Vijenac 641

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Blato

U samostanskoj dvorani Družbe Kćeri Milosrđa TSR Sv. Franje u Blatu 14. rujna održano je predstavljanje knjiga u izdanju OMH u Stonu i Instituta Ivo Pilar. Predstavljeno je više naslova kojih je urednik i autor priloga Vinicije B. Lupis: Sebasta – grad svetoga Vlaha, Izabrane studije don Ante Dračevca, Zrnca za povijest Stona Vladimira Taljerana i zbornik radova s okruglog stola održana u lipnju 2016. u Kotoru Kotorski i dubrovački biskup Pavao Butorac – život i djelo. Predsjednica OMH u Blatu Ivana Anić pozdravila je sve nazočne i predstavila govornike, a potpredsjednik Teo Šeparović uveo je publiku u izlaganje Vinicija B. Lupisa istaknuvši važnost svih četiriju naslova te potrebe za čitanjem bez kojeg odumire kultura. Kulturna večer obogaćena je glazbenim izvedbama Ivane Šeparović, Vinka Bosnića i Petre Žanetić. Potpredsjednik Ogranka posebno je zahvalio predstojnici samostana s. M. Janji Jurman na ustupanju dvorane za tu prigodu, a predsjednica Ogranka u znak zahvalnosti darovala je časnim sestrama komplet predstavljenih knjiga. (Ivana Anić)

Čitluk

Prve večeri kulturno-turističko-gospodarstvene manifestacije, 63. po redu, Dani berbe grožđa – Brotnjo 2018. četrnaestoga rujna u Čitluku otvorena je izložba slika Suhozidi sjećanja akademske slikarice Marije Galić iz Zagreba, a nakon toga u hotelu Brotnjo predstavljena je knjiga poznatoga broćanskog književnika Emila Raspudića Časna sestra Dominika objavljena u nakladništvu OMH u Čitluku i sunakladništvu UG Cvrčak.


S izložbe na Danima berbe grožđa

O likovnom izričaju Marije Galić govorio je Andrija Stojić, predsjednik OMH u Čitluku, pročitavši ulomak iz predgovora u prigodnom katalogu za izložbu koji je napisao Stanko Špoljarić. Osvrt na izložbeni postav dao je Predrag Smoljan, predsjednik Organizacijskog odbora Dana berbe grožđa, koji je i otvorio izložbu. U glazbenom dijelu na gitari je nastupio učenik VI. razreda Glazbene škole u Brotnju Josip Rajić. Knjigu Emila Raspudića predstavili su Marko-Antonio Brkić, profesor sa Sveučilišta Hercegovina i recenzent fra Marinko Šakota. (Andrija Stojić)

Delnice

U organizaciji OMH u Delnicama i obitelji Marjanović 8. rujna održan je glazbeno-pjesnički kolaž Susret prijatelja u povodu 85. obljetnice rođenja akad. slikara Grge Marjanovića. U susretu su sudjelovali don Antun Šuljić, dramska umjetnica Olivera Baljak, pjesnikinja Zlata Bujan Kovačević, povjesničar umjetnosti Željko Nemec, a u glazbenom dijelu nastupili su Nada Marjanić (glasovir), Anđelko Krpan (violina) i Nina Marčelja (violina). Grga Marjanović autor je mnogobrojnih goranskih krajolika i prikaza života Gorana, a posebno vrstan animalist. Svoj rad obilježio je brojnim izložbama, a rad s učenicima ostvario je kao dugogodišnji prosvjetni djelatnik u Delnicama i drugim goranskim mjestima. (Nives Marjanović)

Koprivnica

U suorganizaciji OMH u Koprivnici i Županijske komore Koprivnica održano je predstavljanje knjige Hrvoja Neimarevića Moj otac prof. Ante Neimarević, hrvatski književnik u domovini Bosni i Hrvatskoj. O sadržaju knjige i životnom putu govorila je recenzentica Mira Kolar Dimitrijević, naglasivši sva područja u kojima je Neimarević (Guča Gora, 1891–Zagreb, 1965) ostavio traga, od sudjelovanja u Prvom svjetskom ratu u Galiciji i na Soči, do novinarskog suradništva u zagrebačkom Obzoru i Jutarnjem listu te kao gimnazijski profesor u Križevcima, Varaždinu, Vinkovcima, Novoj Gradiški i Koprivnici.

O javnim memorijama i spomenu na Antu Neimarevića u Koprivnici, od ulice imenovane po njemu, spomen-ploče u staroj koprivničkoj gimnaziji podignute 2007. i spomen-sobe u Muzeju grada Koprivnice otvorene 2011. te ovoj monografiji kao prilogu koprivničkog OMH obilježavanju stote godišnjice završetka Velikog rata govorio je urednik biblioteke Posebna izdanja i predsjednik Ogranka Dražen Ernečić, dok je autor iznio zanimljive crtice iz očeve biografije opisane u knjizi naglasivši da je ljubav prema domovinama Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj bila skriveni agens kroz cijeli obiteljski i javni život njegova oca. (I. H.)

