Vijenac 644

Muzeji Hrvatske

Razgovor: Jasmina Reis, nasljednica ostavštine Augusta Šenoe, voditeljica Kuće Šenoa u Zagrebu

Kuća Šenoa slavi 180. rođendan „najzagrebačkijeg sina“

Od obljetnice Augustova rođenja 14. studenog do obljetnice njegove smrti 13. prosinca u Kući Šenoa održat će se treći Dani Augusta Šenoe, koji će ove godine biti u znaku okrugle godišnjice rođenja toga hrvatskog velikana

Kuća Šenoa u zagrebačkoj Mallinovoj 27 jedinstvena je oaza duha zagrebačkog života u posljednjim desetljećima 19. stoljeća. Proglašen kulturnim dobrom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, projekt Kuće Šenoa funkcionira kao muzej i zbirka obiteljske ostavštine u toj obiteljskoj kući, a predstavlja cjelokupno nasljeđe članova obitelji Šenoa tijekom četiri generacije: od djeda i oca Augusta Šenoe, njegove žene Slave, njihovih sinova Milana i Branka i kćeri Drage, njihovih bračnih drugova, sve do Augustova unuka Zdenka. Svatko od njih na svojevrstan je način pridonio intelektualnom i kulturnom razvoju društva svojega vremena, a to su prepoznali i to njeguju upravo njihovi nasljednici, koji djelovanjem udruge Svi naši Šenoe tijekom cijele godine organiziraju različite aktivnosti posvećene njihovim životima. Razgovarajući s gospođom Jasminom Reis, nasljednicom ostavštine te poznate i nadasve svestrane zagrebačke obitelji, i voditeljicom Kuće Šenoa, otkrili smo što će se događati u Kući Šenoa u razdoblju od 14. studenog do 13. prosinca, točnije – od obljetnice Augustova rođenja do obljetnice njegove smrti. Treći su to Dani Augusta Šenoe, koji će ove godine biti obilježeni bogatim nizom događanja u znaku 180. godišnjice rođenja tog velikana hrvatske povijesti. Osim informacija o premijeri dokumentarnoga filma, otvaranju izložbe Augustovih crteža i ostatku programa Dana Augusta Šenoe, gospođa Reis otkrila je i zanimljivosti o nedavno dobivenoj medalji Grada Zaprešića, postavljenoj dvojezičnoj ploči u Pragu u čast Augusta Šenoe, kako su povezani August Šenoa i street-artisti, ali i o cjelokupnom funkcioniranju same udruge.


Voditeljica Kuće Šenoa Jasmina Reis / Snimila Romana Dusper

Dane Augusta Šenoe ove ćete godine otvoriti premijerom dokumentarnoga filma Svi naši Šenoe i izložbom crteža i silueta iz Augustovih mladih dana. Kako je došlo do realizacije filma? Kako je koncipiran cjelokupan program?

Film je napravljen u produkciji HRT-a, redateljice Nane Šojlev, koja se za taj film pripremala godinu dana. Upoznala sam je na prošlogodišnjim Danima Augusta Šenoe, kad se predstavila i izrazila želju za realizacijom dokumentarnoga filma o Augustu Šenoi za 180. obljetnicu njegova rođenja. Snimanje je trajalo tijekom rujna na različitim lokacijama u Zagrebu vezanima uz Augusta, a u njemu su sudjelovale brojne osobe koje su mogle približiti njegov život i djelovanje. Tu je bio akademik Stjepan Damjanović, umirovljeni profesor na Filozofskom fakultetu, bivši predsjednik Matice hrvatske, koji je govorio o Augustu u kontekstu djelovanja u Matici, kao potpredsjednika Matice i urednika Vijenca. Osim njega tu su bili i Domagoj Brozović, Vinko Brešić, Julijana Matanović, Katja Matković Mikulčić, ravnateljica Gradske knjižnice u Velikoj Gorici i autorica knjige Obitelj Šenoa i Turopolje, Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko-češkog društva, a ja sam o Augustu govorila najviše iz obiteljskog konteksta. Planiramo premijeru tog filma upravo na Augustov rođendan, ovdje u Kući Šenoa, a vrlo brzo nakon premijere film će biti prikazan i u redovnom programu Hrvatske radiotelevizije. Prije toga otvorit ćemo izložbu Augustovih dječjih crteža, jer je bio iznimno darovit i u tom području još od malih nogu. Njegov je otac sačuvao sinove crteže nastale u dobi od 12 do 15 godina. August je crtanje učio kod Adolfa Methudyja, poznatog učitelja crtanja u Gornjogradskoj gimnaziji, čije je satove pohađao čak i Izidor Kršnjavi. Izložbu će otvoriti akademik Tonko Maroević, koji je napisao i predgovor za katalog, a sam tekst kataloga potpisuje Vinko Brešić. Zapravo, sve što radimo ima veze s onim čime se August bavio, pa tako i gudački koncert maestra Končara i njegove kćeri Ljerke, koji će se održati potkraj studenoga.

