Vijenac 642

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Čitluk

Roman hrvatskog književnika rodom iz Brotnja Mate Sušca pod simboličkim naslovom Kuća (OMH u Čitluku, 2018) predstavljen je 26. rujna u Hrvatskoj kulturnoj zakladi – Hrvatsko slovo u Zagrebu. O romanu su govorili urednik Andrija Stojić, književni kritičar Ivan Bekavac Basić i autor Mate Sušac. „Autor slika čovjeka i njegovo okruženje tipično za Hercegovinu, iako se glavna radnja događa u Brotnju.


Ivan Bekavac Basić, Mate Sušac i Andrija Stojić

Dio je njegova identiteta povijest mučnog preživljavanja u nezgodnim i teškom okolnostima, nužnost snalaženja i opstanka u naletu viših sila, pa bile one prirodne ili umjetno izazvane“, rekao je Bekavac i dodao kako je riječ o romanu punu sjete, humora, vjere i ljubavi. Moderator programa, urednik romana Andrija Stojić, kazao je da je autor oslikao selo uronjeno u vrijeme poslije Domovinskog rata u Brotnju, a te se slike mogu prenijeti na bilo koje selo u Hercegovini. Svi likovi u pričama iz romana nose svoju prošlost i rado bi je se otarasili i započeli tamo gdje su se u djetinjstvu rodili snovi… Govoreći o svom novom romanu, Mate Sušac je rekao da svi Hercegovci, ma iz koje god „žlibine“ ponikli, moraju biti ponosni na svoj zavičaj i sve kulturne i ine vrednote. (Andrija Stojić)

Dubrovnik

OMH u Dubrovniku predstavio je časopis Dubrovnik 2–3/2018. 25. rujna u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. O časopisu su govorili Inge Belamarić, Davor Mojaš, Luko Paljetak i Ante Šoljić. Uvodne tematske stranice posvećene su 2000. obljetnici smrti Publija Ovidija Nazona s izborom autorskih tekstova, prijevoda i prepjeva „proslavljenog pjesnika nježnih stihova“ (Pavao Knezović, Neven Jovanović, Luko Paljetak, Slavica Stojan, Jadranka Bagarić, Inge Belamarić, Mario Kopić, Peter Sloterdijk). Objavljeni su prinosi brojnih suradnika u stalnim časopisnim rubrikama: Ogledi, Teatar, Spomenar, Album i Osvrti.


Predstavljen novi Dubrovnik


Duborvački OMH na Knjizi Mediterana

Uz ostalo, novi broj Dubrovnika, na ukupno tristotinjak stranica, donosi poeziju Luka Paljetka, Roberta Creeleyja, Juliana Kornhausera, Nikole Šimića Tonina i Neda Domenica Ilića, prozu Pere Kvesića i Wernera Bergengruena te korespondenciju Itala Calvina i Mladena Machieda. Ogranak se svojim izdanjima 27. rujna predstavio na 30. Knjizi Mediterana, u prostorijama Zavoda HAZU u Splitu. Među tridesetak naslova ističu se knjige Esada Kurtovića Iz povijesti dubrovačkog zaleđa, Ivanke Jemo Urbana matrica grada Dubrovnika, Aide Cvjetković Dubrovački brodovlasnik Federiko Glavić te Luka Paljetka Gorka zora. Predstavljena su i četiri broja časopisa Dubrovnik. O knjigama i časopisima uz domaćina Ivana Mimicu govorili su urednici Slavica Stojan, Ivan Viđen, Rina Kralj Brassard, Jelena Obradović Mojaš i Davor Mojaš. (Ana Rajić)

