Vijenac 647 - 648

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Bizovac

U povodu 165 godina školstva u Bizovcu 14. prosinca predstavljena je monografija Spomenica Osnovne škole Bratoljuba Klaića Bizovac. Među gostima su bili Svjetlana Rauš, pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Osječko-baranjske županije i načelnik Općine Bizovac, Srećko Vuković, a knjigu su predstavili Ante Lovrinčević, glavni urednik i dugogodišnji ravnatelj bizovačke škole, Vjekoslav Đaniš, predstavnik nakladnika – OMH u Bizovcu, i Dinko Župan, recenzent knjige.


S promocije Spomenice osnovne škole B. Klaića Bizovac

Ante Lovrinčević predstavio je autore tekstova u Spomenici, u čijem su stvaranju, osim njega, sudjelovali i Josip Matijević, Pero Radman, Mirko Blažičević, Stjepan Leskovar, Davorin Cvetković. Riječ je o opsežnoj i bogato ilustriranoj knjizi na 272 stranice. Dinko Župan kazao je da je riječ o izvornom stručnom djelu koje donosi niz novih spoznaja o povijesti školstva u Bizovcu od otvaranja prve škole 1852. do današnjih dana. Podaci su utemeljeni na arhivskim podacima, osobito na Ljetopisu i Spomenici škole koja se čuva u arhivi Škole Bratoljuba Klaića i Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu. U programu su sudjelovali i mladi glazbenici Lana Šarčević i Karlo Pančić. (Vjekoslav Đaniš)

Blato

U konobi Zlinje 2. prosinca održana je tradicionalna Večer blatske riči u organizaciji OMH u Blatu. Nakon pozdravne riječi predsjednica Ogranka Ivana Anić istaknula je važnost tradicije koja podrazumijeva prenošenje znanja, spoznaja, vjerovanja, običaja, kulturnih vrijednosti s generacije na generaciju. S tim nastojanjem Ogranak svake godine u adventsko vrijeme priređuje ovu večer.


Večer blatske riči

Ove godine predstavljene su popikinje. Pojam popikinja ne nalazimo u znanstvenoj literaturi, no možemo ju povezati s epskom narodnom pjesmom. Popikinje su spjevane epskim desetercem, no u pojedinim nalazimo odstupanja, što je posljedica različite interpretacije pojedinih kazivača. Karakteristični su za popikinju likovi i događaji iz stvarne prošlosti. Najčešća je tema smrt, zbog čega je ugođaj elegičan. Popikinje su interpretirali Ivana Anić, Andrea Joković, Nikolina Maleš i Ivan Dominik Sardelić. Večer je upotpunila dječja klapa Manina pod vodstvom profesorice Dalije Gavranić. (Ivana Anić)

Boka kotorska–Dubrovnik
–Zadar

Zbornik u izdanju MH Hrvatska i Hrvatsko proljeće 1971. predstavljen je u Matičinim ograncima u Boki kotorskoj, Dubrovniku i u Zadru te u Benkovcu 11, 12. i 13. studenog. U Boki kotorskoj, Benkovcu i Zadru o zborniku su govorili Božidar Petrač, književni tajnik MH, i Stjepan Sučić, sudionik Hrvatskoga proljeća, a u Dubrovniku je uz njih govorio i Igor Zidić, glavni urednik. Božidar Petrač predstavio je osnovnu strukturu i sadržaj zbornika te tekstove. Stjepan Sučić iznio je anegdote te ugođaj toga povijesnog vremena, posebno ističući ulogu MH u Hrvatskome proljeću, podsjetivši kako su tada i Središnjica MH i ogranci zajednički djelovali kao stožerna sila hrvatske kulture i inteligencije. Igor Zidić dao je širu sliku društvenih, političkih i kulturnih odnosa tijekom 1960-ih s kulminacijom u previranjima iz 1971. (I. H.)

