Vijenac 646

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Beč

U organizaciji OMH u Beču 14. studenoga u prostorijama Hrvatskog centra u Beču održano je predavanje Tomislava Galovića Hrvatski filolog i povjesničar dr. Josip Nagy (1884–1981) u ogledalu arhiva i arhivistike. Povodom 100. godišnjice začetka arhivskih pregovora u Beču. Galović je docent na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U svojim radovima pokazivao je zanimanje za hrvatsku srednjovjekovnu povijest, pomoćne povijesne znanosti, a posebno proučava latinsku i hrvatsku glagoljičku, ćiriličku i latiničku pisanu kulturu, fenomen glagoljaštva i povijest otoka Krka. Nagy je bio službenik Kraljevskog državnog arhiva u Zagrebu (1919–1926), profesor Ekonomsko-komercijalne visoke škole u Zagrebu (1926– 1947) i ravnatelj Kraljevskog državnog arhiva u Zagrebu (1939–1941). Bio je član Jugoslavenske delegacije za arhivska pitanja, odnosno predstavnik Vlade Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u pregovorima s Austrijom nakon Prvoga svjetskog rata. Odigrao je veliku ulogu 1921–1922. u izradi Rimske konvencije o arhivima, a 1923. u izradi i potpisivanju arhivskog sporazuma između Vlade Kraljevine SHS i Austrijske Savezne vlade. (Zvonimir Vučur)

Bizovac

OMH u Bizovcu, poznat po kvalitetnoj i raznolikoj nakladničkoj djelatnosti, još se jednom dokazao i kao vrlo uspješan organizator promocije knjiga. Šesnaestoga studenog u prostorijama OŠ Bratoljuba Klaića u Bizovcu predstavljena je knjiga Oporuka i druge novinske priče poznatog osječkog književnika Stjepana Tomaša. Brojne mještane i sudionike predstavljanja, među kojima su bili i predstavnici ogranaka MH iz susjednih gradova Osijeka i Valpova te načelnik Općine Bizovac Srećko Vuković, pozdravio je predsjednik Ogranka Vjekoslav Đaniš, koji je uz predsjednika Slavonskog ogranka DHK Mirka Ćurića predstavio Stjepana Tomaša i njegovo stvaralaštvo. S ponosom je istaknuo da bizovački ogranak Matice hrvatske ustraje na nakladničkim aktivnostima, a objavljivanje Oporuke Stjepana Tomaša najnovija je uspješnica nedavno objavljena u okviru biblioteke Klen, u kojoj se predstavljaju slavonski pisci. Glazbeni obol književnom susretu dala je i Mirjam Lovrinčević izvedbom na klavijaturama Černijeve Etide(Vjekoslav Đaniš)

Boka kotorska–Dubrovnik

Predavanje Rine Kralj-Brassard Život u vrijeme kuge održano je 26. studenog , u crkvi sv. Roka u Donjoj Lastvi. To je bilo jedno u nizu stručnih, znanstvenih, povijesnih i edukativnih predavanja realiziranih u suradnji s OMH u Dubrovniku. Među nazočnima bili su konzul RH u Kotoru Marijan Klasić i predsjednik HNV Zvonko Deković.


Rina Kralj-Brassard, predavanje o kugi

Na početku večeri publiku je pozdravio župnik crkve sv. Roka don Nikola Majić. Predsjednica OMH u Boki kotorskoj Marija Mihaliček predstavila je gošću i istaknula da ni područje Boke kotorske nije bilo pošteđeno kuge, o čemu uz arhivska vrela posredno svjedočanstvo nalazimo u razvijanju i popularnosti kulta svetaca zaštitnika od kuge, među kojima je i sv. Roko. Predavanje Život u vrijeme kuge utemeljeno je na arhivskim vrelima o posljednjoj kugi, koja je zahvatila Dubrovnik u siječnju 1691. To je polazište za proučavanje svakodnevice stanovnika mediteranskih lučkih gradova u vrijeme kuge. (Marija Mihaliček)

