Vijenac 645

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Bjelovarsko-bilogorska
županija

Dani Matice hrvatske u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji započeli su u Bjelovaru 8. studenoga predavanjem Jurja Balića Barun Trenk i njegovi panduri, a program, koji će se osim u Bjelovaru održavati i u Garešnici, Daruvaru i u Grubišnom Polju, trajat će do 8. prosinca. Predavanje Tomislava Aralice Graničarske pukovnije varaždinskog generalata u 18. i 19. st. 20. studenoga, predstavljanje knjige Filozofija novoga početka. Softver za ispunjeni život. 21. studenog, Putopis po Sokotri i Jemenu Maje Pejčić 22. studenoga neka su od brojnih zanimljivih događanja u Bjelovaru, dok će u OMH u Daruvaru 29. studenoga biti predstavljanje znanstvenog časopisa Zbornik Janković 2, a 8. prosinca pjesnička večer nagrađivanog autora Gorana Gatalice Poetiziranje svemirskog putnika. U Grubišnom Polju zanimljiva će predavanja održati udruga Zeleni klik u sklopu projekta Zelena knjižnica u srcu Bilogore. (I. H.)

Blato

U tjednu sjećanja na žrtvu Vukovara Narodna knjižnica Blato u suradnji s OMH u Blatu organizirala je promociju knjige Preživio sam Vukovar i Ovčaru autora Vilima Karlovića u srijedu 14. studenog u Velikoj dvorani Doma kulture u Blatu. Grad heroj bio je pod opsadom 87 dana i u njemu je prema podacima vukovarske bolnice ranjeno 1219 branitelja i civila.


Vilim Karlović na promociji svoje knjige

U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenika, prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih ne-Srba, a još danas tristotinjak Vukovaraca nalazi se na popisu nestalih. Karlović je govorio pred velikim brojem posjetitelja, koji su emocionalno doživjeli njegovu ispovijed o ratnom putu, zarobljavanju i strahotama, koje je preživio zahvaljujući duhovnosti i predanosti Bogu. Na kraju promocije pozvao je sve na opraštanje. (Ivana Anić)

Čitluk

Iz tiska je potkraj listopada izašao prvi broj dječjeg lista Cvrčak u ovoj školskoj godini, devetoj zaredom. Pouzdan pomoćnik u učenju i bogat izvor didaktičkog materijala, koji upoznaje učenike s povijesnim i kulturnim znamenitostima zavičaja, nastavlja pratiti malene čitatelje na njihovu putu odrastanja i sazrijevanja. Cvrčak, koji izlazi u nakladništvu OMH u Čitluku, namijenjen je učenicima osnovne škole, njihovim roditeljima i učiteljima. (Andrija Stojić)

Delnice

OMH u Delnicama već 27 godina uz Mjesec hrvatske knjige u suradnji sa školama Gorskog kotara organizira Goransko dijalektalno sijelo pod naslovom Govor mog zavičaja. Ove je godine domaćin bila OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko, PŠ Severin na Kupi. Predsjednica Ogranka Nives Marijanović sa zadovoljstvom je pozdravila predstavnike goranskih škola, zahvalivši ravnatelju Antonu Buriću na organizaciji. Ravnatelj Burić upoznao je publiku sa školom i poviješću istočnog dijela Gorskog kotara pozivajući na taj način gošću Marinu Marinković, koja je predstavila knjigu Kajkavski govori istočnoga Gorskog kotara. Nakon uvodnog dijela učenika domaćina koji je pripremila Manuela Valenčić mali (većinom) kajkavci, ali i štokavci (Mrkopalj) i čakavci (Fužine) uveli su u svijet djetinjstva, poezijom i prozom pa i haiku-radovima na zavičajnim govorima svojih mjesta Broda na Kupi, Broda Moravica, Delnica, Fužina, Lokava, Mrkoplja, Ravne Gore, Skrada i Vrbovskog pod vodstvom mentorica koje rade na očuvanju raznih govora. U glazbenom dijelu nastupio je pjevački zbor OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko.  (Nives Marjanović)

Dubrovnik

Gostovanje Mire Gavrana i njegove žene Mladene u Dubrovniku 6. studenog oduševio je članove OMH u Dubrovniku i brojne sugrađane, njihove obožavatelje. Miro i Mladena Gavran, akademska glumica, zajedno su predstavili knjigu Odabrane komedije u izdanju MH.


