Vijenac 635

Glazba

JAZZ AD LIBITUM

Svjetski džezeri u Koprivnici

Mladen Mazur

S ljetom je stiglo i vrijeme sezonskih jazz-festivala u Hrvatskoj, broj kojih varira ovisno o financijskim mogućnostima organizatora. Koprivnica nije u tome iznimka, premda imponira kontinuitet jazz-zbivanja u gradu u kojem to i nije za očekivati. No Koprivnica se može pohvaliti, premda to javnosti jamačno promiče, zanimljivom i već dugotrajnom džezističkom djelatnošću, svrstavajući se na taj način u nevelik broj gradova kontinentalne Hrvatske koji se time mogu pohvaliti. Organizacija, kako je to u nas već uobičajena paradigma, ovisi i tu ponajprije o entuzijazmu pojedinaca, što se u slučaju Koprivnice odnosi na pijanista i poduzetnika Marina Hraščanca.


Marin Hraščanec / Snimio Mladen Mazur

Tradicija jazza u Koprivnici traje već dvadesetak godina, koliko u tom gradu djeluje Jazz klub Koprivnica, a garnirana je i zanimljivim motom: „Nakon što je jazz postao u Koprivnici nešto, Koprivnica je postala nešto u jazzu“. Iz tog nam grada dolazi i nekolicina mlađih istaknutih i provjerenih jazz-glazbenika, poput izvrsnoga tenor-saksofonista i magistra jazza s diplomom Instituta za jazz u Grazu Vojkana Jocića, člana i solista Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije i kontrabasista Tihomira Hojsaka, koji se već neko vrijeme zanima isključivo za autorsku glazbu aranžiranu za formaciju dua u kombinaciji s još jednim žičanim glazbalom.

Aktivnost izvođenja jazza u Koprivnici pamtimo još iz 1997, kada se počelo najprije razmišljati, a nešto kasnije i ostvarivati seriju jazz-koncerata pod naslovom Jazz From The Woods. A već 2000. grupa je lokalnih glazbenika i entuzijasta osnovala Jazz klub Koprivnica, nošena između ostalog i jednom idejom tada gostujućeg britanskog bubnjara Martina Drewa. Uz već spomenutu dvadesetu godišnjicu postojanja koprivničkoga jazz-kluba, ovog se ljeta 5–7. srpnja četvrti put održava i međunarodni festival jazza s nizom popratnih pojava organiziranih u sklopu financijskih i drugih mogućnosti lokalnih ljubitelja jazza. A jedan je od krucijalnih razloga za to i nerijetko zabilježena praksa organizatora nekih naših manifestacija „miješanjem šarenih bombona“, što znači uvrštavanjem svih mogućih stilskih različitih glazbenih pristupa, ponekad čak i onih iz sfere supkulture i nekih drugih inkorporiranih u programske sheme festivala nazvanih jazz-festivalima. U slučajevima takvih jazz je u nazivu zastupljen tek toliko da programu podari neku vrijednost, o čemu je već bilo riječi u ovoj rubrici. Vjerujemo da organizatori to čine ponajprije iz komercijalnih pobuda, a ne iz neznanja.

Koprivnički ljetni festival jazza na otvorenom, slobodna ulaza, na glavnom gradskom trgu u blizini lijepoga parka omogućuje svima zainteresiranim da se kroz jazz nastupe poznatih i onih manje znanih sastava upoznaju i s tim glazbenim fenomenom te neće biti naodmet da navedemo program ovogodišnje koprivničke jazz-manifestacije.

U preliminarno se objavljenu rasporedu nalaze neki već nam dobro poznati orkestri i sastavi kao što su: Jazz orkestar HRT-a, sada sa stalnim članom američkim pijanistom Joeom Kaplowitzom i zagrebački kvartet Boilers trubača Davora Križića, a prilika je da se upoznamo sa slovenskim Get On Bord Project sastavom Lovre Ravbara, potom sastavom Jazzistra i solistom Ervinom Baučićem i Snorre Kirk, kvintetom iz Danske, a nakon otkaza u nas sve popularnije američke vokalistice hrvatskoga podrijetla Thane Alexe i njezina kvarteta, organizatori koji poput mnogih drugih muku muče s nabavkom financijskih sredstava, posegnuli su za vrlo dobrom zamjenom, sastavom trija Darka Jurkovića Charlieja, jednog od rijetkih svjetskih jazz-umjetnika suvremenoga jazza koji svira takozvanom taping-tehnikom u zadnje vrijeme istovremeno s dvjema gitarama.

Taj nam program govori da su se koprivnički organizatori odmaknuli od nekih prije iznesenih programskih primjedaba i u za jazz ne baš lakim financijskim uvjetima posegnuli za ponešto profiliranijim sadržajem. Njihove napore opravdava i svake godine sve veći broj posjetitelja i klikova na internetu, kojima zainteresirani traže dodatne informacije o koprivničkom Jazz festu.

Vijenac 635

635 - 5. srpnja 2018. | Arhiva

Klikni za povratak