Bruxelles

Predavanje Vinko Paletin, prvi izvjestitelj iz Novoga svijeta, u organizaciji OMH u Bruxellesu i u suradnji s Veleposlanstvom RH u Kraljevini Belgiji te Udrugom OS – društvo za promidžbu hrvatskoga kulturnog identiteta, održano je 27. studenoga u Bruxellesu. Predavanje o Paletinu, hrvatskom dominikancu, teologu, povjesničaru, pomorskom teoretičaru, matematičaru, putopiscu, pravniku, diplomatu i kartografu, održala je u povodu 510. obljetnice njegova rođenja Tuga Tarle, koja je prevela i knjigu Isacia Péreza Fernándeza Ime, život i avanture „anonimnog osvajača“ Vinka Paletina iz Korčule. Nesvakidašnjim životnim iskustvom Paletin je ostavio znatan doprinos humanističkoj Europi 16. stoljeća. Posebno se ističe njegova karta Španjolske iz 1551, koju ju je izradio na temelju prikupljenih podataka i vlastitih mjerenja. Upravo zahvaljujući takvu pristupu, ta je karta bila priznata u njegovo doba i poslužila kao izvornik mnogim kasnijim inačicama. (Hrvoje Butigan)

Čitluk

Uoči obilježavanja Dana sjećanja na stradanja Škabrnje i Vukovara u Vukovarskoj ulici u Benkovcu, u prigodnom programu koji su priredili domaćini sudjelovalo je izaslanstvo OMH u Čitluku. Nakon molitve i paljenja svijeća i lampaša za sve nevine žrtve duž kolnika Vukovarske ulice, izaslanstvo iz Čitluka skupa s domaćinima uputilo se u obližnju Gradsku knjižnicu Benkovac, gdje je priređeno predstavljanje OMH u Čitluku i romana Od Franje do Franje književnice Anite Martinac, objavljena u sunakladništvu ogranaka u Čitluku i Vinkovcima. Nakon pozdravnih riječi i izraza dobrodošlice domaćina Tomislava Bulića, gradonačelnika Benkovca, i ravnatelja knjižnice Mile Marića uslijedio je pozdravni govor i predstavljanje OMH u Čitluku, koji je u ovoj prigodi u kraćim crtama predstavio njegov predsjednik Andrija Stojić. (A. S.)

Gospić

OMH u Gospiću organizirao je 21. studenoga predstavljanje šeste po redu knjige Drage Krpine, Svitlo i druge pripovijetke, kojoj je nakladnik OMH u Zadru, a recenziju je napisao Dubravko Jelčić. Drago Krpina poznat je čitalačkoj publici po dvjema zbirkama poezije i trima knjigama iz političke publicistike. Gospićanima je poznat jer je dio školovanja proveo u Gospiću, što je djelomično razlog da je dvorana KIC-a bila popunjena do posljednjeg mjesta. Autora i dramskog prvaka Joška Ševu, koji je interpretirao tekstove iz knjige, predstavila je Ana Lemić, a knjigu su predstavile gospićke profesorice Vesna Grahovac Pražić i Sanja Vrcić Mataija i sam autor. (M. Z.)

Grude

U Hrvatskom kulturnom domu u Narodnoj knjižnici u Grudama 22. studenoga započeli su 13. Dani Matice hrvatske. Gostovali su predstavnici OMH u Iloku i Iločkog muzeja.


Maja Barić i Mario Bušić

Troje mladih entuzijasta: predsjednica OMH u Iloku Maja Barić, Andrea Rimpf i povjesničar Marko Kevo predočili su publici povijest Iloka i iločke tragedije u Domovinskom ratu, ukradenu baštinu Iločkoga muzeja te povijest i djelovanje MH u Iloku. Manifestacija je nastavljena 23. studenoga u Srednjoj školi Antuna Branka Šimića. Održana je Akademija MH, na kojoj su 53 učenice i učenika dobili članske iskaznice MH. Ravnatelju prof. Mladenu Leki uručena je i donacija knjiga za srednjoškolsku knjižnicu u Grudama te je održano prigodno predavanje i prezentiran film o književniku Slavku Kolaru iz HRT-ova serijala Razgovor sa sjenama, kojemu je svojedobno bio urednik Dubravko Jelačić Bužimski. Gosti iz Zagreba iz Središnjice MH, književni tajnik MH Božidar Petrač i hrvatski književnik Dubravko Jelačić Bužimski, predstavili su učenicima i profesorima rad Matice hrvatske. (Mario Bušić)