Miro Gavran u dubrovačkom OMH

Na neobičnom i nezaboravnom predstavljanju Gavran je na zanimljiv i duhovit način govorio o temama njegovih komedija, dok je Mladena svojim glumačkim umijećem predstavila nekoliko likova iz komedija. (Ana Rajić)

Jastrebarsko

U sklopu projekta Vrelo zavičaja i u suradnji Kreativnog studija Zvrk, Osnovne škole Ljube Babića iz Jastrebarskog i OMH u Jastrebarskom, ispred jaskanske osnovne škole bit će postavljena drvena kućica za knjige, iz koje će mali i veliki čitači moći besplatno uzimati knjige za čitanje, i u nju donositi knjige koje žele podijeliti s drugima. Nakon svečanog otkrivanja kućice, u školi će biti organizirane radionice kreativnog pisanja te upoznavanje s čarolijom pisane riječi za najmlađe čitatelje. Kućicu je izradio majstor Goran Ringel. Iz škole je za njezino postavljanje najzaslužnija knjižničarka Sandra Marković Čukoić, a iz Zvrka i Matice Klementina Škrabe. Kućica se postavlja u sklopu međunarodnog projekta LittleFreeLibrary.Org. (Klementina Škrabe)

Jelenje

U Domu kulture Dražice već se tradicionalno o Martinju u organizaciji OMH u Jelenju održava priredba Grobnišćina va sliki i besedi. Ove godine bila je posvećena Ivanu Brdaru Grobničkom, o čijem je životu nadahnuto govorila pjesnikinja Vlasta Juretić. U programu su sudjelovali učenici osnovnih škola Čavle i Jelenje – Dražice i vokalna skupina KUD-a Zvir. Brojni posjetitelji u Domu Dražice mogli su čuti i najpopularnije pjesme koje je za festival MIK napisao Ivan Brdar i vidjeti arhivsku snimku njegova nastupa i govora iz 1990. Mogla se razgledati i zanimljiva izložbu fotografija o životu Ivana Brdara te njegovih umjetničkih slika. Priredba je organizirana pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije i Općine Jelenje. (Ivoslav Ban)

Križevci

Glagoljica – temelj naše baštine predavanje je koje je 16. listopada napunilo aulu Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga. U organizaciji OMH u Križevcima, a u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, o glagoljici je brojnim gimnazijalcima predavao ugledni stručnjak iz tog područja, akademik Josip Bratulić.


Akademik Josip Bratulić

Ne skrivajući zadovoljstvo velikim brojem zainteresiranih učenika, kazao je: „Ovakav odaziv je znak da učenike baština zanima. Naime, baština je ono što nam je ostalo, što nam je poklonjeno, što nam je ostavštinom dano da čuvamo i dalje i da te vrijednosti prenosimo iz naraštaja u naraštaj. Glagoljica doista jest takva velika blagodat, veliko blago, koja nas je uvela u velike europske procese, a glagoljicom smo ušli i u europsku zajednicu jezika, kojih je u to vrijeme bilo samo tri: hebrejski, grčki i latinski.“ Detaljno je prezentirao genezu glagoljice, njezin značaj, važnost jezika kao očuvanja nacionalne svijesti. Osvrnuo se i na važan spomenik hrvatske pismenosti – Bašćansku ploču, koju je na izvornom jeziku izrecitirao. (Martina Valec Rebić)

