni klik u sklopu projekta Zelena knjižnica u srcu Bilogore održala je predavanje Zbog čega je važno uzgajati vlastitu hranu i uzgajati sjeme biljaka.


Članovi povijesne postrojbe Bjelovarski graničari husari 1756.

Trinaestog studenog Miljenko Ernoić održao je predavanje Čovjek i konj, najprije učenicima Gimnazije Bjelovar, a onda i široj publici, dok je 12. studenoga u Grubišnom Polju predstavljena knjiga za djecu Mali meteorolog, a od koautora na predstavljanju je govorio Krešimir Čanić.

Rođeni Vukovarac, pjesnik, stopostotni ratni vojni invalid i branitelj Bogdanovaca Marijan Almaš Kiso, čovjek koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, 14. studenog predstavio je svoj pjesnički opus bjelovarskoj publici. Predstavljanje su upotpunili glumac Ivan Ožegović i tamburaški sastav Štefanjska zvona. Kao pripadnik inženjerijske postrojbe ZNG-a Almaš je stradao u Bogdanovcima u minskom polju, ostavši bez tri ekstremiteta. Unatoč teškom invaliditetu pun je optimizma i životne energije, a u svojom pjesmama govori o ljubavi prema domovini i vjeri. Na predstavljanju posebno je bilo riječi o novoj zbirci pjesama i aforizama Ova bi vas ruka pomilovala.

Program je u Grubišnom Polju nastavljen šesnaestog studenog predavanjem Očuvanje bioraznolikosti – podržavajuće biljne zajednice u šumskom vrtu.

Dvadesetog studenog Tomislav Aralica, veliki zaljubljenik u hrvatsku vojnu tradiciju i član književničke obitelji Aralica (sin znamenitog akademika Ivana Aralice), u Gradskom je muzeju održao zanimljivo predavanje Graničarske pukovnije Varaždinskog generalata u 18. i 19. stoljeću. Suorganizator predavanja bilo je Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije iz Bjelovara, a nazočnost članova povijesne postrojbe Bjelovarski graničari husari – 1756. u odorama slikovito je pridonijela prikazu bogate vojne tradicije bjelovarskog kraja.

Dan poslije, također u Bjelovaru, održano je predstavljanje knjige novinara, filozofa i pisca Zorana Vukmana Filozofija novoga početka – softver za ispunjeni život

Maja Pejčić, zaljubljenica u putovanja i otkrivanje novih kultura, 22. studenog u Bjelovaru održala je predavanje Putopis po Sokotri i Jemenu. Sokotra je znamenita po svojim bezvremenskim krajolicima i endemičnoj flori i fauni, zbog čega ju neki nazivaju bliskoistočnim Galapagosom ili Madagaskarom. Jemen je danas, nažalost, poprište krvavih ratova i geopolitičkih obračuna, no riječ je o zemlji koja oduševljava bajkovitom arhitekturom i gostoprimstvom domaćina.

Sutradan u Hrvatskom domu u Garešnici predstavljene su knjige: Sedmi barjak Željka Stubičana te Dozivi i odzivi pisane riječi (članci, osvrti, ogledi, predgovori i pogovori) Stjepana Banasa. Istog dana u Grubišnom Polju predstavljena je i knjiga Lovnik Petar, autora Dragutina Palatinuša.

Dvadeset i devetog studenoga u Narodnoj knjižnici Petar Preradović održan je prigodni program u povodu obljetnice Hrvatskoga književnog društva sv. Jeronima. U okviru programa održana je izložba svetojeronimskih izdanja. Istog dana u Daruvaru u Pučkoj je knjižnici i čitaonici održana promocija zbornika Janković 2.

Dani Matice hrvatske u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji završeni su 2. prosinca u bjelovarskom Domu kulture, koncertom pjevačkog zbora društva Hrvatska žena iz Vukovara i vokalne skupine Ogranka Matice hrvatske u Bjelovaru. Događanja u okviru programa Dana Matice hrvatske zaključena su 7. prosinca u Daruvaru večerju poezije Gorana Gatalice Poetiziranje svemirskog putnika.  U vremenu nesklonu knjizi i kulturi, u kojemu se ne shvaća da je od kulture skuplja jedino nekultura, Dani Matice hrvatske u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji pokazali da su kod ljudi ipak postoji želja za kulturnim temama i pisanom riječi.

Vijenac 647 - 648

647 - 648 - 19. prosinca 2018. | Arhiva

Klikni za povratak