Koprivnica

U suorganizaciji OMH u Koprivnici i Gimnazije Frana Galovića održan je u gimnaziji 22. studenoga Školski sat s hrvatskim književnikom Mirom Gavranom.


Lana Varga, Sonja Delimar, Miro Gavran i Emilija Sinjeri

Pred oko 150 učenika i profesorica u potpuno ispunjenoj dvorani multimedije, nakon uvodnih riječi i upoznavanja s Gavranovim književno-teatarskim opusom, odlične moderatorice Emilija Sinjeri i Lana Varga (obje iz 4.b) pitanjima su usmjeravale i stvorile ugodno književno ozračje razgovora u kojem je Gavran davao detaljne, zanimljive i inspirativne odgovore koji su učenicima ponudili nove vidike i životni optimizam pa su se tako mogli čuti odgovori o neiscrpnoj umjetničkoj temi u književnosti, filmu i kazalištu, ljubavi i prijateljstvu, muško-ženskim odnosima koji se neizbježno kompliciraju i rješavaju, potom o važnosti knjige i lektirnoj književnosti, internetu, televiziji te do činjenice da se ljudi koji čitaju bolje snalaze u životu, zdraviji su i imaginativniji, imaju sretniju obitelj i uspješniji su u karijeri. Po uspješno održanu susretu iskazana je želja učenika i profesorica Katedre za hrvatski jezik i književnost da Školski sat s hrvatskim književnikom postane tradicija(Dražen Ernečić)

Metković

U organizaciji OMH u Metkoviću i metkovske Srednje škole 6. studenoga u galeriji Gradskog kulturnog središta predstavljena je knjiga Dolina mandarina autorice Katarine Barišić. Knjiga je posvećena mandarini, plodu koji je u dolinu Neretve stigao iz istočne Azije, a u posljednjih pedesetak godina izrastao u njezin zaštitni znak. U samoj knjizi doznajemo o mandarini sve što bi nas moglo zanimati: kojem rodu pripada, od kada i gdje se uzgajala i koliko je cijenjena, tko je zaslužan za dolazak mandarine u dolinu Neretve, koji je stari hrvatski naziv te voćke te kako ju je 2015. zaštitila Europska komisija. Knjiga je obogaćena slikopisima učenika Srednje škole u Metkoviću. Predstavili su je Božidar Lovrić, predsjednik metkovskog OMH, Danijela Baćilo, Luka Popović te autorica. OMH u Metkoviću i Udruga Kap iz Imotskog 20. studenoga u galeriji Gradskoga kulturnog središta organizirali su predstavljanje knjige Neretvanske župe autora fra Vjeke Vrčića. Knjiga je reprint njegova izdanja iz 1974, u kojoj je autor obradio sve župe Neretvanskog dekanata, a u samu Metkoviću bio je župnik u razdoblju od 1945. do 1958. Autor je za svaku župu iznio kratku povijest, zaseoke, obitelji, povijesne i kulturne spomenike, škole, crkve, svećenike, redovnike i redovnice rođene u pojedinoj župi te je vjeran dokument vremena u kojem je živio. O knjizi su govorili Božidar Lovrić, predsjednik OMH u Metkoviću, Vjeko Vrčić, predsjednik Udruge Kap, te novinar Velimir Braco Ćosić. (Božidar Lovrić)

