Vijenac 644

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Ida Hitrec

Belišće

U suorganizaciji Grada Belišća, OMH u Belišću i Centra za kulturu Sigmund Romberg predstavljena je 26. listopada u Kazališnoj kavani Belišće knjiga Zapisi demokrata Tomislava Zvonarića Žume. Voditeljica programa bila je Tea Kozina, a knjigu su predstavili Denis Šimić, Mato Jerkić, autor i Zdenko Glasovac. Pozdravne riječi uputio je Domagoj Varžić, zamjenik gradonačelnika Grada Belišća, koji je čestitao autoru na knjizi naglasivši sustavno poticanje i potporu gradske uprave različitim oblicima kreativnog izražavanja građana Belišća i prigradskih naselja.


S promocije knjige u Belišću

Zdenko Glasovac, predsjednik OMH u Belišću, čestitao je autoru na trećoj po redu knjizi, zahvalio gradskoj upravi Belišće na financijskoj pomoći, posjetiteljima na dolasku i pozornosti, a zatim je sažeto govorio o sadržaju knjige. Denis Šimić pročitao je razmišljanja Antuna Anušića Tune objavljena u predgovoru, a Mato Jerkić i Tea Kozina pročitali su po jednu pjesmu. Autor je govorio o motivima pisanja, temama kojima se bavi i porukama koje upućuje čitateljima ističući brigu za čovjeka, ljubav prema rodnom kraju i jedinoj nam domovini. U glazbenom dijelu programa nastupio je Zlatko Krznarić, belišćanski kantautor. (Zdenko Glasovac)

Čakovec

U dvorani OMH u Čakovcu 29. listopada predstavljen je zbornik Hrvatska i hrvatsko proljeće 1971. Riječ je o jednom od najopsežnijih priloga o toj temi. Nakon pozdravnih riječi predsjednika OMH u Čakovcu prof. Ivana Pranjića, o zborniku općenito, o njegovu sadržaju i značenju govorio je Božidar Petrač, književni tajnik Matice hrvatske, dok je Stjepan Sučić iznio svoja sjećanja na događaje tijekom Hrvatskog proljeća u kojima je i sam sudjelovao. (Marjana Zdolec)

Čitluk–Tomislavgrad

U dvorani Skupštine Hercegbosanske županije u Tomislavgradu 25. listopada predstavljene su bogate nakladničke djelatnosti OMH u Čitluku s naglaskom na troknjižje – romane Medaljon, Posljednji i Od Franje do Franje književnice Anite Martinac i časopis za djecu Cvrčak. O impresivnome radu OMH u Čitluku govorio je njezin predsjednik Andrija Stojić. Urednica dječjeg časopisa Cvrčak Jasna Ćorić publiku je upoznala sa sadržajem tog maštovitog, edukativno-zabavnoga lista: „Trudimo se da ovaj časopis bude pomoć učenicima na njihovu putu odrastanja. Želimo da bude zabavan, ali prije svega stavljamo naglasak na ono edukativno jer svi smo svjesni da je danas vrijeme suvremene tehnologije, ekranizma.“Anita Martinac na kraju druženja govorila je o motivima nastanka njezinih djela. U glazbenom dijelu večeri nastupio je pjevački zbor OMH u Tomislavgradu. (Andrija Stojić)

Koprivnica

U suorganizaciji OMH u Koprivnici i Knjižnice i čitaonice Fran Galović u Koprivnici održano je 24. listopada predstavljanje knjige Ivana Picera Most prema Galoviću. O knjizi je govorila književnica Božica Jelušić, ocijenivši je vrijednim inovativnim prinosom u kontekstu sjevernohrvatske povijesti kajkavske književnosti u nizu onih koji su, nadahnuti Galovićevom lirikom iz antologijske zbirke Z mojih bregov, pjevali u njegovu idiomu i duhu, od Grgura Karlovčana do Miroslava Dolenca Dravskog. Stihove su govorili glumac Vid Balog, Monika Picer, Barbara Vukotić i Leo Filip Kovačić.


Nives Opačić u Koprivnici

Glazbenu kulisu dali su kantautorski duet Bemian i Franjo Barić. Ista knjiga uspješno je predstavljena u suradnji s ludbreškom knjižnicom i Galovićevim domom iz Peteranca u okviru Galovićeve jeseni i u Ludbregu na dan Galovićeve pogibije 26. listopada u dvorcu Batthyanny, a nakon otkrivanja spomen-pločice njemu u čast u aleji kajkavskih pjesnika. U suorganizaciji s Knjižnicom Fran Galović Ogranak je pripremio 30. listopada i književni susret i predavanje Nives Opačić Jezikoslovka na putovanju: jezik svuda oko nas. Uz interaktivan odnos s publikom Nives Opačić je vođena jezikoslovnom etimologijom proputovala Lijepom našom i kroz Malena mjesta srca moga posebno naglasivši putovanje u podravsko selo Sigetec, u kojem je snimana najbolja hrvatska serija 20. stoljeća, Gruntovčani Mladena Kerstnera. Predstavila je i dvije svoje knjige u nakladi MH Iza riječi i Osjenčane riječi. (Dražen Ernečić)