Šenoa se bavio i glazbom?

Da, August je učio svirati violinu. No od toga je pod strogom rukom svog profesora Ivana Šmita, nažalost, odustao, ali je volio i pratio glazbu. Tako će, uz brojne druge aktivnosti u programu, jedno od predavanja održati i književnica Julijana Matanović, koja je doktorirala s temom povijesnog romana u hrvatskoj književnosti. Dani će se zatvoriti 13. prosinca uz obilazak Zagreba putovima Augusta Šenoe, pod vodstvom učiteljice Branke iz istoimene pripovijetke. Tog ćemo dana zatvoriti i izložbu crteža i silueta Augusta Šenoe, a crteže ćemo nakon toga poslati na restauraciju u Hrvatski državni arhiv.


Kuća Šenoa u zagrebačkoj Mallinovoj 27

Djelovanje udruge Svi naši Šenoe zaista se vrednuje i obilježava u mnogim oblicima. Ovih se dana možete pohvaliti i nedavnim odlikovanjem gradonačelnika grada Zaprešića.

Naš stariji sin Marko kao temu diplomskoga rada izabrao je upravo realizaciju projekta Kuće Šenoa, a studirao je na Veleučilištu Baltazar u Zaprešiću. Iako Marko sada živi u Nairobiju, gdje radi za jednu hrvatsku tvrtku, u svakodnevnom smo kontaktu i općenito nam je od velike pomoći. Njegov profesor i mentor prošle ga je godine predložio za nagradu najboljega mladog menadžera, koju je na kraju i dobio. S obzirom na to da je Marko u Africi, cijelu prezentaciju radio je naš mlađi sin Ivan, koji je i predsjednik udruge. Drago nam je da su upravo oni ti koji sve ovo vode, jer smatramo da je potrebno da se mi stariji približimo mlađoj generaciji. Posebno nam je drago da su prepoznali i da cijene ono što su naslijedili te da će jednoga dana nakon mene i moga supruga moći nastaviti ovo razvijati sami. Fakultet je na nedavnim danima Zaprešića tako predložio i Marka i njegova mentora za nagradu gradonačelnika, gdje je ponovno Ivan preuzeo i medalju i plaketu za projekt.

Osim toga, uspjeli ste postaviti dvojezičnu ploču na Karlovu trgu u Pragu posvećenu Augustu Šenoi. Kako ste to ostvarili?

U organizaciji Hrvatsko-češkog društva i uz pomoć njihova predsjednika Marijana Lipovca, tu smo inicijativu pokrenuli prije tri do četiri godine, kad je gospodin Lipovac u knjižnici u Velikoj Gorici održao predavanje o češkom podrijetlu Augusta Šenoe. Već tada imao je gospodin Lipovac uspješno realizirane projekte poput postavljanja spomenika Nikoli Tesli, posvećivanje ulice Stjepanu Radiću, i drugih spomen-ploča istaknutih Hrvata koji su živjeli ili školovali se u Češkoj, pa smo se složili da bi bilo lijepo da se spomen-ploča Augustu Šenoi otkrije netom prije 180. godišnjice njegova rođenja, a tako je i bilo. Pronašla sam adrese u Pragu gdje je August tijekom studija stanovao, a lokacija na Karlovu trgu učinila se najatraktivnijom, s obzirom na to da je to sam centar Praga. Hrvatsko veleposlanstvo u Češkoj u kratkom je roku obavilo svu potrebnu administraciju, a Grad Zagreb financirao je i spomen-ploču i pokrio putne troškove. Priključili su nam se predstavnici udruge iz Hrvatsko-češkog društva i članovi Udruge umjetnika August Šenoa. Bila je to lijepa skupina ljudi koja štuje i njeguje rad Augusta Šenoe i uspomenu na njega. Obilježili smo to svečano, skromno i vrlo odmjereno, baš kako bi volio i sam August. Pridružili su nam se i mnogi mladi koji žive, rade i studiraju u Pragu, pa mi je bilo drago da su čuli za taj događaj i da sam ih imala priliku upoznati.