Kutina

U Mjesecu hrvatske knjige te uoči 10. studenog, Dana grada Kutine, OMH u Kutini i Knjižnica i čitaonica Kutina organizirali su 9. studenog poetsko-glazbenu večer Marko Marulić protiv današnjeg vremena. Izbor iz djela Marka Marulića interpretirao je glumac Zoran Kelava uz glazbenu pratnju lutnjista Igora Pare, koji je izvodio djela s početka 16. stoljeća. U izvrsnoj interpretaciji donijeli su dah srednjovjekovnog kulturnog ozračja. Kao okosnicu predstave uzeli su epigrame i podrugljive pjesme Marka Marulića, iz tzv. Glasgowskog rukopisa, pisanih latinskim jezikom. Uspješno ih je na hrvatski preveo Darko Novaković. MH je taj skriveni dio „oca hrvatske književnosti“ objavila 1999. Ona ima hedonističko-ironičnu pa i erotsku komponentu, što nadopunjuje Marulićev lik uglavnom poznat po moralističko-rodoljubnim temama. Osim Marulićevih recitirale su se i Hektorovićeve, Lucićeve i Držićeve pjesme. (Matea Jalžečić)

Novska

U Srednjoj školi u Novskoj 19. listopada predstavljena je zbirka poezije Miroslava Lovčanina U njedrima tišine. Lovčanin je rođen 1948. u Novom Sadu, od 1961. živi u Novskoj. Predavao je hrvatski jezik u OŠ Novska, hrvatskoj djeci u Baden-Württembergu te u SŠ Novska. Jedan je od pokretača obnoviteljske skupštine OMH u Novskoj 1996. Nositelj je Spomenice Domovinskog rata. Duško Lončar u recenziji zbirke istaknuo je tri cjeline zbirke: prvu A Sava teče, teče… čine pejzažne pjesme, drugu Leptir samoće ljubavne, a treću Moje sanje intimne. (Alojz Buljan)

Opatija

OMH u Opatiji organizirao je 15. listopada javno predavanje Josipa Luzera Bakarska toponimija. Predavanje je temeljeno na višegodišnjim istraživanjima ukoričenim u istoimenu knjigu, koja uskoro izlazi iz tiska. Prvi dio bio je posvećen objašnjenju pojmova, a potom se odabranim primjerima toponima Bakra i Bakarskog zaljeva moglo pratiti povijesne slojeve i jezične promjene imena rtova, uvala, ribarskih pošta, stijena, brda, kupališta, ulica, trgova, religijskih i religijski bliskih referenata. Veza nekog mjesta i njegova imena intrigantna je i zanimljiva slušateljima, pogotovo stoga što se slična imena nalaze i na području Liburnije. Doznalo se tako, primjerice, zašto se brdo Klanac, uvala Mešćica ili ulica Lokaj upravo tako zovu ili su se zvale. Jezične veze nekih toponima ipak ostaju prekrivene velom tajne i morat će pričekati neka druga vremena za njihovo potpuno razjašnjenje. (Julijan Dobrinić)

Požega

U organizaciji OMH u Požegi u Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma održana je 14. studenoga promocija pretiska knjige Sveta Rožalija, najvažnijeg djela Antuna Kanižlića, požeškog isusovca, književnika, prosvjetitelja. Požeški OMH, kako je objasnila njegova predsjednica Ljiljana Marić, na taj način želio se odužiti požeškom kulturnom i duhovnom velikanu, koji je zadužio ne samo svoj rodni grad i Slavoniju nego i cijelu Hrvatsku u prigodi obilježavanja 240. obljetnice njegove smrti.


Lahorka Plejić Poje na predstavljanju pretiska Svete Rožalije

O Antunu Kanižliću kao svećeniku i teologu, odnosno o moralno-vjerskim poukama Svete Rožalije govorio je msgr. Josip Krpeljević, generalni vikar Požeške biskupije. Istaknuo je da te pouke, iako dolaze iz 18. stoljeća, itekako su i danas aktualne, odnosno svevremenske. Lahorka Plejić Poje s Filozofskog fakulteta u Zagrebu progovorila je o Antunu Kanižliću kao književniku te o značenju Svete Rožalije za slavonsku i hrvatsku književnost. U glazbenom dijelu nastupili su učenici Glazbene škole, na rogovima Klara Filić, Monika Mijoković i Fran Matić pod vodstvom prof. Kristine Banovac te na flautama Margareta Jakobović, Erika Mikić i Marta Dorontić pod vodstvom Lucije Zovko Čevapović. Stihove iz Svete Rožalije recitirala je Draženka Hačka. Program je moderirao Miroslav Paulić s Katoličke gimnazije. (Ljiljana Marić)

