Vijenac 641

Glazba

JAZZ AD LIBITUM

Fenomen Tony Bennett

Mladen Mazur

Američki jazz- i pop-pjevač Tony Bennett fenomen je za sebe. Rođen u obitelji talijanskih doseljenika kao Anthony Dominick Benedetto u Astoriji, u njujorškom Queensu, 3. kolovoza 1926. nedavno je, još vrlo aktivan, proslavio 92. rođendan. Prepoznatljiv ga snažan glas još dobro služi, a bogata i duga mu je dosadašnja glazbena karijera donijela pregršt nagrada Grammy, ali i brojnih drugih priznanja. Uz to  što je izvrstan pjevač, nadaren je i priznat slikar, koji se može pohvaliti i nizom izložbi vlastitih djela. Kao pjevač, bio je u sjeni Franka Sinatre, kojeg je inače poštovao, pa je u rodnoj njujorškoj Astoriji osnovao čak i glazbenu školu koja nosi Sinatrino ime.


Prednjica albuma Tonyja Bennetta i Diane Krall

U počecima Bennett je nastupao pod imenom Joe Bari, snimivši 1949. pod tim pseudonimom i prvu ploču, a popularnost te pjesme,  I Left My Heart In San Francisco, potvrdit će i golem broj kasnije snimljenih ploča i diskova. Neki su od tih zapaženih diskografskih ostvarenja realizirani uz vrlo poznate velike jazz-orkestre swinga i jazza, primjerice Counta Basieja i Buddyja Richa. Njegov snažan i od Sinatrina više džezistički glas te izražajniji osjećaj za frazu, smještaju Bennetta nedvojbeno među vrhunske interprete vokalnoga jazza, a velik je broj nastupa ostvario uz trio pijanista Ralpha Sharona.

Tony Bennett je od početka i tijekom uspješne  karijere volio pjevati i snimati u kombinacijama s poznatim pjevačicama. Tijekom Bennettove duge karijere dueti s popularnim vokalisticama nisu bili rijetki. Kai Star, Nathalie Cole i Mariah Carey snimile su duete s njim, ali i vrlo uspješna, darovita i repertoarno svestrana Amy Winehouse. S posljednjom je ostvario odličan album nazvan prema velikom jazz-hitu Body And Soul. Vrijedi zabilježiti i Bennettova nedavna koncertna i diskografska ostvarenja s pop-zvijezdom Lady Gagom, koju je također uspio nagovoriti na izvođenje jazz-standarda, a postigla su nezapamćen uspjeh.

No tu nije bio kraj. Bennett je nedavno udružio snage i s poznatom jazz-pijanisticom i pjevačicom Dianom Krall, popularnom kanadskom umjetnicom, poklonivši se koncertom i diskom naslovljenim Love Is Here To Stay, s dvanaest pjesama predvođenih skladbom Fascination Rhythm, koja je Bennetta pratila tijekom njegove duge karijere, ponovno opusu poznatoga skladatelja Georgea Gershwina. Nema dvojbe da će i taj najnoviji disk etikete Verve, izlazak kojega se gotovo poklopio s 92. rođendanom Tonyja Bennetta, biti još jedan veliki uspjeh tog iznimnog pjevača jazza i popularne glazbe.

Vijenac 641

641 - 27. rujna 2018. | Arhiva

Klikni za povratak