Vijenac 644

Matica hrvatska

Uz Dane Matice hrvatske u Matičinim ograncima, listopad-studeni

Žarišta hrvatske kulture

Ida Hitrec

Ovogodišnji 14. dani Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji svečano su otvoreni 15. listopada u Vinkovcima. Otvaranju je prisustvovao župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić. Predsjednik OMH u Vinkovcima Dražen Švagelj kazao je da ogranci Matice hrvatske u Vukovaru, Iloku i Vinkovcima nastoje promicati kulturni, društveni, znanstveni život u županiji ustrajno se boreći da opstanu, a posebno to intenziviraju u drugoj polovici listopada organizirajući Dane Matice hrvatske s književnim večerima, predstavljanjima knjiga, predavanjima, likovnim i glazbenim događanjima, događanjima iz područja filmske umjetnosti i fotografije i drugim sadržajima. S obzirom na to da su ovogodišnji Dani posvećeni jubilejima vinkovačkih velikana, uslijedilo je predavanje Višnje Sorčik iz Gimnazije Matije Antuna Reljkovića i Ivane Petričević iz Srednje strukovne škole Vinkovci Život i djelo Josipa Kozarca u povodu 160. obljetnice njegova rođenja. Zrinka Šimunović govorila je o Josipu Runjaninu u povodu 140. obljetnice njegove smrti, a premijerno je uz 187. obljetnicu neprekidnoga rada vinkovačke bolnice prikazan amaterski film Dražena Švagelja Šetnja kroz ratom razrušenu vinkovačku bolnicu 2. i 3. siječnja 1992. U programu Dana vinkovački je ogranak ostvario suradnju s ograncima MH u Zadru (predsjednik zadarskog OMH Radomir Jurić održao je predavanje Zadar na dlanu) te s OMH u Velikoj Gorici (predstavljanje knjige Rodoslovlje obitelji Podlapca / Podlapače). Manifestacija u Vinkovcima traje do 9. studenoga.


Otvaranje Dana MH u Vukovarsko-srijemskoj županiji  / Foto: novosti.hr


Predstavljanje 13. Vukovarskog zbornika

U OMH u Vukovaru 16. listopada u suorganizaciji s Hrvatskom maticom iseljenika – Vukovar održana projekcija filma i predstavljanje knjige Romana Leljaka Mit o Jasenovcu. U sklopu programa Velikani hrvatske znanosti i kulture, namijenjena djeci i mladima, u suradnji s Gradskom knjižnicom Vukovar 19. listopada predstavljeni su literarni i likovni radovi na temu Grga Čvarak, moj prijatelj. Nakon prigodne svečanosti, održane u povodu 20. obljetnice smrti istaknutoga hrvatskoga dječjeg pjesnika, sportaša i sportskog novinara Ratka Zvrka, radovi su izloženi na Odjelu za djecu Gradske knjižnice Vukovar. Umjesto do sada uobičajenoga gostovanja nekoga od ogranaka MH u Vukovaru, vukovarski je ogranak (Lidija Miletić, Petar Elez, Branimir Kurmaić i Ivan Hubalek) 23. listopada bio u gostima kod OMH u Belom Manastiru, predstavivši rad i izdavačku djelatnost. Kao i svake godine, središnje događanje Dana MH u Vukovaru bilo je predstavljanje 13. Vukovarskoga zbornika, godišnjaka Ogranka, 26. listopada. Svečanost je obogaćena glazbenim točkama učenika Glazbenog odjela OŠ Dragutina Tadijanovića u Vukovaru te čitanjem poetskih uradaka Drage Štambuka, Tanje Belobrajdić i Petra Eleza.


Kušanje mladog vina u Čitluku

I u Osijeku će tijekom studenoga i prosinca akademici, profesori, književnici, povjesničari i istraživači predstaviti nove radove u sklopu Dana Matice hrvatske, koji su započeli u listopadu. Prošlog je tjedna već održan prvi program. Za studeni su predviđena dva programa. Povjesničar Trpimir Vedriš i Ružica Pšihistal, profesorica na osječkom Filozofskom fakultetu, govorit će o 1968. godini. U Knjižari Nova 14. studenoga bit će predstavljena nova knjiga osječkog književnika Josipa Cvenića Sablasti nad dvorcem. Uz autora o tom povijesnom romanu o obitelji Norman-Prandau govorit će Tatjana Ileš i Marina Vinaj. Peti međunarodni interdisciplinarni znanstveno-stručni skup Slavonija i Baranja u Domovinskom ratu, koji organiziraju 22 udruge u sklopu Koordinacije udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata iz Osječko-baranjske županije, bit će održan 3. i 4. prosinca. Promocija knjige akademika Stjepana Damjanovića Matica hrvatska od 1842. do 2017: kalendar rada i djelovanja bit će 4. prosinca u foajeu HNK Osijek, a 7. prosinca bit će promovirana knjiga Božice Valenčić i Tone Papića Hrvatsko narodno kazalište Osijek – povijest zgrade.

U studenome počinju i 13. dani Matice hrvatske u Grudama Božiću ususret, a nudit će raznovrsne kulturne sadržaje: predstavljanja knjiga, izložbe slika, koncerte, predavanja. U sklopu Dana 23. studenog u Grudama će u Srednjoj školi Antuna Branka Šimića gostovati književni tajnik Matice hrvatske Božidar Petrač i Dubravko Jelačić Bužimski. U pripremi je i godišnjak Ogranka MH u Grudama Susreti 12, koji će biti predstavljen u prosincu. Tada će i završiti manifestacija tradicionalnim četrnaestim po redu Božićnim koncertom župnih zborova i drugih glazbenih udruga i pojedinaca iz općine.

Od rujna traju i jubilarni 20. dani Matice hrvatske u Brotnju, u organizaciji Ogranka MH u Čitluku, u sklopu kojih su održana brojna događanja, a 3. studenog na njih se nastavila tradicionalna manifestacija Kušanje mladog vina s bogatim programom. U galeriji Klub Matice hrvatske otvorena je izložba akademskog umjetnika Ante Ljubičića Cara, dok je u Hotelu Brotnjo predstavljena knjiga Mostarski rudnici – priče rudara autora Dragana Vidovića i priređeno kušanje mladog vina. Predsjednik OMH u Čitluku Andrija Stojić kazao je kako je cilj manifestacije oživljavanje sjećanja na stare hercegovačke običaje i rasvjetljavanje onih vrijednosti tradicijske kulture koje nestaju ili su već prekrivene debelim slojem zaborava. „Želja nam je oživiti sjećanje starijih, educirati mlađe, približiti i prikazati zaboravljene pojedinosti iz života naših predaka te da svako zrnce naše rastepene baštine prikupimo i objavimo jer to je jedan od načina kojim se izbjegava opasnost gubitka identiteta“, kazao je dodavši da manifestacija promiče kulturnu baštinu hercegovačkog kraja, nacionalno i kulturno zajedništvo, povezuje ljude i krajeve te potvrđuje da kulturna baština, tradicija i turizam u hercegovačkom zavičaju idu zajedno.

Potkraj studenog obilježavanje Dana Matice hrvatske počinje i u Matičinim ograncima u Splitu i u Sarajevu. Splitske će Dane otvoriti predsjednik MH Stipe Botica, a sarajevske uveličati potpredsjednik MH Anđelko Akrap te dugogodišnji tajnik za ogranke i bivši potpredsjednik MH Stjepan Sučić.

Vijenac 644

644 - 8. studenoga 2018. | Arhiva

Klikni za povratak