Metković

U organizaciji OMH u Metkoviću 10. listopada u galeriji Gradskog kulturnog središta predstavljene su zbirke pjesama Nakupine i Gorka zora akademika Luka Paljetka. Povod ovom događaju bio je pjesnikov 75. rođendan i 50. obljetnica od izdanja njegove prve zbirke pjesama Nečastivi iz ruže. Kratku retrospektivu Paljetkova boravka i djelovanja u Zadru iznio je Radomir Jurić, predsjednik OMH u Zadru, koji se osvrnuo na njegov utjecaj na tadašnje zadarske studente, među kojima je i sam bio. Istaknuo je i zadovoljstvo što je Ogranak izdavač zbirke Nakupine.


Luko Paljetak

O akademiku kao pjesniku, piscu i prevoditelju govorio je Josip Lisac, izdvojivši da se njegov razvoj najbolje može iščitavati iz iznimno bogata opusa koji čini čak osamdesetak objavljenih knjiga. Milan Bešlić osvrnuo se na zbirku Gorka zora, ali i na Lukov cijeli književni opus. Simbolički se poslužio Heideggerovom misli prema kojoj je riječ kuća bitka, kazavši da je Lukova kuća široka i prostrana, u njoj su mnogi našli svoje mjesto i okusili bogatstvo riječi i izričaja koji ne prestaju izvirati. Slavljenik je zahvalio nazočnima te iz predstavljenih zbirki krasnoslovio nekoliko pjesama. Program je moderirala Marinka Jurković, a metkovski glazbenik Darko Matičević predstavio se s nekoliko Lukovih uglazbljenih pjesama. (Božidar Lovrić)

Orašje

OMH u Orašju organizirao je u povodu Dana općine Orašje dvodnevni Susret pjesnika u Posavini. Okupljeni pjesnici, njih šesnaest, inače članovi Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne i Društva hrvatskih književnika, održali su 22. listopada u Hotelu Navis književnu večer na kojoj su se predstavili domaćoj publici pjesmama.


U glazbenom dijelu nastupio je zbor Adoro

Prisutne su pozdravili domaćini: predsjednik OMH u Orašju Vidan Janjić, načelnik Općine Stanko Vincetić i županijski ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa Drago Kopić. Predsjednici društava, Ivan Sivrić i Đuro Vidmarović, ukratko su predstavili svoja društva, a zauzvrat im je uručena statua Posavka na biciklu, rad akademskog kipara Ante Jurkića. Fotografija statue nalazi se i na naslovnici zbornika pjesničkih radova, koji je objavljen kao prvi nakladnički pothvat OMH u Orašju. U glazbenom dijelu nastupio je zbor Adoro. Sutradan, 23. listopada, u Srednjoškolskom centru fra Martina Nedića, pjesnici su se družili s posavskim srednjoškolcima. (Marko Matolić)

Senj

U organizaciji Grada Senja i OMH u Senju, u dvorani Pučkog otvorenog učilišta Milutina Cihlara Nehajeva 26. listopada održano je predavanje Antuna Česka, hrvatskoga kranjčevićologa, u povodu 110. obljetnice smrti Silvija Strahimira Kranjčevića, senjskoga književnog velikana. Antun Česko održao je predavanje u Senju, rodnomu gradu velikoga Silvija, dva dana prije službene zagrebačke promocije najnovije knjige o Kranjčeviću i posljednjega dijela monografije Fenomenologija kategorije subjekta u arhitektonici Kranjčevićeva opusa. Na taj je način odao počast rodnomu gradu senjskog velikana u 2018, godini posvećenoj Kranjčevićevu liku i djelu. Svoj je boravak u Senju Česko obogatio posjetom Kranjčevićevoj rodnoj kući, tvrđavi Nehaj i Parku senjskih književnika. (Ana Vukelić)