Čakovec

OMH u Čakovcu predstavio je 23. studenoga Hrvatski kajkavski kolendar 2019. O Kolendaru su govorili: akademik Dragutin Feletar, urednica Nada Čatlaić, tajnik čakovečkog OMH Tomo Blažeka, župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik OMH u Čakovcu Ivan Pranjić i Stjepan Sučić. Ovogodišnja je tema narodnog kalendara i štiva obilježavanje 100. obljetnice oslobođenja Međimurja od Mađara, odnosno vraćanje matici zemlji Hrvatskoj, na što se u svome izlaganju osvrnuo župan Matija Posavec rekavši: „Ne postoje veliki i mali narodi, velike i male države, već narodi, države i zajednice koje ili znaju ili ne znaju čuvati vlastiti identitet, vrijednosti i povijest. Brojnim čuvarima naše tradicije, povijesti i baštine velika će nagrada biti skoro uvrštenje međimurske popevke na popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Iduće godine pred nama je veliki događaj kojim obilježavamo 100. obljetnicu prijelomne godine u povijesti međimurskog naroda.“ (I. H.)

Čabar

OMH u Čabru predstavio je 8. prosinca u OŠ Petra Zrinskog u Tršću svoju 83. knjigu Narodne popijevke iz okolice Čabra, prvu knjigu narodnih pjesama pjevanih na dijalektu čabarskog kraja, nastalu zaslugom maestra Dušana Prašelja, priređivača knjige, kojeg je oduševio zapis melografa, muzičara i skladatelja Stjepana Stepanova iz 1950. Zbirku je Ogranak dobio na korištenje od zagrebačkog Instituta za etnologiju i folkloristiku. Skup je započeo nastupom djeda Josipa Gašparca i unuka Dilana na heligonkama pred stotinjak posjetitelja iz svih čabarskih mjesta. Predstavljanju su prisustvovale i dogradonačelnica Ivana Lakota i ravnateljica škole Silvana Šebalj-Mačkić. Gosti večeri bili su još Mješoviti pjevački zbor GIMPL iz Ravne Gore s dirigenticom Žaklinom Majetić Mufić, kantautor Matija Turk i Krešimir Ožbolt, koji su predstavili novi nosač zvuka Spit se vrača rejč damača, te djeda i unuka koji su započeli ovu večer. Ivan Janeš, predsjednik Ogranka, i urednik knjige naglasio je da je to prvi i jedini zapis narodnih pjesama iz čabarskoga kraja dosad pronađen. O narodnim popijevkama iz Čabra govorila je Kristina Riman. (Ivan Janeš)

Drniš

OMH u Drnišu u suradnji s Narodnom knjižnicom Drniš obilježio je 23. listopada stogodišnjicu kraja Prvoga svjetskog rata. U sklopu obilježavanja predavanje Kraj Prvog svjetskog rata u Dalmaciji održao je Ante Bralić, profesor Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru, a predstavljena je i brošura Davora Gaurine iz Gradskog muzeja Drniš, Drniš u prvom svjetskom ratu, koju je izdao Ogranak. (Stipe Ramljak)

Garešnica

OMH u Garešnici je u Hrvatskom domu predstavio svoja dva ovogodišnja izdanja: povijesni roman Željka Stubičana Sedmi barjak (predstavljen i u Bereku 8. studenoga) i knjigu Stjepana Banasa Dozivi i odzivi pisane riječi (članci, osvrti, ogledi, predgovori i pogovori). Roman Sedmom barjaku (naslov romana ide od imena graničarske vojne posade koja je gotovo sva izginula u okršaju s Osmanlijama kod Čazme) tematizira 16. stoljeće, za Moslavinu najstrašnije, kad je ona u naletu Osmanlija opustošena i iseljena i kad su selišta preostalog stanovništva koje se nije dalo otjerati iz zavičaja bila daleko od putova kojima je dolazila opasnost, kojima se više odlazilo nego vraćalo, i kad je i etnička struktura stanovništva donekle izmijenjena jer su Osmanlije zbog svojih potreba naseljavali Vlahe i Rašane. U knjizi Stjepana Banasa Dozivi i odzivi pisane riječi odabrani su tekstovi (40) koje je autor objavljivao od 2000. do 2018. Piše o važnim prosvjetno-pedagoškim događanjima u zavičajnom školstvu, o njegovoj povijesti, vrijednim susretima koji afirmiraju i potiču dječje stvaralaštvo (npr. Lovrakovi dani kulture), knjižnicama i njihovoj djelatnosti, objavljenim knjigama zavičajnih autora, važnim kulturnim događanjima, među kojima neka imaju i međunarodni karakter (npr. Dani hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu). U glazbenom dijelu moslavačko ozračje dao je Željko Stubičan sa svojim KUD-om Prijatelji. (Zvonko Farago)

