Vijenac 647 - 648

25 GODINA VIJENCA - komentari suradnika

Po Vijencu se 1999. udaralo iz sveg oružja

Zlatko Vidačković

S Vijencem sam počeo surađivati 1999. godine, još dok sam bio novinar Jutarnjeg lista, a 2000. napustio sam Globus i postao pomoćnikom glavnog urednika Vijenca. Vijenac se tada obnavljao iz temelja, jer je većina ranijih suradnika prešla u novoosnovani Zarez, a po Vijencu se udaralo ih sveg oružja. No uspješno smo odgovorili tim izazovima. Pod vodstvom Mladena Kuzmanovića kao glavnog urednika okupili smo niz renomiranih, ali i kvalitetnih mladih suradnika.

Kao pomoćnik glavnog urednika bio sam zadužen za izvedbene umjetnosti: kazalište, glazbu, ples i film, dok se zamjenik Ivica Matičević bavio književnošću i jezikom. Također sam imao priliku obaviti velike intervjue s više od dvjesto istaknutih umjetnika i kulturnih djelatnika. Vijenac je rastao, vrlo brzo dosegnuli smo i 48 stranica, osim Ministarstva kulture i Grada Zagreba pomagao nam je i Mate Vekić, no financijska situacija ipak nas je primorala da se vratimo na 40 pa i 32 stranice. Ipak, uspijevali smo očuvati kvalitetu i na manjem broju stranica, fokusirajući se na ono što je najbitnije.

Smrt Mladena Kuzmanovića jako nas je pogodila, ali smo pod vodstvom Ivice Matičevića nastavili njegovu uređivačku politiku. Njezina bit bila je da se ne bavimo politikom i ideologijama, nego da se fokusiramo na kulturu i umjetnost. Takva koncepcija omogućila nam je da okupimo širok krug suradnika i postanemo vodeće novine za kulturu u Hrvatskoj.

U Vijencu sam radio gotovo deset godina, i on je ostavio duboka traga na mene. Nakon što je Mate Maras imenovan glavnim urednikom, ja i niz mojih suradnika (Marija Barbieri, Maja Đurinović, Goran Ivanišević i drugi) željeli smo nastaviti ono što smo radili u Vijencu, jer su nam novine za kulturu ušle u krv. Tako je nastala Kulisa.eu, online novine za kulturu i izvedbene umjetnosti, od koje smo poslije stvorili elektroničke časopise Klasika.hr, Kazaliste.hr, Filmovi.hr i Plesnascena.hr. U temelju svih njih stoji Vijenac, sa svojom koncepcijom i s ekipom ljudi koja ga je jedno desetljeće stvarala.

Vijenac 647 - 648

647 - 648 - 19. prosinca 2018. | Arhiva

Klikni za povratak