Vijenac 645

Književnost

Festival knjige i književnosti Pazi, knjiga!, Zagreb, 5–17. studenoga

U znaku Ovce

Romana Dusper

Petnaesti Festival knjige i književnosti Pazi, knjiga!, namijenjen ponajprije djeci i mladima, na poseban način obilježivši i Mjesec hrvatske knjige. Bogat program u Zagrebu, kao i svake godine, organizirala je udruga pisaca i ilustratora Knjiga u centru, u suorganizaciji s Knjižnicama grada Zagreba, ostvarujući ponovno brojne suradnje s galerijama, centrima za kulturu i osnovnim školama. Kao svojevrsna kruna ove manifestacije organizira se i dodjela književno-likovne nagrade za najbolju hrvatsku slikovnicu, Ovca u kutiji. Cilj je Festivala približiti mlađim generacijama književnost, knjigu i pisanu riječ u raznim oblicima, pa je tako u trinaest dana održano tridesetak događanja na kojima je sudjelovalo četrdeset autora te bilo predstavljeno više od osamdeset knjiga. Razne likovne i književne radionice, susreti i izložbe način su na koji se ostvaruje međusobna interakcija između umjetnika i učenika.


Nagrada Ovca u kutiji

Festival je otvoren međunarodnom izložbom ilustracija i slikovnica te književnim druženjem za djecu Slikovnica – prozor u svijet u galeriji Kupola, gdje su predstavljeni radovi umjetnika iz cijele Hrvatske, ali i BiH, Irana, Rusije i Litve. Festival je predstavio još dvije izložbe u Zagrebu, samostalnu izložbu ilustracija Kako je zeko izgubio uši, a koza dobila rogove počasne ilustratorice festivala Sanje Pribić, akademske slikarice, i samostalnu izložbu i likovnu radionicu uspješne mlade ilustratorice Ane Petrović iz Beograda, koja je predstavila svoju slikovnicu Jere i Oblaci. Izložba Voli me – ne voli me kao dio Festivala otvorena je u galeriji na Sveučilištu Sharjah, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Međunarodna je to izložba ilustracija započeta još 2012. u Zagrebu, kao projekt književnice Ane Đokić. Svoju interpretaciju i viđenje ljubavi otad je predstavio velik broj umjetnika u mnogim europskim zemljama, a ove godine u Dubaiju izložbu čini osamdesetak radova.

Kako je to biti prevoditelj, mladima su približili prevoditeljica Anke Ludewig iz Berlina na maloj radionici književnog prevođenja i predsjednik Hrvatsko-iranskog društva Irandustan, prevoditelj Ebtehaj Navaey, koji je, govoreći o temama sličnosti i različitosti života u Hrvatskoj i Iranu te hrvatskoga i perzijskoga jezika predstavio i iransku slikovnicu Atasaj. Književne susrete, radionice i promocije na zabavne su načine za djecu i mlade vodili pisci Jasminka Petrović, Nena Lončar, Vlado Rajić, Irena Zelena, Rosie Kugli, Silvija Šesto i Darko Macan, a zanimljivo je bilo i gostovanje šibenskih pisaca i „kratkopričaša“ CeKaPe-a (Centra za kreativno pisanje), koji su prvi festivalski tjedan zatvorili druženjem u zagrebačkoj Knjižnici Bogdana Ogrizovića, razmjenjujući iskustva čitanjem svojih kratkih priča. Život putopisca predstavili su i Jasen Boko i Damir Vujnovac na svojim putopisnim predavanjima, Put svile i Djeca Sahare. Uz spomenute putopisce, izložbu putopisnih fotografija Četiri ­objektiv­(­n­)­a u Knjižnici Kajfešov brijeg činili su radovi i Ane Đokić i Hrvoja Ivančića, predstavljajući publici kako objektiv jednog putnika bilježi ono što vrijedi tisuću riječi.

Događaj koji je cjelokupnu manifestaciju pratio od početka do zatvaranja bila je dodjela nagrade za najbolju hrvatsku slikovnicu Ovca u kutiji. Nagrada je to književno-likovnog karaktera koju udruga Knjiga u centru dodjeljuje od 2005. Stručni žiri, Anda Bukvić Pažin, književnica i prevoditeljica, Ranka Javor, knjižničarska savjetnica i voditeljica Hrvatskoga centra za dječju knjigu, te ilustrator Davor Pavelić, imao je zadaću od 52 slikovnice pristigle na natječaj izabrati najbolju. Isti zadatak imao je i neovisan dječji žiri, devetero četvrtaša iz OŠ Otona Ivekovića, gdje su se tijekom Festivala organizirala i predstavljanja slikovnica. Dodjela priznanja i nagrade održala se 17. studenog na zagrebačkom Interliberu pred stotinjak posjetitelja. Zanimljivo je kako je izbor već i užeg kruga finalista dječjeg i stručnog žirija bio potpuno različit. Nagradu dječjeg žirija dobila je autorska slikovnica Borisa Kralja O mački, ribi i ostalima, a nagradu stručnog žirija za najbolju slikovnicu dobili su autori slikovnice Dječak koji je želio biti tigar, pisac Tomislav Zajec i ilustrator Tomislav Zlatić. „Sve je u ovoj knjizi od početka do kraja na svom mjestu, i  u tekstu, i ilustraciji, i u dizajnu“, objasnila je izbor stručnog žirija Ranka Javor. „Slikovnica kao prva knjiga stvara prisan i poseban odnos i vrstu komunikacije između djeteta i roditelja ili odgajatelja. Knjige koje su predstavljene ovdje važne su za razvoj mašte, kreativnosti i percepcije. Umjetničke su to knjige akademskih kipara i slikara, pa djeca imaju mogućnost da u slikovnici imaju pravu malu galeriju“, dodala je. Priznanje Crna ovca, koje se dodjeljuje za popularizaciju i angažman hrvatske slikovnice, dobio je urednik novopokrenute biblioteke slikovnica za odrasle, književnik Zoran Pongrašić.

Vijenac 645

645 - 22. studenoga 2018. | Arhiva

Klikni za povratak