Livno

U prostorijama Pastoralnoga centra Župe svih svetih u Livnu 10. rujna održana je izborna skupština OMH u Livnu. Potpredsjednik Ogranka fra Ćiro Lovrić otvorio je skupštinu prigodnim riječima dobrodošlice, a nakon njega prisutnima se obratio i glavni tajnik MH Zorislav Lukić.


Izborna skupština, u sredini predsjednica Ana Papić

Za predsjednicu je izabrana Ana Papić, za potpredsjednika fra Ćiro Lovrić, a za tajnicu Mila Krišto. Ostali su članovi Predsjedništva: Mira Jukić, Ivica Brešić, Tomislav Perković, Damir Rimac. U Nadzorni odbor imenovani su: Martina Pavlinović Barać, Marko Ivan Blažević i Ante Mihaljević. (Ana Papić)

Mostar

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović posjetio je 19. rujna OMH Mostaru, kojega je dugogodišnji i aktivni član, i tom prigodom zahvalio za sve ono što je pod okriljem MH napravljeno za Mostar, Hercegovinu i BiH u posljednjih dvadeset godina. Poručio je kako će uvijek biti uz MH te obećao kako će ta institucija dobiti „prikladniju potporu kako bi se moglo normalnije raditi“. Predsjednica Ogranka Ljerka Ostojić kazala je kako je „Matica pritoka velike rijeke koja se zove Hrvatski narodni sabor“, dodavši kako se nada da će ta rijeka „dovesti u mirnije vode zajedništva, gdje će svi zajedno graditi blagostanje“. Počasni predsjednik OMH u Mostaru Josip Muselimović zahvalio je Čoviću što je od sama početka s Ogrankom MH u Mostaru, što prepoznaje njegov rad i nastojanja i što ga podupire u svim planovima. Ovom prigodom Čoviću je darovan stoti broj časopisa Motrišta, a on je Ljerki Ostojić darovao knjigu Iznad crte, zbornik njegovih govora. (Dragan Marijanović)

Opatija

OMH u Opatiji u suradnji s Katedrom čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga organizirao je za članove i građanstvo javno predavanje i predstavljanje Rječnika pazinskoga govora, autorice Marije Gagić. Ideja o njegovoj izradi rodila se nakon nekoliko tisuća skupljenih riječi pazinskoga govora, iz čega je nastala knjiga s više od osam tisuća jedinica.


Predstavljanje Rječnika pazinskoga govora

Natuknice su dopunjene osnovnim gramatičkim odrednicama, prijevodom na hrvatski standardni jezik i rečenicama s riječima u funkciji. Opisuje govor starije generacije u kojem se čuvaju dvoglasi i staro mjesto naglaska. Na početku knjige nalaze se povijesni fragmenti o Pazinu, a na kraju sažetak i prijevod na engleski i talijanski jezik. Nakladnici su Katedra čakavskog sabora za povijest Istre Pazin i OMH u Zadru, a iz tiska je rječnik izašao 2017. Uz analizu pazinskoga govora autorica je iznijela više primjera, a pročitala i nekoliko tekstova na pazinskom govoru. (Julijan Dobrinić)

Opuzen

U organizaciji OMH u Opuzenu i Općine Slivno predstavljena je u opuzenskome hotelu Merlot zbirka pjesama Ivice Kaleba Neretvansko-pelješki memento, u podnaslovu Pjesme neretvanskog kanala. Zbirka sadržava pjesme iz područja Općine Slivno, Grada Opuzena, mjesta Komin te s poluotoka Pelješca iz mjesta Brijesta, Hodilje... Zapise iz 1956. i 1957, koje je sa suradnicima radio Cvjetko Rihtman iz Sarajeva, Kaleb je obradio i uredio u dvadeset izvornih pjesama, kojih su teme svatovske, naricaljke, ljubavne... Vrijednost je zbirke što je pisana uglavnom za ženske klape. O zbirci su govorili Joško Ćaleta, Blaženko Juračić i Tomislav Šušak. Program je vodio Miroslav Vidović, a svečanost su uveličale ženske klape Arija iz Opuzena i Kolajna iz Komina te muška klapa Mindel iz Ploča. (Stanka Popović)

Osijek

Predsjedništvo OMH u Osijeku na posljednjem je sastanku najavilo nekoliko projekata Ogranka do kraja godine. U sklopu Dana grada Osijeka 3. i 4. prosinca organizira skup Slavonija i Baranja u Domovinskom ratu, a na Dan kazališta, 7. prosinca, promovirat će monografiju o zgradi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku autora Toneta Papića. Tim izdanjem odužuje se HNK-u za uspješnu suradnju od početka nastavka rada Ogranka. Odjel za hrvatski jezik u sljedeća dva mjeseca održat će tribinu o glagoljici koju će voditi dr. sc. Milica Lukić i dr. sc. Vera Blažević Krezić. Odjel za školstvo u planu ima i dalje predavanja za osječku djecu u osnovnim školama – promociju knjižice o jezičnoj i medijskoj kulturi koje će održavati Borko Baraban i Nefreteta Zekić Eberhard. (I. H.)