Novska

OMH u Novskoj i GKČ Ante Jagar Novska organizirali su u galeriji POU Novska 20. studenoga predstavljanje postumno objavljene knjige Duška Lončara Epigrami kleptomani. O knjizi je govorio recenzent Danko Plevnik, a osvrt naslova Ukorak s anđelom života Marice Kurtak pročitala je voditeljica programa Danijela Pauković. Zbirku s 83 epigrama bez naslova Duško Lončar podijelio je u četiri cjeline: Vrijeme krađe, Kleptomani, Sunce u čaši i Epitafi srcu. U prve dvije cjeline autor je progovorio u ironičnom i satiričnom tonu o kleptomaniji i kleptomanima, u trećoj cjelini nenadano nas je uveo u svijet životnih radosti među vinoljupce Moslavce, a u posljednjoj cjelini epigramski se sadržaj isprepleće s epitafskim. O simbolici naslovnice knjige i o straničnicima izrađenim za promociju govorila je Ivana Lončar. U glazbenom dijelu programa nastupila je flautistica Ines Lončar. (Mirjana Lončar)

Osijek

U sklopu Dana MH u knjižari Nova predstavljen je novi roman osječkoga književnika Josipa Cvenića Sablasti nad dvorcem. Uz autora u prezentaciji su sudjelovali recenzentica knjige Marina Vinaj i urednica izdanja u nakladi osječkog OMH Tatjana Ileš. Dijelove romana pročitale su studentice Akademije za umjetnost i kulturu Osijek Ana Jurković i Tena Ljubić Milić. Nekoliko je razloga pisanju romana o tajnama valpovačkog dvorca Prandau-Normann.


Predstavljanje knjige u Osijeku Sablasti nad dvorcem

Neposredni poticaj bila je velika izložba o ostavštini valpovačkih vlastelina u nekoliko institucija u Osijeku i Valpovu. No i povijest autorove porodice povezana je s Valpovom, jer djed mu je bio pandur u dvorcu, a otac je pomagao u dvorcu te izradio drvenu kutijicu za nakit grofici Julijani Normann. Uz literarnu vrijednost, roman svakako ima i povijesnu, jer oslikava vrijeme početka 20. stoljeća u hrvatskom dijelu Austro-Ugarske Monarhije. Zato ne čude posjeti književnice Jagode Truhelka, gradonačelnika Požege Franje Cirakija te osječke pjesnikinje i humanitarke Josipe Glembay. Vrijeme radnje romana je od 1905. i smrti velikog hrvatskog kulturnog mecene Strossmayera do 1945. godine i kraja Drugog svjetskog rata.  (Darko Kovačević)

Sisak

Na Stihovnici Siska u OMH u Sisku 1. prosinca nastupio je kao glavni gost večeri Zvonimir Grozdić iz Lovrana, autor četiri samostalne pjesničke zbirke, od kojih je zadnja, Pigmenti, nagrađena prošli mjesec u Rijeci kao najbolja poetska knjiga izdana u 2018. izvan naklade Hrvatskoga književnog društva. Grozdić je također jedan od šestero autora uvrštenih u antologiju hrvatske ironične poezije Hrvatski pjesnički huligani objavljenu u rujnu u Ukrajini u dvojezičnom hrvatsko-ukrajinskom izdanju. Publici se predstavio s reprezentativnim pjesmama iz svih nabrojenih knjiga i izazvao nepodijeljene simpatije. Posebno veseli i činjenica što je to bio prvi put da je na Stihovnici aktivno nastupio jednak broj domaćih, sisačkih pjesnika i onih koji su došli iz drugih gradova. Iz Zagreba su došli: Matijas Matko Baković, Bogdan Bunić, Tatjana Kadoić Grmuša, Željko Grmuša i Robert Janeš, iz Petrinje Matea Andrić te Bernarda Kermend iz Virovitice. (Siniša Matasović)

Slatina

Ovogodišnji Dani Mirka Jirsaka u OMH u Slatini, koji obilježavaju život i djelo književnika, pjesnika slavonske ravnice, prosvjetnog radnika, novinara i slatinskog zavičajnika Mirka Jirsaka, započeli su 16. studenog tematskim okruglim stolom u Zavičajnom muzeju Slatina, gdje se nalazi i stalni postav posvećen njemu.


