Vijenac 644

Matica hrvatska

Izdanja ogranaka


 

CVITAK
književno-poučni časopis za mlade
God. XIX, broj 2, listopad 2018.

Časopis za mlade Cvitak redovito izlazi već devetnaestu godinu i jedini je nakladnički projekt toga tipa koji je opstao sve ove godine. I u ovom broju Cvitak je osigurao priloge


Izd. OMH u Mostaru i Udruga građana Cvit

svojih stalnih suradnika: Luka Paljetka, Šime Ešića, Sanje Pilić, Željka Ivankovića, Miljenke Koštro, Jagode Iličić, Zore Antolović, Sonje Škobić, Mire Naletilića, Milene Jukić-Bandić, Adama Rajzla, Darije Ostojić, Mate Lovrića, a svoje redovite rubrike napisali su njegovi vjerni čitatelji, đaci koji pohađaju škole po hrvatskom nastavnom programu u Bosni i Hercegovini. Svaki novi broj Cvitka objavljuje i fragmente iz književne zaostavštine svojih nekadašnjih stalnih suradnika, a ovaj put objavljena je priča pokojnog Zvonimira Baloga. Cvitak uređuje Ana Šego, a njegovo tiskanje već stanovito vrijeme potpomaže Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Helena Minić
KRIST DOLAZI PO MENE

Roman Helene Minić nastavak je romana F. M. Dostojevskog Zločin i kazna. Istražuje može li zatvor promijeniti Raskoljnikova, koji stalno živi s idejom prava na ubojstvo, odnosno na zlo, ako će poslije nagraditi dobre. Stilu velikog ruskog pisca autorica se približava tehnikama unutarnjeg monologa i slobodnoga neupravnog govora, kao i temeljnim idejama grijeha i iskupljenja.


Izd. OMH u Zaboku, 2018.

U roman uvodi bajkovita slika sela u kojemu most ne spaja nego razdvaja, čime se uspostavlja antinomija dobra i zla, koja određuje likove. Temeljni književni postupci su naracija, deskripcija, vanjski portreti i psihološka karakterizacija te genijalni opisi interijera i eksterijera, a prostor u kojemu se junak nalazi balzakovski određuje i njegov karakter. Iako je roman nastao na pastišu Zločina i kazne, što se očituje u likovima, idejama i mračnome ozračju, funkcionira kao originalno i autohtono književno djelo, koje obogaćuje hrvatsku književnost.

RIJEČ
glasnik HKZ Wiesbaden

Broj 55, listopad 2018.

Novi broj časopisa Riječ Hrvatske kulturne zajednice u Wiesbadenu sadržava tekstove Nicole Dziembale (Njemačka/Poljska) i Clarisse Pütz (Njemačka) o Dubrovniku.


HKZ/OMH u Wiesbadenu

Radovi su nastali u okviru seminara Dubrovnik erlesen. Skizze einer europäischen (Literatur-)Geschichte, [Dubrovnik iščitan. Skica jedne europske (književne) priče], koji je vodila docentica Marijana Erstić na Sveučilištu u Siegenu. Tekstovi radova objavljeni su na njemačkom jeziku. Ovaj je broj časopisa Riječ svojevrsna monografija odraza kulture Dubrovačke Republike u njemačkoj literaturi te svjedoči o prisutnosti hrvatske kulture u Njemačkoj.

Fra Goran Azinović
MYSTICAL ROSE
(prijevod djela
Ružo otajstvena)

Knjiga Ružo otajstvena nastala kao poticaj na pobožnost moljenja krunice i laureatskih litanija kojima se časti Bogorodica. Iznoseći promišljanja o otajstvima Gospine krunice, čitatelje podsjeća i uči na koji se način ona moli te stoga služi i kao meditativni molitvenik.


OMH u Čitluku, 2018.

Fra Goran čitatelju nudi vlastite misli nastale iz čitanja Svetoga pisma te studiranja teološke i duhovne literature, a to oplemenjuje vlastitim moljenjem. Estetski je knjiga lijepo uređena, s popratnim fotografijama Anele Korać, što joj daje dodatnu vrijednost. Na engleski jezik prevela ju je Tea Sušac.

Vijenac 644

644 - 8. studenoga 2018. | Arhiva

Klikni za povratak