Senj

U Pučkom otvorenom učilištu Milutina Cihlara Nehajeva u Senju 14. rujna otvorena je u organizaciji OMH u Senju izložba Slovo o gradu, grad u slovu u sklopu 22. međunarodne konferencije tiskarstva, dizajna i grafičkih komunikacija. Izložba je prikazala stara i vrijedna izdanja knjiga, svjedodžbi i notnih zapisa koje je Ogranak prikupljao prema trima kriterijima: knjige senjskih književnika tiskane u Senju ili izvan njega, knjige koje govore o Senju ili nekoj senjskoj temi te knjige tiskane prije sto i više godina. Ideja skupljanja takvih izdanja iznikla je na tragu 1. senjskog interdisciplinarnog simpozija održana u travnju 2018, posvećena liku i djelu Silvija Strahimira Kranjčevića, te se u skladu s tim prionulo skupljanju njegovih izdanja. Predstavnici Ogranka Mislav Bilović i Ana Vukelić kazali su kako je tim događajem Ogranak započeo bogatu jesensko-zimsku djelatnosti, koja će se nastaviti znanstvenim skupom Hrvatski prirodoslovci 27: uloga Hrvata znanstvenika u razvoju prirodoslovlja u Ličko-senjskoj županiji, koji će se održati u Senju 19. i 20. listopada u organizaciji Odjela za prirodoslovlje i matematiku MH i Ogranka, pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. (Ana Vukelić)

Sinj

U organizaciji OMH u Sinju i Kluba Sinjana – Zagreb u velikoj dvorani MH 19. rujna predstavljena je knjiga Ljetopis fra Petra Filipovića, prvoga povjesničara Sinja i Čudotvorne  Gospe Sinjske.


Predstavljanje knjie u Središnjici / Snimio Mirko Cvjetko

Knjiga se sastoji se od dva glavna dijela: prvi dio opisuje nevolje fratara i puka u Rami, bijeg u Sinjsku krajinu, nevolje u Sinjskoj krajini i rat, a drugi dio je posvećen Majci od Milosti, Čudotvornoj Gospi Sinjskoj, koja se štovala u Rami i čiju su sliku fratri i puk donijeli u Sinj. Fra Petar Filipović pisao je i o nekim nesporazumima u Sinju, koje je opisao i pojasnio. Knjigu su predstavili recenzent prof. dr. sc. Stipe Botica, predsjednik MH, povjesničar dr. sc. Ivan Botica (Staroslavenski institut), te autori Mislav Cvitković, mag. phys. i fra Mirko Marić. (I. H.)

Sveta Nedelja

U dvorcu obitelji Erdödy u Kerestincu 15. rujna održan je šesti po redu Festival ljubavne poezije, glazbe, meda i vina, u organizaciji OMH u Svetoj Nedelji. Festival je tradicionalna svetonedeljska kulturna manifestacija u sklopu Svetonedeljskog kulturnog ljeta. I ove godine na manifestaciji su predstavljeni pjesnici, likovni i glazbeni umjetnici, a mogli su se degustirati proizvodi od vina i meda. Nastupili su članovi Književnog odjela svetonedeljskog OMH te književnici Borben i Ljerka Vladović. OMH u Jastrebarskom svojom je poezijom zastupala ugledna književnica i pjesnikinja Sonja Zubović. U sklopu festivala otvoren je i treći dio izložbe Susreti IV, na kojoj su izloženi radovi likovnih umjetnika u organizaciji ogranaka MH iz Samobora, Zaprešića, Svete Nedjelje i Jastrebarskog. (Klementina Škrabe)

Vinkovci

Od 1. do 9. rujna u organizaciji OMH u Vinkovcima, Hrvatske kulturne zajednice iz Švicarske, Hrvatske matice iseljenika – Podružnice Vukovar i OMH u Vukovaru držan je od 1. do 9. rujna 4. vinkovački orguljaški festival – Organum Cibalae. U crkvi sv. Nikole biskupa u Vinkovcima festival je otvoren koncertom Ivana Matarića (orgulje) i Marije Jurić (sopran). Sljedećega dana u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Otoku nakon mise uz pjevanje zbora Sv. Cecilija župe sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima, uz orguljsku pratnju voditeljice Dubravke Vukovarac, koncert su održali orguljaši Dragan Trajer i Jan Antun Valenćik. Festival je zatvoren velikim koncertom 9. rujna u vukovarskoj crkvi sv. Filipa i Jakova u povodu 150. obljetnice dolaska Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovo, a nastupili su: s. Svjetlana Paljušević, s. Mirela Štraub, Ana Glasnović (orgulje), s. Josipa Pavla Jakić (bisernica i orgulje), Manda Sviben (sopran), Mislav Sviben (harmonika), Mateja Šarlija (flauta) Pedro Ribeira Rodrigues (gitara) i zbor Milosrdnih sestara sv. Križa. (I. H.)

Vijenac 641

641 - 27. rujna 2018. | Arhiva

Klikni za povratak