Imotski

U prostorijama Udruge veterana četvrte gardijske brigade u Splitu 4. listopada predstavljena je knjiga u izdanju OMH u Imotskome Pogled iz kolica donedavnoga kolumnista In Portala Ante Raosa. Uz autora o knjizi su govorili Nikša Jajac, književni kritičar i novinar Mladen Vuković, fra Božo Vuleta, predsjednik udruge Franjevačkog instituta za kulturu mira iz Splita i Petar Ujević, urednik i lektor knjige. U 124 kolumne, pisane od 2015. do 2017, Raos na 260 stranica ističe vrijednost čovjeka „kao Božjeg dara“ te tumači položaj i prava osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u društvenoj i političkoj zbilji. Prisjetio se 35 svojih godina kao invalida. Uz to u svojim tekstovima, uz kritičke osvrte, nudi i rješenja te promovira osobe s invaliditetom kao ravnopravne članove zajednice. Sav prihod od prodaje knjiga ide za pomoć Marije Dominiković, kćeri veterana Četvrte gardijske brigade. (Ivica Luetić)

Karlovac

U Karlovcu je 18. rujna u Gradskom kazalištu Zorin dom predstavljen časopis za kulturu, umjetnost i društvena zbivanja Svjetlo, prvi dvobroj za 2018, izdanje OMH u Karlovcu. Svezak je u potpunosti nastao agitacijom članica uredništva formirana sredinom prošle godine. U nastojanju da se proširi krug autora, kako na području Karlovačke županije, tako i izvan lokalnih okvira, redakcija je kontinuirano pozivala na suradnju kulturne djelatnike te stručnjake različitih profila. Izdanje obaseže niz različitih priloga. Uz tekstove koji su nastali na radionicama Književnoga kruga Karlovac te koji već tradicionalno zauzimaju prve stranice broja te priče nagrađene na Natječaju za kratku priču Zlatko Tomičić 2017, svezak 1-2 za 2018. nudi radove koji su tematski podijeljeni u nekoliko cjelina: Kultura čitanja, Život u umjetnosti, Frankopani, Vrijeme – ljudi – događaji, Sjećanja te Prikazi. Svaka od cjelina svojim radovima svjedoči najraznovrsnijim karlovačkim i inim aktualnostima koje su vjerodostojno predstavljene, što časopis Svjetlo dodatno učvršćuje u ulozi promotora lokalnoga karlovačkog identiteta. Izlazak sljedećeg dvobroja predviđen je za kraj godine. Iako rok za predaju radova uskoro istječe (15. listopada), članice uredništva i dalje pozivaju sve zainteresirane na suradnju. (Marina Marinković)

Križevci

U organizaciji OMH u Križevcima održan je 24. rujna u konkatedrali Svetog Križa koncert iz programa 48. Varaždinskih baroknih večeri. Djelima Biagia Marinija, Darija Castella, Heinricha Ignaza Franza v. Bibera, Johana Sebastiana Bacha, Antonija Vivaldija i Georga Friedricha Händela predstavio se Hrvatski barokni ansambl s posebnom gošćom, Japankom, bečkom studenticom sa švicarskom adresom, Setsuko Sugitom. Svirali su još Laura Vadjon, violina, Lea Susanj Lujo, violončelo, Izidor Erazem Grafenauer, teorba i Pavao Mašić, čembalo. Brojna oduševljena publika za svoj dugotrajni aplauz nagrađena je bisom Archangela Corellija.(Martina Valec Rebić)

Murter

U povodu 20. obljetnice Latinskog idra u Murteru, OMH u Murteru predstavio je 27. rujna novi, petnaesti broj Murterskoga godišnjaka. Budući da su svi dosadašnji brojevi tematski i sadržajno obrađivali murterski kraj i njegove ljude, određuje li išta bolje, cjelovitije i vjerodostojnije čovjeka Murterina i Kurnatara od broda, vesla i idra – retorički se pita predsjednica Ogranka Mande Turčinov-Ježina u prigodnoj riječi na početku publikacije. Uz predsjednicu, knjigu su predstavili Vladimir Skračić, glavni urednik broja i autor dvaju priloga, te Ivo Juraga Nadov i Milenko Lončar.


