Vijenac 639 - 640

Matica hrvatska

Izložba Papa putnik – bistrički hodočasnik, OMH u  Mariji Bistrici

Svetac naših dana

Vedran Klaužer

Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici i Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke, u sklopu obilježavanja 20. godišnjice drugog posjeta pape sv. Ivana Pavla II. Hrvatskoj, njegova posjeta Mariji Bistrici i proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca, svečano su 2. rujna, otvorili izložbu Papa putnik – bistrički hodočasnik u Dvorani božanskog milosrđa Svetišta Majke Božje Bistričke. Otvaranju je prethodilo misno slavlje u bazilici Majke Božje Bistričke koje je predvodio biskup Ivan Šaško. Program otvaranja uveličale su pjesmama klape Bistrica i Barun, pjevački zbor Wisla poljske kulturne udruge Mikołaj Kopernik iz Zagreba te mladi recitatori Eva Kruhak, Nika Kramar, Ivan Habazin i Dorijan Čvek, koje je pripremila Anita Klemar obradivši književnu baštinu Karola Wojtyłe. O izložbi je govorio predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici Vedran Klaužer te naveo kako je ona rezultat višemjesečnoga rada te intenzivnih priprema ideje koja se razvila početkom godine. Naveo je da se na izložbi može vidjeti misnica Svetog Oca koju je nosio te stolica na kojoj je sjedio prilikom sv. mise u Mariji Bistrici. Izloženo je i klecalo na kojem je klečao i molio prilikom posjeta bazilici.


Izložba je postavljena uz 20. godišnjicu posjeta pape sv. Ivana Pavla II. Hrvatskoj

Pored tih eksponata izložena je i replika originalne papinske bule proglašenja kardinala Alojzija Stepinca blaženim. U izložbenim vitrinama nalaze se i darovi koje je Sveti Otac darovao Svetištu – zlatni kalež i pozlaćena krunica, eksponati koje su ustupili hodočasnici i hrvatski vjernici koji su svjedočili papinu posjetu te knjiga Početak boljega svijeta: Blažena Djevica Marija u Hrvatskom zagorju. Izloženi predmeti i fotografije popraćeni su panoima koji prikazuju vremenski raspon i razvoj odnosa papinstva i Hrvata kroz povijest, odnos blaženoga  kardinala A. Stepinca i  Marije Bistrice te razvoj Svetišta. Realizaciju projekta je uz suradnju sa Svetištem Ogranku Matice hrvatske olakšala financijska potpora Krapinsko-zagorske županije i Općine Marija Bistrica.

Otvaranju su prisustvovali i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, predsjednica skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki, načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički, rektor svetišta Domagoj Matošević, postulator kauze za proglašenje svetim blaženog Alojzija Stepinca mons. Juraj Batelja i prvi tajnik apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj mons. Janusz Stanislaw Blachowiak. U ime Središnjice Matice hrvatske govorio je književni tajnik Božidar Petrač, zatim je sjećanja na papin posjet prenio kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog i nekadašnji čuvar Svetišta Majke Božje Bistričke i bistrički župnik mons. Lovro Cindori, a na kraju je biskup Ivan Šaško svečano proglasio izložbu otvorenom. Izložba se može razgledati do 31. listopada, radnim danom prema dogovoru s Turističkom zajednicom Marija Bistrica, a vikendom od 10 do 18 sati. Na sam dan obljetnice posjeta, 3. listopada, Ogranak i Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke planiraju održati tribinu Ivan Pavao II. – Marija Bistrica – Stepinac. Aktualne poruke 20 godina poslije, kada će u Dvorani božanskog milosrđa u 19  sati pod vodstvom moderatora Branimira Bilića gostovati Emilio Marin, prorektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu, i Tonči Matulić, teolog s Katoličko-bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Vijenac 639 - 640

639 - 640 - 13. rujna 2018. | Arhiva

Klikni za povratak