Rijeka

U organizaciji OMH u Rijeci i Franjevačke provincije Sv. Jeronima predstavljena je 18. listopada u samostanu Sv. Nikole Tavelića knjiga fra Stanka Josipa Škunce Sveti Jeronim naš zemljak iz Stridona. Knjiga se naslanja na povijesnu teoriju Mate Suića, koji tumači kako je Sveti Jeronim potekao upravo iz ovdašnjih krajeva, Liburnije i Istre. O knjizi su, uz sama autora, govorili i predsjednik OMH u Rijeci Goran Crnković te Marko Medved s Teologije u Rijeci te fra Tomislav Šanko. (Ivan Miškulin)

Slatina

Već dva desetljeća OMH u Slatini u sklopu Koncerta mladih slatinskih glazbenika okuplja mlade koji se bave glazbom i predstavlja ih članovima i ostalim sugrađanima, a njima pruža priliku za nastup. Na dosadašnjim koncertima nastupili su učenici srednjih glazbenih škola i studenti Muzičke akademije. Prvi su put 4. studenog na koncertu nastupili i učenici slatinske Glazbene škole Milka Kelemena koji su nagrađivani na školskim i drugim natjecanjima. Nastupili su: harmonikašica Tea Gumbarević, učenica Glazbene škole Alberta Štrige u Križevcima, iz Glazbene škole Milka Kelemena Slatina flauistice Veronika Tkalčević, Sara Škiljić i Simona Sabljak, saksofonistica Veronika Brzica iz Glazbene škole Jan Vlašimsky u Virovitici, učenici gitare u slatinskoj Glazbenoj školi Max Pavlica, Dominik Gaća i Fran Kovač te Jan Šarko, učenica gitare na osječkoj Umjetničkoj akademiji Leonarda Dušak te mladi pijanist Mario Novaković, student klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Mladi slatinski glazbenici nagrađeni su knjigama u izdanju MH iz edicije Stoljeća hrvatske književnosti. (Zorica Varga)

Split

U punoj dvorani OMH u Splitu, izdavača i organizatora, 10. studenoga predstavljena je knjiga Spliske riči autorice Dunje Jutronić. Knjiga sadržava velik broj splitskih riječi i izraza, nekoć uobičajenih, a mnogi se čuju i danas, ali u manjoj mjeri.


Predstavljanje knjige Dunje Jutronic Spliske riči

Budući da se predstavljanje knjige održalo u ovoj godini koju je EU proglasila godinom kulturne baštine, time je i splitska čakavština uvrštena u europsku kulturnu nematerijalnu baštinu. Knjigu je predstavio profesor emeritus Filozofskog fakulteta u Splitu Joško Božanić, pjesme je recitirao Nađan Dumanić, a pjesme povezane sa Splitom pjevao je član klape Friži Mlađan Tudor uz gitarsku pratnju. Joško Kalilić, predsjednik OMH u Splitu i voditelj programa promocije, pozdravio sudionike i posjetitelje. (Joško Kalilić)

Umag

Veliki istarski pjesnik, književnik i intelektualac Boris Domagoj Biletić predstavio je u sklopu Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Umag u suradnji OMH u Umagu i Gradske knjižnice Umag 5. studenoga novu zbirku pjesama Zato što vrime ne prolazi. U razgovoru i organizaciji večeri sudjelovao je Božidar Cvenček, predsjednik OMH u Umagu. U pogovoru zbirke Davor Šalat piše: „Ova knjiga, znatno izravnije negoli prethodne, rekapitulira autorov osobni, društveni pa i književni život, eliotovsko ‘vrijeme sadašnje i vrijeme prošlo’, koji su ‘možda oba u vremenu budućem’, odnosno vremenu pisanja i budućega čitanja teksta. Naime, osjećaj ‹dogođenosti› (…) uvjetovao je memorabilnu intonaciju stihova, kao i njihov rezignantni, elegični pa i tragični emotivni kolorit.“ (Božidar Cvenček)

