Vijenac 641

Glazba

43. samoborska glazbena jesen, 22–30. rujna

Gitaristički virtuozi otvorili glazbenu jesen

Miljenko Jelača

Blistavim nastupom gitarskog ansambla Guitarrismo 22. rujna počelo je 43. izdanje Samoborske glazbene jeseni. Osmero vrhunskih gitarističkih virtuoza, Zoran Dukić, Petrit Çeku, Morana Pešutić, Tomislav Vukšić, Tvrtko Sarić, Krešimir Bedek, Pedro Ribeiro Rodrigues i Maroje Brčić nastupom u župnoj crkvi svete Anastazije najavili su devet dana u kojima će se ljubiteljima klasike u Samoboru predstaviti etablirana glazbena imena, ali i novi talenti u okviru 15. međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić, na festivalu koji ove godine nudi trinaest koncertnih programa.


Koncert osmero vrhunskih gitarista u crkvi sv. Anastazije najavio je devet dana klasične glazbe u Samoboru / Arhiva Samoborske glazbene jeseni

Samoborsku glazbenu jesen službeno je otvorila pomoćnica ministrice kulture Republike Hrvatske Iva Hraste Sočo, istaknuvši kako je samoborski festival prepoznatljiva glazbena priredba, jasna identiteta, ne samo za taj grad i kontinentalnu Hrvatsku nego i za cjelokupnu hrvatsku kulturnu scenu. „Raznolik sadržaj visoke kvalitete koji ujedinjuje različite naraštaje hrvatskih i inozemnih glazbenika različite interpretacijske poetike i estetike te širok vremenski raspon glazbenog stvaranja svjedoči o promišljenoj i brižno planiranoj, prepoznatljivoj strukturi iza koje stoji predani rad organizatora festivala“, rekla je Iva Hraste Sočo.

Okupljenima je dobrodošlicu poželio umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni Srećko Bradić uz zahvalu svim umjetnicima koji su nastupili na Glazbenoj jeseni u dosadašnjim godinama, istaknuvši važnost natjecanja mladih glazbenika i skladateljskog natjecanja New Note te zaključio kako je najveća vrijednost festivala poticaj mladim ljudima da glazba postane njihov život, odnosno životno opredjeljenje.

Za samoborski nastup, u izravnom HTV-prijenosu, Guitarrismo su odabrali repertoar sastavljen od djela Antonija Vivaldija, Koncert za četiri violine i gudače u h-molu, RV 580 i Largo iz Koncerta za violinu i orkestar u f-molu, op. 8, RV 297, Zima, Manuela de Falle, izbor iz baleta El Sombrero de tres Picos, Astora Piazzolle (Invierno Porteño i Buenos Aires Hora Cero, La Muerte del Ángel), Ive Josipovića, Drmeš za Pendereckog, Gorana Tudora, Bašamar za osam gitara, Paula Belinattija, Jongo za dvije gitare i Luigija Boccherinija, Fandango iz Kvarteta za gitaru i gudače u D-duru, G. 448. U dodatku su publiku nagradili obradom Mancinijeva hita Pink Panther.

Zanimljivo da taj sjajni gitaristički sastav, koji se javnosti prvi put predstavio ljetos na Dubrovačkim ljetnim igrama, ima i nekoliko snažnih poveznica sa Samoborom i festivalom – naime svi su članovi ansambla bivši studenti profesora Darka Petrinjaka iz Samobora, Petrit Çeku bio je laureat Natjecanja Ferdo Livadić, a skladba Ive Josipovića koju su izveli u prvom festivalskom programu napisana je svojedobno za gradski tamburaški orkestar.

Program Glazbene jeseni nastavio se u nedjelju u Glazbenoj školi prvim danom Natjecanja Ferdo Livadić, kad nastupaju pijanist Arsen Dalibaltayan, violinistica Marija Bašić i udaraljkaši FLAM-a Duo (Louis Camacho Montealegre i Francesco Mazzoleni).

Pokrovitelji su 43. samoborske glazbene jeseni Ministarstvo kulture, Zagrebačka županija i Grad Samobor. Samoborska glazbena jesen sudionica je projekta EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe – koji je inicirala Europska udruga festivala.

Vijenac 641

641 - 27. rujna 2018. | Arhiva

Klikni za povratak