Gospić

U Samostalnoj narodnoj knjižnici u Gospiću obilježena je 12. prosinca 200. obljetnica rođenja pjesnika i prevoditelja Petra Preradovića u organizaciji OMH u Gospiću, Knjižnice i Amaterskog kazališta Pučkog učilišta.


Sa 200. obljetnice rođenja Petra Preradovića

Program je počeo Preradovićevom himnom Bože živi koju je uglazbio Ivan pl. Zajc, a otpjevali su je studenti Odjela za nastavničke studije u Gospiću: Slavica Mudrovčić, Marina Fajtić, Annarayna Ahmetašević, Ivana Matasić, Antonio Bektić i Monika Goreta pod vodstvom Ines Cvitković Kalanjoš. Nakon toga na scenu je stupio Petar Preradović, odnosno mladi glumac amaterskog kazališta Damir Rukavina, koji je, prema scenariju Anele Serdar Pašalić, prisutnima ispričao najvažnije momente iz Preradovićeva života. Za kostime se pobrinula Tatjana Kolak. Preradovićeve pjesme čitali su članovi kazališta Paulina Rukavina, Naomi Ojurović Čačić i Tea Šimunović. Na kraju su studenti otpjevali Preradovićevu pjesmu Tko je srce u te dirn’o koju je uglazbio Franjo Kuhač. Kroz program je vodila predsjednica Ogranka Ana Lemić. (Miroslav Zdunić)

Grude

U dvorani OŠ Antuna Branka i Stanislava Šimića u Drinovcima 9. prosinca u organizaciji OMH u Grudama u sklopu 13. dana Matice hrvatske u Grudama – Božiću ususret! predstavljena je knjiga pjesama Panj autorice Ive Nuić iz Drinovaca u čast 120. rođendana A. B. Šimića (1898–2018) i u znak zahvalnosti za autoričin pedesetogodišnji rad. O Ivi i njezinu spisateljskom radu te o samoj knjizi Panj, koja je izašla u nakladi OMH u Grudama, govorili su književnica Miljenka Koštro, književnik i profesor don Ilija Drmić te voditelj programa Zvonimir Glavaš. Večer je uljepšala pjevanjem Frama Drinovci, a recitacijama učenik Petar Majić. Ogranak je bio i suorganizator obilježavanja devetnaestog rođendana Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica–Sovići 7. prosinca. Svetu misu predslavio je župnik humački fra Ljubo Kurtović u koncelebraciji s mjesnim župnikom fra Stipom Markovićem i knjižničarom Franjevačke knjižnice u Mostaru fra Antom Marićem. (Mario Bušić)

Koprivnica

Posljednju 18. aktivnost u 2018. OMH u Koprivnici proveo je 10. prosinca u adventskom i blagdanskom ozračju s maksimom Neka božićni poklon bude knjiga MH darovavši Gimnaziji Fran Galović tri dosad objavljene knjige Nova zraka u europskom svjetlu, U potrazi za mirom i blagostanjem i Temelji moderne Hrvatske iz edicije Povijest Hrvata. Ravnatelj gimnazije Vjekoslav Robotić kazao je da će knjige svakako biti od iznimne koristi ne samo za profesore nego i za učenička istraživanja te njihove temeljite pripreme za brojna sudjelovanja na nacionalnim natjecanjima. Također je naglašeno da će se sukcesivno po izlasku pribavljati i ostale knjige iz ove velike edicije. (Dražen Ernečić)

Livno

U dvorani Pastoralnoga centra u Livnu 29. studenoga održana je javna tribina Optimalni modeli ustavnopravnoga preustroja Bosne i Hercegovine na njezinu europskom putu i predstavljanje knjige Moj životni put autora akademika Bože Žepića, potpredsjednika HAZU u BiH, pravnika, sociologa te dugogodišnjega sveučilišnoga profesora. Javnu tribinu i predstavljanje knjige organizirao je OMH u Livnu.