Predstavljanje Murterskog godišnjaka

Od brojnih stručnih priloga te literarnih i likovnih priloga učenika OŠ Murterski škoji treba izdvojiti tri vrhunska znanstvena rada, i to rad Irene Radić Rossi Najstariji prikazi jedrenja u Mediteranu i dosadašnje spoznaje o pojavi latinskog jedra, Kristijana Jurana Dolazak korčulanskih kalafata na Murter i druge sjevernodalmatinske otoke u 18. st. te Nikole Vuletića Gajeta i latinsko jedro: bilješke iz kvarnerskoga i dalmatinskoga pučkog nazivlja. (Mande Turčinov Ježina)

Nova Gradiška

Središnjica MH donirala je kao potporu radu OMH u Novoj Gradiški sto knjiga. Donaciju je u ime Predsjedništva 26. rujna predala Ida Hitrec, tajnica za ogranke MH, pritom pohvalivši rad novogradiškog OMH i njegovu suradnju sa Središnjicom. Donacija je predana u uredu gradonačelnika Vinka Grgića, koji je za matičare organizirao prijem. Tom je prigodom kazao da Grad podupire rad OMH u Novoj Gradiški, koji uvelike pridonosi vrijednim kulturnim sadržajima u zajednici. Predsjednica Vjekoslava Bagarić prezentirala je rad Ogranka te naglasila kako su najveće financijske poteškoće prevladane zahvaljujući donatorima, posebno istaknuvši donaciju jednog od njih kojom je problem dugovanja Gradu za najam u cijelosti riješen, a radi se o 7.125 kn. Zahvalila je gradonačelniku na potpori radu Ogranka, a izvijestila je ukratko i o trenutnim aktivnostima. U pripremi je novi broj Godišnjaka, a Ogranak će biti i nakladnik zbirke pjesama Zrinka Kapetanića. U suradnji s Gimnazijom i Gradskom knjižnicom raspisan je natječaj posvećen A. B. Šimiću za učenike na području Brodsko-posavske županije. Najbolji radovi bit će nagrađeni. Susretu s predstavnicom Središnjice MH bili su nazočni uz predsjednicu članovi: Ivanka Herceg, Zrinko Kapetanić, Vesna Oršulić, Nada Peleh i Zorica Lalić. (Ivanka Herceg)

Požega

OMH u Požegi predstavio je 27. novu knjigu aforizama i epigrama u svom izdanju, Muka naša svagdašnja Danice Majnarić. U pozdravnoj riječi predsjednica požeškog OMH Ljiljana Marić naglasila je da je prvu knjigu aforizama u Hrvatskoj Rečenice tiskao upravo požeški pjesnik i najdugovječniji gradonačelnik Požege s kraja 19. i početka 20. stoljeća Franjo Ciraki. Miroslav Vukmanić, tajnik Udruge hrvatskih aforista i humorista, zahvalio je Ogranku što je prihvatio da bude nakladnik vrijednog izdanja, podsjetivši da je Požega imala još jednog vrijednog pisca aforizama, a to je Milan Kaučić.


S predstavljanja knjige Danice Majnarić

Marijana Ćorluka, lektorica knjige, pojasnila je što su aforizmi, a što epigrafi i kako su nastali. Kazala je da knjiga šalje poruku malom čovjeku podsjećajući ga da je on povijesno uvijek bio ugnjetavan, ali da je i opstao zahvaljujući zdravu pogledu na život, točnije hrabrosti da upozorava na ljudske mane, ali i više od toga – da se šali na svoj račun i kada mu je najteže… baš poput Krležina Petrice Kerempuha. Zlatko Gavranović, predsjednik Udruge hrvatskih aforista i humorista, istaknuo je važnost izražavanja u aforizmima podsjetivši da ih je jako često koristio i sam Isus Krist u naviještanju evanđelja. Uz autoricu o knjizi je govorio Ivica Ciganović. (Ljiljana Marić)

