Vijenac 642

Književnost

Održan 4. internacionalni sajam knjiga u Podgorici, 2–6. listopada

Hrvatski književnici u Crnoj Gori

Mira Muhoberac

Od 2. do 6. listopada održan je 4. internacionalni sajam knjiga u Podgorici u Crnoj Gori uz sudjelovanje književnika iz desetak zemalja.

Središnja je tema sajma ove godine bila književnost za djecu i mlade. Sajam se odvijao uz velik medijski odjek, a koliko sami domaćini pridaju značenje tome sajmu, svjedoči i činjenica da su na otvorenju govorila čak dva crnogorska ministra – ministar kulture i ministar prosvjete – te gradonačelnik Podgorice.

Istaknuto je mjesto na sajmu i ove kao i prošle godine pripalo hrvatskoj književnosti, tako da je već prvoga dana hrvatski književnik Miro Gavran imao promociju svoje knjige u izdanju sajma u kojoj su se našla dva njegova kratka romana: Jedini svjedok ljepote i Kafkin prijatelj. Pogovor za tu knjigu napisale su Sanja Vojinović i Milena Ivanović-Dubljević, koje su s autorom vodile zanimljiv razgovor.


Sanja Vojinović, Miro Gavran i Milena Ivanović-Dubljević na predstavljanju Gavranove knjige na Samu knjiga u Podgorici / Izvor Sajam knjiga, Podgorica

Uz brojnu publiku na promociji je bio hrvatski veleposlanik u Crnoj Gori Veselko Grubišić i drugi savjetnik hrvatskoga veleposlanstva Tomislav Pavković te gradska ministrica kulture Podgorice Nela Savković-Vukčević. Vojinovićeva je naglasila veliku inozemnu recepciju Gavranovih književnih tekstova i njihovu univerzalnost, dok je Milena Ivanović-Dubljević govorila o tome kako oba Gavranova romana imaju u središtu junake koji su sudbinski određeni literaturom te kako Gavran asketskim jezikom na sugestivan način otvara bitna pitanja umjetnosti i života. Miro Gavran izrazio je zadovoljstvo što su se ta njegova dva romana našla unutar istih korica jer su i sadržajno i stilski bliska, napomenuvši da mu je to svojedobno u jednome eseju pišući o tim njegovim romanima sugerirala hrvatska književnica i sveučilišna profesorica Julijana Matanović, a to se napokon i dogodilo zahvaljujući crnogorskom izdavaču.

Drugog dana sajma održao se veliki međunarodni okrugli stol posvećen književnosti za djecu i mlade, koji je moderirao direktor sajma, književnik Vladimir Vojinović, a govorili su književnici, prevoditelji, teoretičari književnosti za mlade i izdavači iz Irske, Škotske, Albanije, Srbije, Njemačke i Crne Gore te čak tri sudionika iz Hrvatske: Adrijana Kos Lajtman kao profesorica na Učiteljskom fakultetu, Branko Čegec kao izdavač i Miro Gavran kao autor za djecu i mlade. I dok su domaćini naglašavali da imaju relativno malu produkciju za djecu i mlade, Irci i Škoti hvalili su se velikom brigom za tu vrstu književnosti, a hrvatski su sudionici bili jedinstveni u zaključku da je taj oblik književnosti u nas dosta živ i bitan u sveukupnoj hrvatskoj književnosti.

Posljednjega dana sajma Vladimir Vojinović razgovarao je s hrvatskom spisateljicom Alidom Bremer, koja živi u Njemačkoj, i predstavio njezin književni rad, dok su Aleksandra Vuković i Milica Lukić predstavile književni rad osječke književnice Jasne Horvat, a Mirko Ćurić i Milica Lukić razgovarali su s Miloradom Nikčevićem o odnosu Strossmayera i Crne Gore.

U subotu je u sklopu Sajma knjiga u Podgorici delegacija istočne Slavonije – Milorad Nikčević, akademik, Mirko Ćurić, potpredsjednik Društva hrvatskih književnika, Josip Cvenić, tajnik Matice hrvatske – Ogranak Osijek – boravila u Boki kotorskoj i posjetila Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore u Donjoj Lastvi. Predsjednik HNV-a Zvonimir Deković predstavio im je aktivnosti hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, probleme s kojima se susreću te kulturne znamenitosti i nematerijalnu baštinu koju Hrvati u Boki njeguju. Gosti su predsjednika Dekovića upoznali s književnom aktivnošću i djelatnošću u istočnoj Slavoniji u sklopu DHK-a i Matice hrvatske Osijek. Bilo je riječi i o djelovanju Ogranka Matice hrvatske u Boki kotorskoj. Uz razmijenjene prigodne darove delegacija iz Osijeka darovala je vrijedne naslove Hrvatskoj knjižnici Ljudevit Gaj.

Vidljivo je: Hrvati su bili lijepo zastupljeni u Crnoj Gori na Sajmu knjiga u Podgorici uoči Književnoga sajma u Frankfurtu…

Vijenac 642

642 - 11. listopada 2018. | Arhiva

Klikni za povratak