Predstavljanje knjiga Bože Žepića

O životu akademika Bože Žepića govorila je predsjednica Ogranka Ana Papić, dok je knjigu predstavila profesorica na Sveučilištu u Mostaru dr. sc. Damirka Mihaljević. To je dvanaesta po redu knjiga akademika Žepića, a u njoj je sabrao ne samo klasične memoare nego i svoj pogled na šire društvo danas. Nakon predstavljanja knjige akademik Žepić održao je kratko predavanje o mogućim modelima preustroja Bosne i Hercegovine te je odgovarao na pitanja prisutnih. Program su glazbenim točkama obogatile učenice Osnovne glazbene škole Franjo Serafin Vilhar iz Livna. U okviru proslave 1126 godina od prvoga spomena Livna Ogranak je predstavio i petu, ujedno posljednju knjigu iz edicije Livanjska katolička prezimena autora Tomislava Perkovića. (Ana Papić)

Osijek

U sklopu Dana Matice hrvatske u organizaciji osječkog OMH, 4. prosinca u svečanom foajeu Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku održan je Susret s povodom, na kojem je gost bio donedavni predsjednik MH akademik Stjepan Damjanović. U programu su sudjelovali Ivica Završki, predsjednik Ogranka, Milica Lukić, voditeljica Odjela za hrvatski jezik Ogranka, Luka Šeput, potpredsjednik MH i glavni urednik Matičinih izdanja, te Vera Blažević Krezić. Susretu su prisustvovali i novi predsjednik MH Stipe Botica te književni tajnik MH Božidar Petrač. U razgovoru s akademikom Damjanovićem najviše je govora bilo o povijesti te dugogodišnje organizacije, posebice u njegovu četverogodišnjem predsjedanju. Ogranak u Osijeku posjetila je i potpredsjednica MH akademkinja Dubravka Oraić Tolić. Tom je prigodom predala donaciju Središnjice od 350 knjiga Ogranku, u Knjižari Nova predstavila je svoju knjigu Doživljaji Karla Maloga te je u ime Središnjice MH sudjelovala u svečanosti u povodu otkrivanja biste akademiku Miji Kišpatiću u Rondelu velikana 15. prosinca. (I. H.)

Ozalj

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca u Ozlju 7. prosinca održana je Obnoviteljska skupština OMH u Ozlju, na kojoj su donesena nova pravila Ogranka te je izabrano novo vodstvo. Za predsjednika je izabran Stjepan Bezjak, kustos Zavičajnog muzeja Ozalj, za potpredsjednika Zvonimir Stepinac, v. d. ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta u Ozlju, a za tajnika Bogdan Bošnjak, v. d. ravnatelja Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca u Ozlju.


Obnoviteljska skupština OMH u Ozlju

Skupštini su u ime Središnjice MH prisustvovale potpredsjednica akademkinja Dubravka Oraić-Tolić i tajnica za ogranke Ida Hitrec. Potpredsjednica je tom prilikom pohvalila rad prijašnjeg ogranka te ideje kojima ozaljski matičari čuvaju bogatu baštinu i uspomenu na Zrinske, Frankopane, na najljepše ljubavno pismo u hrvatskoj povijesti Moje drago serce, na jezične specifičnosti ozaljskoga književnog kruga te na Ivana Belostenca. Najveći i najvažniji projekt novoobnovljenog ogranka bit će sunakladništvo Novog zavjeta na kajkavskom narječju, na dijalektu vivodinskoga kraja, prema prijevodu Ivana Ruperta Gusića (umro 1821), koji je priredio ugledni kroatolog, književni povjesničar, jezikoslovac, slavist i filolog Alojz Jembrih. (I. H.)

Slatina

OMH u Slatini održao je 27. studenoga u knjižnici OŠ Josipa Kozarca svečano proglašenje najboljih literarnih radova 10. jubilarnog natječaja I dok je srca, bit će i Kroacije. Svečanosti su prisustvovali učenici, roditelji, učitelji, djelatnici OŠ Josipa Kozarca te članovi MH.