Sveta Nedelja

OMH u Svetoj Nedelji organizirao je 17. listopada u prostoru Turističko-informativnog centra Svete Nedelje program pod naslovom Glazba i književnost za mlade. Na samu početku nastupio je mladi svetonedeljski klarinetist Antonio Uremović, student prve godine klarineta na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Uz glasovir je bila pijanistica-korepetitorica Željka Vojvoda, profesorica iz Glazbene škole Samobor, a zajedno su odsvirali prvi stavak Koncerta za klarinet i orkestar u f-molu Carla Marie von Webera. Program je nastavljen predavanjem glazbene pedagoginje Denis Vasilj Koncertni bonton. Interaktivno predavanje, popraćeno audio- i videoulomcima, oduševilo je publiku. Moglo se naučiti pravila koncertnog bontona, kako se treba ponašati na koncertu klasične glazbe te saznati od čega se sastoji orkestar, koje su uloge solista i dirigenta. U posljednjem dijelu predstavljen je roman za mlade Tamna strana čokolade Dubravke Mićunović, koji je u ožujku 2018. izdao OMH u Svetoj Nedelji, a potpora publikaciji stigla je i od Ministarstva kulture, koje je otkupilo 150 primjeraka za knjižnice diljem Hrvatske. Tim se izdanjem OMH u Svetoj Nedelji pridružio implementaciji Nacionalne strategije poticanja čitanja, osobito kod djece i mladih. (Martina Mičija Palić)

Šibenik

U Šibeniku su 19. i 20. listopada gostovali članovi OMH u Sarajevu i sarajevsko Hrvatsko društvo za znanost i umjetnost. Domaćini, članovi OMH u Šibeniku, priredili su im bogat kulturni program.


HDZU i OMH Sarajevo na tvrđavi sv. Mihovila

Gosti su najprije posjetili Gradski muzej Šibenik. Potom su obišli jedan od najvažnijih arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj u Danilu, gdje se na položaju Šematorij nalazi kompleks rimske vile, a na gradini su nađeni ostaci nastambi i fortifikacijskog sustava od prapovijesti do srednjeg vijeka. Program je nastavljen neformalnim druženjem u galeriji Vukšić, uz nastup pjesnika, glazbeni program i domjenak. Sutradan su gosti posjetili Muzej i crkvu sv. Frane, a potom obišli tvrđavu sv. Mihovila, srednjovjekovni samostanski mediteranski vrt sv. Lovre, lokalitet 4 bunara i šibensku katedralu. (Zdenka Bilušić)

Široki Brijeg

U kinu Borak u Širokom Brijegu 23. listopada predstavljena je prva zbirka kratke proze Priče o sovi i ševi Blanke Kraljević u nakladi OMH u Širokom Brijegu. Predsjednik Ogranka Gojko Jelić istaknuo je kako su sa zadovoljstvom objavili knjigu Blanke Kraljević nazvavši je čuvarem hrvatskog jezika, naglasivši veliku ulogu knjige i književnosti u vremenu kada se mnogi nazivaju Hrvatima, a ne poznaju niti priznaju hrvatski jezik. Perina Meić istaknula je da priče Blanke Kraljević nisu spektakularne, već male priče pune različitih životnih sitnica s kojima se svi možemo poistovjetiti. Marina Ćeškić također je istaknula kako su te priče svakodnevne, životne, i da se u njima može svatko prepoznati. U programu predstavljanja još su sudjelovali: Andrija Zeljko, Željka Šaravanja (urednica knjige), Marina Mikulić, Lucija Čolak, Ana Mikulić, Lovro Kožul, Anamarija Skoko, Anica Zovko i Ilija Soldo, koji su pročitali neke od ukupno 36 priča iz knjige. Kao glazbeni gost večer je upotpunio Ivan Šušak. (Gojko Jelić)

Zabok

Knjiga-prvijenac Senje o Gjalskom umirovljene nastavnice-savjetnice hrvatskoga jezika Nevenke Miškulin, u izdanju OMH u Zaboku, promovirana je 24. listopada u Velikoj galeriji grada Zaboka u sklopu manifestacije Dani Ksavera Šandora Gjalskog. Prvi dio knjige Senje o Gjalskom čini osamnaest igrokaza, izvedenih u sklopu dramske skupine Mali Gjalski i prikazivani na dodjelama Male nagrade Gjalski.


Predstavljanje knjige Nevenke Miškulin

Riječ je o monolozima, dinamičnim dijalozima, scenskim igrama, zamišljenim intervjuima i dramatiziranim prizorima iz piščeva života, napisanima na kajkavskome narječju, koji vjerno ilustriraju život u drugoj polovici 19. stoljeća. Drugi dio knjige, nastao u suradnji s učenicima i nastavnicima, naslovljen Kajkavski naš nepozabljeni, čine poglavlja Osnovnoškolska razlikovna gramatika za učenike zabočkoga kraja, Najčešća zabočka imena početkom 20. st., Najčešći prišvrki (nadimci) u zabočkome kraju i Mali kajkavki rječnik zabočkoga kraja. Knjiga je likovno obogaćena radovima učenika Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, a likovno-grafički i tehnički urednik je Igor Vranješ. Uz autoricu o knjizi su govorile recenzentice Željka Horvat-Vukelja, književnica za djecu i mlade, i Ivana Kurtović Budja, voditeljica Odsjeka za dijalektologiju pri Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje te urednica Sandra Babnik Lončar. (Tina Marušić)

Vijenac 644

644 - 8. studenoga 2018. | Arhiva

Klikni za povratak