Vijenac 641

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA - izdavaštvo

MOTRIŠTA
Br. 100, ožujak–travanj 2018.
Glavni urednik Josip Muselimović

Jubilarni stoti broj Motrišta, časopisa  za kulturu, znanost i društvena pitanja u cijelosti je posvećen  20. obljetnici festivala Mostarsko proljeće – Dani Matice hrvatske Mostar, o kojemu je prof. dr. Srđan Vukadinović, nakon višegodišnjeg sustavnog praćenja i bilježenja svih događanja, napisao 160 stranica, obuhvativši oko tisuću aktera i sedamstotinjak kulturnih događaja.


Izd. OMH u Mostaru

Svoj istraživački dar Ogranku MH u Mostaru ovaj ugledni sveučilišni profesor iz Tuzle, naslovio je Istinska kazališna i scenska svetkovina. Izvrsno likovno opremljeno slavljeničko izdanje Motrišta obogaćeno je i s osamdeset izvrsnih fotografija u prilogu Galerija Mostarskog proljeća – Dana Matice hrvatske, što ju je osmislio i priredio Emir Hukić. Časopis je referiran u Central European Online Library, Frankfurt am Main i nagrađen Srebrnom poveljom MH. Na Međunarodnom sajmu knjige u Sarajevu 2014. Motrišta su proglašena najboljim časposim Jugoistočne Europe.

Stjepan Najman
VALPOVČICE

Kroz kratke priče o zanimljivim događajima, istaknutim ljudima, kulturnim institucijama, raznim društvima i udrugama, knjiga Valpovčice sadrži 303 popularno-stručna kratka teksta, sličica iz povijesti grada Valpova.



OMH u Valpovu, 2017.

Priče pokrivaju vremenski raspon od rimskog razdoblja preko srednjeg vijeka, osmanske vladavine, 18. i 19. stoljeća do današnjih dana. Na zanimljiv, kreativan način prikazana je čitava lepeza raznih aspekata valpovačke povijesti iz gospodarske, kulturne, političke, socijalne, vjerske, sportske, glazbene i umjetničke perspektive.  Osim vlastitih radova, temeljenih na stručnim i ekstenzivnim istraživanjima, Stjepan Najman je u knjigu uvrstio i radove drugih autora, objavljivane u Valpovačkom godišnjaku, kojemu je glavni urednik. Kombinirajući različite izvore sastavljeno je izvrsno interdisciplinarno djelo koje popularizira lokalnu povijest.

Tomislav Dretar
PATETIKA (KANAAN)

Pjesnička zbirka Patetika (Kanaan) prvijenac je Tomislava Dretara, mladog varaždinskog pjesnika, studenta filozofije i komparativne književnosti. Zbirka obuhvaća pjesme nastale od 2014. do 2017, a karakterizira ih ironijski, nerijetko i sarkastični odmak od uočenih anomalija i puke patetike svakodnevne zbilje.


OMH u Varaždinu, 2017.

Tematski se bave traganjem za smislom ljudske egzistencije i ulogom umjetnosti, odnosno poezije, u shvaćanju sebe i svijeta. U četiri ciklusa pjesama (Plavi bijes, Moja Pandora, Bubnjevi rata, Ispod mrkog neba) autor je istodobno iskazao zavidnu dozu stvaralačke strogosti i pjesničke imaginacije, što ga već sada uvrštava u obećavajuće nove glasove recentnog hrvatskog postmodernističkog pjesništva.

Miroslav Cmuk
ZVUČNA ČITANKA

U knjizi su ukoričeni tekstovi koje je Miroslav Cmuk objavljivao kao tjednu kolumnu na portalu Magazin Gradske knjižnice Rijeka od 2015. do 2016. U 52 teksta, koji govore o književnosti, glazbi, filmu i stripu, autor piše o umjetninama i umjetnicima koji su utjecali na  njega.


OMH u Bizovcu, 2018.

Neke od tema kojima se knjiga bavi su: jazz, blues, protestna glazba, rock, instrumentalna glazba, glazbeni spotovi, filmovi, važnost dizajna i naslova djela, funkcija radija nekad i danas, analiziranje slušateljskih i čitateljskih navika, problematiziranje književnih fenomena i stvaralačkih navika glazbenika i književnika itd. Naslovnicu knjige potpisuje varaždinski umjetnik Mihael Bađun (1996), student Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Vijenac 641

641 - 27. rujna 2018. | Arhiva

Klikni za povratak