Vijenac 644

Književnost

Održana 25. Galovićeva jesen, Koprivnica, 23–27. listopada

Četvrt stoljeća plodnog slavljenja

Marko Gregur

Galovićeva jesen, jedan od najdugovječnijih hrvatskih književnih festivala, ove je godine održan 25. put. U četvrt stoljeća postojanja festival se mijenjao i razvijao, ovisno o financijskim mogućnostima i viđenjima organizacijskih odbora, te je od početnog entuzijastičnog druženja uz kestene i mošt ili već mlado vino, motiva jeseni, ali jednako tako i Galovićevih stihova, izrastao u festival međunarodnog karaktera.


Festival posvećen Franu Galoviću godinama se razvijao i izrastao u festival međunarodnog karaktera  / Snimio Bojan Kostić

Festival se odvija uoči godišnjice pjesnikove smrti (poginuo je 26. listopada 1914), a ove godine trajao je od 23. do 27. listopada. Sudjelovali su autori iz inozemstva: Jeffery Renard Allen iz SAD-a, nagrađivani autor i profesor kreativnog pisanja na University of Virginia, Myriam Diocaretz, glavna tajnica European Writers’ Councila, Marek Šindelka iz Češke, nagrađivani i prevođeni prozaist, Kristian Koželj iz Slovenije, pokretač književnog festivala Izrekanja, kao i domaće autorice i autori: Julijana Adamović koja se predstavila novim, hvaljenim romanom Divlje guske, Božidar Glavina koji je između ostaloga govorio o skupu o izmišljenom međimurskom piscu Alojziju Farkašu u čiju čast je priredio okrugli stol, Livija Reškovac, sve aktivnija pjesnikinja i kritičarka, Nada Mihoković Kumrić, lektirna autorica i akademik Dragutin Feletar.

Upravo je predstavljanjem knjige  Zebrani versi: drage popevke zmetane na kup akademika Feletara, u novootvorenoj Galeriji Mije Kovačića u centru Koprivnice (čime je grad dobio reprezentativan prostor za kulturna događanja, na čemu treba čestitati Muzeju grada Koprivnice i mladom ravnatelju Robertu Čiminu) otvoren ovogodišnji festival. U četvrtak i petak pisci su čitali u školama u Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu, Virju i Ludbregu, a u četvrtak navečer u restoranu Štagelj održan je program Vu moje kleti je kaj videti – male tajne velikih majstora, kulinarsko književni program na kojemu su Podravkini majstori kuhinje zajedno s autorima pripremali jela iz nacionalnih kuhinja koja su odabrali sami autori. Nešto kasnije te večeri u KKC Pixel održana je Noć u tišini: Galović u glazbi i stihu. Osim brojnih čitanja po školama u petak je pak na Sveučilištu Sjever Jeffery Renard Allen održao predavanje pod naslovom Distortion: The Other Magical Realism, a u večernjim satima u Galeriji Mije Kovačića održan je jazz-koncert na kojem su nastupili  Marin i Helena Hraščanec.

U subotu ujutro položen je vijenac pred pjesnikovu bistu u rodnom Peterancu, nakon čega su gosti festivala obišli Galeriju naivne umjetnosti Hlebine, gdje su se upoznali s tehnikom slikanja na staklu koja je proslavila samouke podravske slikare. Uvečer je u Galeriji Mijo Kovačić održana završna svečanost. Svi autori još su se jednom predstavili čitanjem i razgovorom, nakon čega su dodijeljene nagrade. U konkurenciji od 107 pristiglih radova Malim Galovićem nagrađene su Klara Thavenet iz Svibovca, Rebeka Crnoja iz Koprivnice i Lorena Golub iz Gornje Rijeke, a nagrade im je uručila predstavnica Ministarstva kulture Koraljka Sopta. Nagrada Fran Galović pripala je Moniki Herceg za zbirku Početne koordinate. Predsjednik povjerenstva Mario Kolar napisao je da je „Monika Herceg svojom zbirkom na potpuno inovativan, moderan, sadržajno punokrvan te jezično i stilski neviđeno raskošan, a još uvijek komunikativan način, pristupa staroj temi zavičaja i djetinjstva, i to onog tradicionalnog, ruralnog, podarujući joj novo, cifrano ruho….“ Nagradu su autorici uručili predsjednik DHK Đuro Vidmarović i gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić.

Koliko Galović znači Podravini dobro se vidi i iz brojki. Ovogodišnji festival, uz Podravsko-prigorski ogranak Društva hrvatskih književnika i Umjetničku organizaciju Artikulacije kao suorganizatore, podupiralo je dvadesetak institucija, organizacija, knjižnica i škola. Festivalski programi održani su u tri osnovne škole, kinu Velebit, pet srednjih škola i gimnazija u Koprivnici, Đur­đevcu i Ludbregu, knjižnicama u Križevcima i Virju i na Sveučilištu Sjever. Za nagradu Fran Galović glasovati se moglo u pet gradskih i javnih te knjižnici Sveučilišta, a na programima je, sudjelovalo oko 1500 ljudi. To dakako ne bi bilo moguće bez potpore Ministarstva kulture RH, Grada Koprivnice i Koprivničko križevačke županije, kao i gospodarskih subjekata s područja grada, koje sa srcem stoje uz festival.

Vjerujemo da bi Galović bio zadovoljan načinom na koji mu Podravina odaje poštovanje, a nadamo se da će se u godinama koje su pred nama festival i dalje razvijati, na radost svih poštovatelja Galovića i dobre književnosti.

Vijenac 644

644 - 8. studenoga 2018. | Arhiva

Klikni za povratak