Vis

U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige OMH u Visu i Gradska knjižnica i čitaonica u Visu organizirali 9. studenog večer poezije domaćih pjesnika Pjesnička večer uz čaj i galetine u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice. Okruženi lijepim knjigama pjesnici su govorili stihove i čitali literarne radove vezane za život na otoku i viške ljude. Publika različitih uzrasta uživala je slušajući radove Veljka Mratinića, Seke Franke Marinković, Tonka Božanića Pepeta i Rine Repanić-Gotal uz voditeljicu Dobrilu Cvitanović, predsjednicu OMH u Visu. Izvrsni čajevi i kolači, koje je priredila gospođa Sanja Tanta, bili su povod za zajedničko druženje i neformalni razgovor i nakon recitiranja. (Dobrila Cvitanović)

Vukovar

U tjednu sjećanja na žrtvu grada heroja OMH u Vukovaru organizirao je u Muzeju Mimara u Zagrebu 12. studenoga koncert Predvečernji spomen na žrtvu Vukovara 1991. godine. Koncert su otvorili predsjednica OMH u Vukovaru Lidija Miletić i predsjednik MH Stipe Botica odaslavši poruke ljubavi i mira. U programu su nastupili Zbor Osnovne škole Izidora Kršnjavog iz Zagreba pod vodstvom Dijane Rogulja Deltin, Mina Ždinjak (klavir) iz Glazbene škole Franje Kuhača, Osijek, klaviristice Nikolina Topić, Milica Ajduković i Vedrana Matić s Umjetničke akademije Osijek, klavirski duo Milica Ajduković i Vedrana Matić, Šimun Škarica i Nikolina Drobac iz Gimnazije Vukovar te Marko Blašković (bisernica), Sara Jurišić (klavir) i Ivan Koprić (brač) s Muzičke akademije u Zagrebu. Koncert je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i pokroviteljstvom Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara. (I. H.)

Zabok

U Velikoj galeriji grada Zaboka 16. studenog promoviran je roman Krist dolazi po mene mlade spisateljice Helene Minić. Zamišljen kao nastavak romana Zločin i kazna F. M. Dostojevskog, roman u središte stavlja prostor kaznionice u Sibiru i mrežu zatvorenika različitih karaktera i svjetonazora, među kojima se ističu antinomični likovi Raskoljnikova i Samsonova.


Marko Bilić, Helena Minić i Tina Marušić

Roman prati važna obilježja poetike Dostojevskoga poput binarnih opreka i oslikavanja mračne atmosfere, a provodni motiv postaje pitanje prava na zločin i uloga kazne u zatvoru i izvan njega. Knjigu je predstavila urednica Tina Marušić, ulomke je pročitao Marko Bilić, a autoricu je predstavila i zamjenica župana KZŽ-a Jasna Petek. U glazbenom programu sudjelovala je Elena Ciglenjak, a program su uveličale i predsjednica manjinske ženske udruge TEREM iz Bedekovčine Tatjana Tenšek i članice udruge. (Tina Marušić)

NAPOMENA – U Vijencu br. 644. od 8. studenoga na 19. stranici objavljen je tekst autora Vlatka Perkovića Čekajući katarzu, o novoj knjizi Sanje Nikčević Slika Domovinskog rata u hrvatskom kazalištu 1990. – 2016. Od svetišta do nametnute krivnje. Zbog nedostatka prostora otisnuta je za trećinu skraćena verzija teksta. Integralni autorov tekst objavljen je u internetskom izdanju Vijenca br. 644 i može se pročitati na: www.matica.hr/vijenac/644/ (Uredništvo).

Vijenac 645

645 - 22. studenoga 2018. | Arhiva

Klikni za povratak