Petar Žarković na Danima Mirka Jirsaka

Drugoga dana, 17. studenog, dvodnevne manifestacije održan je književni susret posvećen stvaralaštvu Petra Žarkovića, koji je više od dva desetljeća zapaženo prisutan na srednjoškolskoj prosvjetnoj, kulturnoj i medijskoj sceni grada dajući doprinos njegovu pozitivnom imidžu, stvaranju ljepše slike Slatine u mozaiku hrvatskih gradova i pomažući u izgrađivanju njezina građanskog identiteta. U ime OMH u Slatini i predsjednice Zorice Varga, brojne je posjetitelje pozdravila ravnateljica Zavičajnog muzeja i članica Predsjedništva Dragica Šuvak, a u njegovo ih je stvaralaštvo uvela članica predsjedništva MH, profesorica Danica Krehula, koja je govorila i o zbirkama pjesama Bijeli dolazak i U pitomoj divljini, u kojima su objavljene opsežne i vrlo vrijedne recenzije prof. Stanislava Marijanovića i prof. Dinke Filipović. Žarkovićev je novinarski i publicistički rad vrlo slikovito predstavila knjižničarka Gradske knjižnice i čitaonice Slatina Marija Cindrić. (Zorica Varga)

Virovitica

U okviru projekta Kalliope Austrija – žene u društvu, kulturi i znanosti Austrijskog kulturnog foruma hrvatska muzikologinja Marijana Pintar 20. listopada je u virovitičkoj gradskoj knjižnici održala multimedijalno predavanje Od Josepha Haydna do Paule von Preradović: hrvatsko-austrijske glazbene spone, u organizaciji OMH u Virovitici.


M. Pintar i D. Sabolić

Uvod u temu predavanja o 200. godišnjici rođenja Petra Preradovića otvorila je predsjednica virovitičkog OMH Dubravka Sabolić. Zanimljivo glazbeno putovanje započelo je pričom o himni primjerom stvaranja britanske himne God Save the King 1745, iz čije je melodije poslije proizašlo nekoliko himni; Lichtensteina, Švicarske i Njemačke. Posebna je priča bila stvaranje austrijske himne i njezinih početaka u vrijeme Habsburške Monarhije 1797, kada nastaje Himna Kaiser Franz, za koju je glazbu skladao Joseph Haydn s melodijom vrlo sličnom napjevu njegovih zavičajnika gradišćanskih Hrvata Jutro rano ja se stajem. Nakon neugodne epizode u sastavu nacističke Njemačke nastankom Druge republike na melodiju J. Holzera Kettenlied otvara se natječaj za tekst u kojemu na nagovor prijatelja sudjeluje Paula von Preradović i njezina Land der Berge, Land am Strome biva pored 1800 radova odabrana za novu austrijsku himnu. Iako rođena u Beču 1887, mladost i formativne godine provodi u Puli, Istri i Dalmaciji, gdje piše prve pjesničke uratke opčinjena ljepotom i mirisima mediteranskoga krajolika. (Dražen Bunjevac)

Vis

U dogovoru s profesoricom hrvatskog jezika Ivom Živković i ravnateljicom Osnovne škole u Visu Anelom Borčić, predsjednica OMH u Visu i urednica glasila Hrvatska zora održala je u petak 16. studenog, kao dio aktivnosti u Mjesecu hrvatske knjige, u V. razredu, školski sat na viškom govoru, provodeći na taj način zadaću Matice hrvatske da čuva i njeguje jezik i književnost, a posebno govore, koji sve više izumiru. Učenici su na kraju sata dobili zadaću da za sljedeći broj Hrvatske zore napišu barem po jednu pjesmu ili sastavak na viškom govoru. (Dobrila Cvitanović)

   

Vijenac 646

646 - 6. prosinca 2018. | Arhiva

Klikni za povratak