Vijenac 643

Druga stranica

Četiri nagrade Matičinim izdanjima

Zvane Črnja Damiru Barbariću

Marina Bilandžija

 

Ovogodišnja nagrada Zvane Črnja za najbolju hrvatsku knjigu eseja dodijeljena je 19. listopada filozofu Damiru Barbariću za knjigu Putokazi objavljenu u nakladi Matice hrvatske. Nagradu je na 16. pulskim danima eseja dodijelio Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika, a odluku su donijeli članovi povjerenstva: Jelena Lužina (predsjednica), Vinko Brešić i Mario Kolar.

„Barbarićeva knjiga kao da slijedi onu arhaičnu maksimu klasične poetike koju smo, zavedeni flamboajantnim ‘izmima’ i ‘postizmima’ našega doba, odavno zaboravili: ‘riječima tijesno a mislima široko’. Između Barbarićevih korica sedamnaest je nadasve kompaktnih i lucidnih tekstova koji kuražno (i stilski besprijekorno!) esejiziraju o onim krupnim pitanjima i dilemama na koje se svi spotičemo gotovo svakodnevno i na svakom koraku“, rekla je Jelena Lužina.

Damir Barbarić zahvalio je na nagradi i laskavom obrazloženju te istaknuo da mu je čast naći se u nizu uglednih i zaslužnih autora koji su je dosad dobili. Njemu samu, nastavio je, nagrada neće biti poticaj na neku značajniju promjenu sadržaja i načina njegova već desetljećima ustaljena filozofskog rada, koji se odvija uglavnom u tišini i osami, u kojima su puna i bezuvjetna, ničim ometana sloboda i čistoća mišljenja zapravo jedino moguće. „Nagrađeni tekstovi i nisu drugo do tek malen isječak rezultata takva dugotrajna i strpljiva rada po strani od zavodljive pozornice i svjetla javnosti“, rekao je Barbarić.

Nagrada se može shvatiti, a Barbarić ističe da je upravo tako shvaća, kao ohrabrujući znak toga da filozofija u hrvatskoj kulturi možda počinje dobivati onu ulogu koju po svojoj naravi i treba imati, naime tu da nas blago i strpljivo oslobađa prekomjerne vezanosti uz mnogostruke nužde i potrebe obične svakodnevice, da u nama budi i potiče čuđenje nad tim da uopće jesmo i kako jesmo, mi sami i sve oko nas i u nama, te nas time polako i postupno uzdiže i upućuje prema onom što je manje obično i zato mnogo napornije i teže, ali i uzvišenije te utoliko čovjeku doličnije.

U konkurenciji su u užem krugu, uz Barbarićevu, bile su još knjige Dževada Karahasana Nedoumice i Igora Mandića Predsmrtni dnevnik.

Još tri knjige u izdanju Matice hrvatske prošloga su tjedna dobile vrijedna priznanja. U Vinkovcima je na Danima Josipa i Ivana Kozarca akademik Pavao Pavličić dobio nagradu za knjigu godine iz područja znanosti za svoju studiju o Nazorovoj epici Nav i raj. U knjizi Nav i raj Pavličić istražuje zanemareni dio opusa Vladimira Nazora, Nazorove epove, koji otkrivaju golemo sadržajno, versifikacijsko, idejno i stilsko bogatstvo, a Pavličić ih pomno iščitava i znalački interpretira te tako svraća fokus znanstvene zajednice na djelo velikoga hrvatskog pisca.

Knjiga Franje Džakule San o zelenom oku dobila je Povelju uspješnosti iz područja književnosti, a Povelja uspješnosti iz područja znanosti dodijeljena je knjizi Krešimira Mićanovića Varijacije na temu jezika.

Nagradu za životno djelo na Danima Josipa i Ivana Kozarca dobio je akademik Josip Užarević, a nagradu za knjigu godine iz područja književnosti dobila je akademkinja Dubravka Oraić Tolić, potpredsjednica Matice hrvatske, za knjigu Doživljaji Karla Maloga.

U povjerenstvu za dodjelu nagrada bili su: Đuro Vidmarović, predsjednik Društva hrvatskih književnika, Goran Rem i Martin Grgurovac. Organizator Dana Josipa i Ivana Kozarca vinkovačka je izdavačka kuća Privlačica.

Vijenac 643

643 - 25. listopada 2018. | Arhiva

Klikni za povratak