Vijenac 642

Druga stranica

Nagrade 52. natječaja Ranko Marinković za kratku priču Večernjeg lista

Kratka priča diše punim plućima

Jelena Gazivoda

Sanja Pilić, Ivana Šojat i Luko Paljetak ovogodišnji su laureati Natječaja Ranko Marinković za kratku priču Večernjeg lista. Nagrade su dobitnicima svečano dodijeljene 52. put u palači HAZU-a 2. listopada.

Interes za natječaj koji već gotovo pola stoljeća organizira ovaj dnevni list ove je godine bio golem te je pristigao veći broj priča u odnosu na prošlogodišnji. Žiri na čelu s akademikom Milivojem Solarom tako nije imao nimalo lak zadatak između 749 kratkih priča izabrati one najbolje, od kojih su 52 objavljene i u subotnjem prilogu Večernjega lista Obzor. Osim akademika Solara, u stručnom žiriju 52. natječaja sudjelovali su sveučilišni profesor i redoviti član HAZU-a Krešimir Nemec, nakladnik Seid Serdarević, novinar i književni kritičar Denis Derk, urednica rubrike kulture u Večernjem listu Milena Zajović i selektor natječaja Tomislav Sabljak.


Nagrađeni Sanja Pilić (u sredini), Ivana Šojat i  Luko Paljetak / Snimio Sanjin Strukic/PIXSELL

Dosad dvostruka laureatkinja Sanja Pilić na natječaju sudjeluje gotovo svake godine od 1978, a žiri je osvojila i treći put kratkom pričom Delete, odnosno Izbrisati. Žiri smatra da je riječ o vrijednom umjetničkom zapisu o suvremenoj svakodnevici, u kojoj je utjeha kako je prolaznost života vrijednost o kojoj i ne treba dalje pitati. Njome autorica ukazuje na jednostavne svakodnevne detalje koje čitatelj najčešće ne zapaža. „Natječaj me motivirao na pisanje. Ako i nisam imala neku namjeru napisati knjigu, potrudila bih se poslati priču na taj natječaj. Imala sam sreću da su sve bile objavljene i ovo mi je treća nagrada“, rekla je nakon dodjele Sanja Pilić.

Drugonagrađena Ivana Šojat naglasila je kako joj je čast naći se u velikom i pompoznom društvu, kad god joj je priča objavljena u Večernjem listu. „Imena koja su objavljivala nekoć i dobivala nagrade zlatnim su slovima upisana u povijest hrvatske književnosti“, istaknula je Ivana Šojat. Njezina priča Vilinjska kosa govori o velikom problemu današnjice, siromaštvu, kroz razgovor između bake i unuke u kojem baka pripovijeda o trenucima kad je bila sretna zaboravljajući težinu života usprkos siromaštvu, čime je autorica, prema mišljenju žirija, potvrdila standarde svog umijeća pripovijedanja.

Luko Paljetak u kratkoj priči Živci opisuje problematiku izgubljenog i nađenog kroz niz nesporazuma. Paljetak je prigodno rekao da je lijepo osjećati se kao laureat jer je svaki put nenadano te dodao: „Vrlo je važno dobiti potvrdu od nekog tko zna i može procijeniti da je dobro to što sam napravio jer onda i ja mogu u to povjerovati“, rekao je Paljetak. Mlađim kolegama poručio je da „ono što je potrebno u sebi odgojiti jest mogućnost da bilo što što sam napraviš ili napišeš ili naslikaš ili odsviraš – odslušaš i odgledaš kao da nije tvoje“.

Večernji list njeguje dugu tradiciju objavljivanja kratkih priča započetu još 1964, dok je sam natječaj pokrenut 1966. Otad su se mnoga imena hrvatske književnosti našla među laureatima, od kojih svakako valja izdvojiti prvoga dobitnika Slobodana Novaka. U dugom nizu možemo spomenuti još Petra Šegedina, Vjekoslava Kaleba, Zvonimira Majdaka, Fadila Hadžića, Jožu Horvata, Gorana Tribusona, Tita Bilopavlovića, Pavla Pavličića, Mirka Kovača, Dubravka Jelačića Bužimskog, Antuna Šoljana, Ivana Kušana, Miru Gavrana i Stjepana Čuića.

Vijenac 642

642 - 11. listopada 2018. | Arhiva

Klikni za povratak