Vijenac 635

Matica hrvatska

Uz TA-DA! Mali festival bajke, OMH u Orebiću i Narodna knjižnica u Orebiću, 19–21. lipnja

Kreativni svijet mašte i igre

Tina Bikić

U sklopu aktivnosti šestomjesečnog projekta TA-DA! kreativnih radionica, pod mentorstvom Tine Bikić, predsjednice OMH u Orebiću, nastao je prvi festival posvećen bajkama TA-DA! Mali festival bajke. Festival je zamišljen kao oda književnosti, kao spoj vizualnih umjetnosti i teatra, gdje mladi razvijaju svoj umjetnički i kreativni potencijal. Namijenjen djeci vrtića i osnovnih škola na području poluotoka Pelješca, kojima nudi priliku da postanu tvorci, sudionici i umjetnička publika festivala, koji nastaje uz njihovu suorganizaciju i sudjelovanje. Na radionicama, koje su se održavale ususret prvom festivalu bajke tri puta tjedno u dvorani Općine Orebić, sve je bilo podređeno svijetu mašte, kreativnosti i igre u kojemu su djeca idejni tvorci, organizatori i publika. Festivalom se željelo ukazati kako je svijet mašte itekako ozbiljan i važan te kako uz kreativnost i ideje najmlađih, može prerasti u velike zamišljaje male zajednice.


Djeca su uživala u brojnim događanjima prvoga Malog festivala bajki TA-DA!

Prvi TA-DA! Mali festival bajke održao se 19, 20. i 21. lipnja u dvorani Općine Orebić u organizaciji MH u Orebiću i Narodne knjižnice te uz financijsku pomoć Općine Orebić. Četrdesetak polaznika radionica predstavilo je likovne radove i tri nove predstave: Jastuci od tišine (Tina Bikić), Ribar Palunko (Ivana Brlić Mažuranić) i Bajka o vratima (Danijel Dragojević). Režija predstava pripala je voditeljici radionica Tini Bikić, dok su umjetnički suradnici na projektu bili: Nataša Tolj (voditeljica Narodne knjižnice), Maja Suvaljko (scenografkinja), Antoslava Marinović (lutkarica, scenografkinja), Morana Raguž (scenografkinja), Martina Sršen (kostimografkinja). Uz polaznike radionica, publici su se predstavili i učenici OŠ Orebić, OŠ Petra Kanavelića iz Korčule, korčulanski dječji vrtić, OŠ Trpanj, pelješki studio Ritam i Plesna škola Trpanj. Unutar festivalskog programa, koji je predstavljao recitacije, igrokaze i predstave, posebna točka bila je i TA-DA! Kolač Party, gdje su torte i kolače donirali roditelji, prijatelji i vrhunske slastičarke Lucija Tomašić i Gabriela Vuković iz slastičarnice Gabi/Sugar Spice te Antonia Jakir i Marija Antunović iz slastičarnice Croccantino.

Radionice zamišljene u obliku učenja i igre prema konceptu: slušamo – učimo – gledamo – igramo se – stvaramo, gdje se s djecom učilo o postanku bajki čitanjem odabranih književnih djela, slušanje i improvizaciju, stvaranje izložbe s bajkovitim motivima pa do sve pisanja i glume – umjetničke akcije u stvaranju vlastite izvedbene točke. Fokus radionica bio je na povezivanju naučena o povijesti i nastanku bajki te kontekstualizacija tih istih bajki i njezinih najpoznatijih likova, u današnjem vremenu. Djeca su kroz maštovite procese uočavale sličnosti na primjeru najpoznatijih bajki te pisala kratke forme – dijaloge, koji su poslužili kao koncept za snimanje kratkih filmova. Cilj je bio upoznati djecu s bajkama i književnošću, ali im i dati na korištenje nove medije, koji su njima trenutno najbliži alat, stare oblike i kontekste modernizirati kako bi mladi mogli na moderan i inovativan način doživjeti nove umjetničke svjetove. Posljednja radionica u ovoj školskoj godini održana je 25. lipnja na kojoj se najavljuju TA-DA! Kratkiši – projekcije kratkih filmova polaznika radionica, koji će biti predstavljeni u srpnju u Orebiću.

Festivalom se nastoji promovirati zajedništvo u kreiranju jedinstvenoga svijeta posvećena fantastičnom, koje nastaje iz ljubavi prema književnosti, čitanju, prema dramskoj i vizualnoj umjetnosti, sa željom da se umjetnost promatra kao alat za razumijevanje društva i zajednice. Djeca trebaju stvarati običaje koje oni najbolje razumiju, običaje koji slave znanje, maštovitost, kreativnost i igru. Ovakav primjer igre i ideje koju su sami smislili čini ih inovatorima sutrašnjice. Ovo je naš prvi festival koji već sada živi u budućnosti.

Vijenac 635

635 - 5. srpnja 2018. | Arhiva

Klikni za povratak