Vijenac 639 - 640

Naslovnica, Urednički stupac

Riječ glavnog urednika

Osvježeni Vijenac

Goran Galić

Dragi čitatelji,

Pred vama je prvi Vijenac u novoj sezoni, koji donosi određene novine. To se prije svega odnosi na nove kolumne i rubrike koje ćemo vam predstaviti u ovom i u sljedećem broju. Hrvatski publicist, književnik i profesor novinarstva na Fakultetu političkih znanosti doc. dr. sc. Boris Beck (Zagreb, 1965) u kolumni Kulturni paradoksi u svakom broju progovarat će o kulturnim i medijskim fenomenima koji najčešće ostaju „ispod“ radara, iako govore mnogo o licu i naličju svijeta u kojem živimo. Istaknuti hrvatski fizičar prof. dr. sc. Mirko Planinić (Zagreb, 1966) sa zagrebačkoga PMF-a, stručnjak za visokoenergijsku eksperimentalnu fiziku elementarnih čestica u eksperimentima na velikim ubrzivačima na CERN-u (Švicarska) i RHIC-u (SAD), u novoj kolumni Znanstveni zor promišljat će probleme suvremene znanosti. Treću pak kolumnu znakovita naslova Zagrebački štikleci potpisuje ugledni hrvatski geograf i leksikograf mr. sc. Mladen Klemenčić.

Kolumne Mirka Planinića i Mladena Klemenčića izlazit će u svakom drugom broju i izmjenjivat će se s novom rubrikom Muzeji Hrvatske, koja će naglasak staviti na inovativne muzeje i galerije u manjim sredinama.

Vjerujemo da će nove kolumne i rubrike pridonijeti sadržajnoj i stilskoj raznolikosti ne samo Vijenca nego i hrvatskoga novinstva općenito i da će mnoge teme i problemi koji nisu na­ilazili na medijski odjek na stranicama Vijenca sada dobiti zasluženi medijski prostor. Od ovog broja proširili smo i prostor za rubriku vijesti Iz ogranaka Matice hrvatske tako da ćemo donositi još više sadržaja iz svih dijelova Hrvatske i BiH.

Iza nas je vrijeme ljetnih festivala, o kojima izvještavamo u redovitim rubrikama, ali i razdoblje u kojem nas je u samo nekoliko tjedana napustio niz umjetničkih i kulturnih velikana – ­Nedjeljko Fabrio, Vesna ­Krmpotić, ­Oliver Dragojević, Vladimir Dodig Trokut samo su neki od njih… O njihovu liku i djelu, kao i o odlasku književnika Roberta Roklicera, glumca Borisa Pavlenića i akademika Nenada ­Vekarića pišu vodeći Vijenčevi autori.

I dok je većina ovo ljeto provela na plažama Jadrana, mlada humanitarka Josipa Galić otisnula se po peti put na afričko tlo kako bi pomogla nesretnoj afričkoj djeci i časnim sestrama iz Bosne, koje već desetljećima vode sirotište u Beninu. Njezino svjedočanstvo afričke stvarnosti donosimo u velikoj fotoreportaži.

Što je nama Krleža danas, pita se na središnjim stranicama jedan od naših najvećih poznavatelja opusa Miroslava Krleže akademik Krešimir Nemec i analizira zašto uoči Krležina 125. rođendana u srpnju nije održan ni jedan znanstveni skup ili okrugli stol. Vjerujemo da će Nemecova analiza Krležine recepcije potaknuti nova čitanja jednoga od naših najvećih književnika, kojega smo nepravedno ostavili po strani.

Vijenac 639 - 640

639 - 640 - 13. rujna 2018. | Arhiva

Klikni za povratak