Samobor

Dvadeset i sedmi put 29. rujna održani su Susreti samoborskih pjesnika u kapeli sv. Mihalja u Samoboru. Nagrada Dragica Vrbenski za najbolju pjesmu na kajkavskom dijalektu dodijeljena je prosudbom peteročlane komisije Ivi Markulinu za pjesmu Osa, a pohvalnica za najbolju pjesmu na standardnom jeziku Branimiru Dorotiću, koji se predstavio s pjesmom Spomenar. Pjesnikinja Ljubica Šego pohvaljena je za prozni tekst Balada o Rozaliji i njenom starom. Nagrade je dobitnicima uručila Đurđa Vuković, rođakinja pokojne donatorice Dragice Vrbenski. U ovogodišnjem se Zborniku svojim pjesmama predstavilo pedeset i četiri autora, što je dosad najveći zabilježen broj sudionika samoborske kulturne manifestacije. Okupljene je pozdravila potpredsjednica samoborskoga OMH Sandra Sinković, uručivši zahvalnicu župniku Davoru Štuljanu za suradnju u dugogodišnjoj organizaciji te Krešimiru Hercegu za organizaciju glazbenog dijela programa u kojemu su, uz njegovu klavirsku pratnju, nastupili Đurđica Pleše Vuica i Franjo Sina Gluščić. U ime Grada Samobora nazočne je pozdravila potpredsjednica Kulturnoga vijeća Maja Gračanin. (Lada Lokmer)

Split

U sklopu programa tridesete Knjige Mediterana (23–29. rujna 2018), koji su organizirali Književni krug Split, Filozofski fakultet sveučilišta u Splitu i Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu pod visokim pokroviteljstvom Akademije, održana je Večer Matice hrvatske, posvećena knjigama Ive Frangeša i Pavla Pavličića u nakladi MH. O knjigama su govorili predsjednik MH Stipe Botica i Ivan Bošković, a odlomke iz djela čitao je glumac Trpimir Jurkić. Nakon predstavljanja Stipe Botica govorio je o povijesti i djelovanju Matice hrvatske. Jedan od najvećih ogranaka u Hrvatskoj je i OMH u Splitu.


Večer Matice hrvatske
na Knjizi Mediterana

O njegovu djelovanju govorio je predsjednik Joško Kalilić istaknuvši da je na nedavnoj izbornoj skupštini OMH u Splitu izabrano novo vodstvo sastavljeno uglavnom od mladih i visokoobrazovanih ljudi različitih stručnih profila koji imaju veliku želju i volju nastaviti tradiciju njegovanja hrvatske kulturne baštine i jezika, koju je Ogranak započeo osnivanjem prije 65 godina. Tu obljetnicu Ogranak će posebno obilježiti potkraj godine raznim kulturnim manifestacijama Dana OMH u Splitu. Toj obljetnici posebno će pridonijeti tiskanje drugog izdanja časopisa Hrvatska obzorja. Istaknuo je i otvaranje mrežnih stranica Ogranka te izrazio želju za još uspješnijom suradnjom s Književnim krugom Split te sa svim udrugama i institucijama koje u programu imaju njegovanje hrvatske kulturne baštine i jezika. (Ivica Luetić)

Široki Brijeg

U organizaciji OMH u Širokom Brijegu 24. rujna u Narodnoj knjižnici Široki Brijeg održana je promocija zbirke pjesama fra Mladena Rozića Soneti ljubavi. Riječ je o šestoj zbirci pjesama hercegovačkog franjevca koji, prema riječima jednog od predstavljača fra Ante Marića, želi „otkriti tajnu ključa za srce“. Nazočne je pozdravio predsjednik Ogranka Gojko Jelić zahvalivši svima koji pridonose da se vatra na „Matičinu ognjištu ne ugasi“. „Ako si u mogućnosti donijeti dobro, donesi ga“, kazao je autor fra Mladen Rozić naglašavajući kako ne treba očekivati od drugih da nam stvore bolji svijet, nego da se sami trebamo potruditi da taj svijet oživimo jer je tu oko nas. Don Ilija Drmić kazao je kako fra Mladenove pjesme svojim porukama trebaju zvučati, ječati, zvoniti, poticati i pozivati na temeljni zakon svemira – ljubav. U programu predstavljanja sudjelovali su Ana i Marija Rozić, koje su kazivale stihove iz zbirke te klapa Dobrkovići. Moderatorica programa bila je prof. Mirela Lovrić. (Gojko Jelić)