Nagrađeni učenici natječaja I dok je srca, bit će i Kroacije

Nazočne su pozdravile ravnateljica OŠ Josipa Kozarca Slatina i potpredsjednica OMH u Slatini Ksenija Vujanović Juras. Ove se godine na natječaj prijavilo šest osnovnih škola istočnog dijela Virovitičko-podravske županije. Pohvaljeni su učenici i mentori: Lorena Kokoška (8. razred), OŠ Mikleuš – mentorica Marica Kesić; Ivona Zeks (6. razred), OŠ Davorina Trstenjaka u Čađavici – mentorica Danica Jozepović; Izabela Štimac (8. razred), OŠ Vladimira Nazora u Novoj Bukovici – mentorica Božica Filipović Veg; Jelena Mečenero (8. razred), OŠ Antuna Gustava Matoša u Čačincima – mentorica Kristina Krolo; Veronika Milković (7. razred), OŠ Ivana Gorana Kovačića u Zdencima – mentorica Sandra Filošević; Lana Mandl (5. razred), OŠ Josipa Kozarca u Slatini – mentorica Snježana Tot. Svečanost dodjele obogatili su učenici Glazbene škole Milka Kelemena u Slatini. (Zorica Varga)

Valpovo

U okviru programa proslave Dana grada Valpova i crkvenog goda Bezgrešnog začeća BDM OMH u Valpovu je 5. prosinca predstavio najnoviju zbirku pjesama U krilu zemlje slavonske autora Miroslava Varžića. Knjigu su predstavili predsjednik ogranka Ivan Tonković i lektorica Ana Zimmerman, koja je govorila o sadržaju i šokačkom dijalektu kojim su pjesme napisane. Miroslav Varžić poznat je u Valpovštini i diljem Slavonije kao kulturni animator koji je idejni začetnik i oživotvoritelj dviju manifestacija u svom selu Zelčinu: Vatre na konjari i Šokački korijeni. Knjigu, u koju je uvršteno 57 pjesama, uredio je Stjepan Najman, a ilustrirao Vladimir Vagner. Sutradan, 6. prosinca, u Katehetskom centru valpovačke župe, predstavljena su dva deplijana: Župna crkva Bezgrešnog začeća BDM Valpovo te Kapele i sakralni spomenici Valpova. Tekstove je napisao i uredio letke Stjepan Najman, a fotografirao je Ladislav Pađen. Letke su predstavili župnik Zvonko Mrak, Ivan Tonković i Stjepan Najman. Pokrovitelj je Grad Valpovo. (Stjepan Najman)

Virovitica

Na blagdan Svete Lucije 13. prosinca u dnevnom boravku Crvenog križa u Virovitici održani su jubilarni deseti Mikeški divani, koji se bave očuvanjem staroga virovitičkog govora te tradicijskom baštinom i kulturnim znamenitostima.


Deseti Mikeški divani

Na početku programa je Dražen Bunjevac kao začetnik, organizator, voditelj i autor nekoliko priloga sve nazočne podsjetio na početke 14. kolovoza 2013, kada su za Dan grada održani prvi Divani. Ovogodišnja tema su bili mikeški običaji za vjerske spomendane i blagdane o kojima je najviše divan’la Bernarda Idžojtić, priredivši s Mijom Pavelkom prigodni tradicijski igrokaz o Babi Luci, koja donosi svjetlo u domove. U rubrici povijesnih crtica aktualna predsjednica OMH u Virovitici Dubravka Sabolić govorila je o jubilarnim godinama Virovitičkog lista, Likovnog kluba Nikola Trick, KUD Virovitica, Gimnaziji Petar Preradović te izgradnji prvog mosta preko Drave. Vrhunac programa pripao je domaćoj slikarici i zavičajnoj pjesnikinji Nataliji Vidak koja je pored ostalog na kraju pročitala Mikeški bećarac. (Dražen Bunjevac)

Vijenac 647 - 648

647 - 648 - 19. prosinca 2018. | Arhiva

Klikni za povratak