Primijetili smo da je odnedavno i vanjski izgled Kuće Šenoa postao atraktivniji uz novi mural, koji zauzima cijelu plohu na ogradi. Kako je do toga došlo?

Javili smo se na natječaj Turističke zajednice grada Zagreba, koja je u velikom dijelu i financirala taj rad. Mural je rad Dominika Vukovića, mladog akademskog slikara, koji se već afirmirao kao street-artist. Bilo je uistinu zanimljivo proučavati nastajanje tog prikaza iz dana u dan, potkraj kolovoza i početkom rujna. Zahvalni smo Turističkoj zajednici jer je prepoznala vrijednost murala i street-arta općenito. Sad je to aktualno u cijelome svijetu, i neki mladi turisti posjećuju ciljano murale u cijelome gradu. Time sada imaju mogućnost i da se odmaknu od užega središta grada i upoznaju i druge dijelove Zagreba. Kad pogledaju mural, ovdje ih privuče i priča o Šenoama, o kojima stranci često ne znaju gotovo ništa, pa ih oduševi cijela zbirka i netaknut i očuvan duh života tog vremena.

Koji su projekti i aktivnosti udruge Svi naši Šenoe trenutno u tijeku, i što planirate za 2019? Na koji se način može uključiti u rad udruge?

Uvijek su nam u planu novi projekti i neprekidno nastojimo da kuća živi. Osim stalnih vodstava učeničkih grupa kroz muzej, kojima pristupamo individualno ovisno o njihovoj dobi i aktualnim temama o kojima govore u školama, subotama tijekom godine organiziramo obilaske grada, ovdje se često održavaju i različite izložbe, večeri poezije ili koncerti. U planu za sljedeću godinu osim sličnih aktivnosti imamo i otvaranje književnog kluba, ali i dodjelu nagrade učenicima za literarne radove. Godina 2019. bit će posebno istaknuta u znaku Augustovih sinova Milana i Branka, kad ćemo obilježiti okrugle godišnjice njihova rođenja, odnosno smrti. Samim time što smo organizirani kao udruga, imamo sreću da donacijama možemo pokriti sve što nam je potrebno u organizaciji, restauracijama i održavanju. Trenutno je u tijeku i prikupljanje sredstava za obnovu petrolejske svjetiljke Augusta Šenoe s njegova radnog stola u Mesničkoj, kojoj je potrebno novo sjenilo. Mural Branka Šenoe restaurirat će se u suradnji sa studentima Akademije likovnih umjetnosti. Dosad smo donacijama uspjeli restaurirati i ljubavna pisma Augusta i Slave, paravan iz slikarskog atelijera Branka Šenoe, tako da malo-pomalo obnavljamo sve što je potrebno. Udrugu kao redovne članove čini naša najuža obitelj, a dobrodošli su nam i svi drugi koji su voljni na bilo koji način kreativno pridonijeti radu udruge. Da bi se postalo članom, na našoj je mrežnoj stranici potrebno ispuniti prijavnicu. Što nas je više, to je plodonosnije, i uvijek nas vesele novi članovi i njihovi kreativni prijedlozi kojima ćemo moći dodatno proširiti i obogatiti naš program aktivnosti, i time čuvati i njegovati svu bogatu ostavštinu obitelji Šenoa.

Vijenac 644

644 - 8. studenoga 2018. | Arhiva

Klikni za povratak