Valpovo

Na poziv Središnjice MH u Zagrebu je 2. listopada predstavljena knjiga Stjepana Najmana Valpovčice, ove godine nagrađena Srebrenom poveljom MH. Knjigu su uz autora predstavili potpredsjednik MH Luka Šeput, potpredsjednik OMH u Valpovu Jozo Bogdanović i recenzent Dinko Župan. Luka Šeput pohvalio je knjigu i istaknuo ju kao ogledni primjer ostalim ograncima MH. Pohvalio je autorski stil i formu kratkih rezova kroz koju su na zanimljiv i informativan način ispričane priče o Valpovu.


Sudionici predstavljanja Valpovčica u Središnjici

Istaknuo je lijepe ilustracije u knjizi i pohvalio ilustratora Vladimira Vagnera, koji se među prisutnima nalazio u publici. Potpredsjednik OMH u Valpovu Jozo Bogdanović prikazao je dosadašnji rad Ogranka u Valpovu, posebno se osvrnuvši na najvažniji izdavački projekt Valpovački godišnjak, čija je središnja figura Stjepan Najman. Recenzent Dinko Župan prikazao je sadržaj i glavne tematske blokove u knjizi. Naglasio je kako je autor na zanimljiv upoznao čitatelje s raznolikim elementima valpovačke mikropovijesti. Kazao je da su Valpovčice vrlo brzo zadobile status bestselera i da se nalaze na brojnim policama valpovačkih kućnih biblioteka, ali i šire. Pohvalio je autorov trud i važnost njegove knjige za kulturnu povijest Valpova i za budućnost razvoja kulturnog turizma u Valpovu. Na kraju se prisutnima obratio autor Stjepan Najman. Ukratko je opisao proces nastanka Valpovčica. Posebno je istaknuo važnost Otona Revalda te ga na neki način označio kao duhovnog oca kada je u pitanju njegovo bavljenje poviješću Valpova i okolice. (Dinko Župan)

Zaprešić

Predstavljanje knjige Žene šetaju okupilo je 14. rujna zaprešićke ljubitelje poezije u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić. Autorica Ljerka Vladović poznata je u kulturnom i umjetničkom životu Grada, uz ostalo i kao bivša ravnateljica te institucije. Raznovrsnost interesa vodila ju je također ostvarenju karijere glazbenog pedagoga i slikarskom angažmanu, da bi se potom aktivnije posvetila pisanju. Već prva zbirka poezije Sve mi priskrbila joj je Nagradu Grada Zaprešića 2007. Drugom poetskom niskom, prvom u izdanju OMH u Zaprešiću, nije nimalo iznevjerila visoke standarde postavljene vlastitim književničkim prvijencem. „Pjesnici se stoljećima muče u poetskim labirintima ljubavi, preplećući sva njezina značenja, a Ljerka Vladović tako lako i jednostavno izriče tajnu ljubavi – svaka joj je pjesma zavidni bljesak ideje… Njezine pjesme mogli bismo zbog jasnoće i dostupnosti uglazbiti, a mogli bismo ih zbog slikovitosti i uramiti“, tim riječima književna kritičarka Lada Žigo Španić karakterizira sadržaj knjige u pogovoru. Kako bi glazbena nota autorice osim u knjizi došla do izražaja i na promociji, pobrinula se njezina nekadašnja učenica, vokalistica Stefani Pijetlović. Uz pratnju Maje Maričić na klaviru, pjesmom je ispunjavala predahe između autoričinih čitanja stihova. O slikarskoj komponenti knjige – likovnom rješenju naslovnice – govorio je njezin autor Ivan Čedo Ostreš. a(Zdravko Brkić)

Vijenac 642

642 - 11. listopada 2018. | Arhiva

Klikni za povratak