Vijenac 635

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Čakovec

OMH u Čakovcu organizirao je 25. svibnja u dvorani Scheier otvaranje izložbe Čakovčanke Elene Kržina, maturantice Gimnazije Josipa Slavenskog. Elenin talent otkrio je profesor Ivan Pranjić, ujedno predsjednik OMH u Čakovcu, tijekom suradnje na časopisu Zoon Poetikon, koji je za ovu školsku godinu gotovo u cijelosti oblikovala Elena. Izloženo je petnaestak ulja na platnu te nekoliko radova na papiru.


Elena Kržina, Ivan Pranjić i Karmen Farkaš

Otvarajući izložbu povjesničarka umjetnosti Karmen Farkaš kazala je da je Elenina tehnika nastala pod utjecajem austrijskog slikara Egona Schielea, a autorica je istaknula kako su radovi nastali u proteklih godinu dana dijelom i autobiografski prikaz. Slikanjem se bavi odmalena, a osim portreta voli slikati i pejzaže.

(I. H.)

Delnice

U povodu obilježavanja Dana Općine Fužine 8. lipnja u staroj školi u Vratima, danas Knjižnici dr. Franje Račkoga, raznovrsnom kutku za potrebe kulture, održano je predstavljanje knjige autorice Zlate Bujan Kovačević Blaščad: pripovijetke iz dvorišta. OMH u Delnicama od početka kao autoričin izdavač vjeran je pratilac njezina zavičajno-goranskog nadahnuća pa je tako izdavač i ovoj knjizi. Pozdravne su riječi uputili predsjednica udruge Dr. Franjo Rački Stanka Lončarić, načelnik Općine Fužine David Bregovac i predsjednica OMH u Delnicama Nives Marjanović. U programu su sudjelovali učenici OŠ Ivanke Trohar, a na kraju se svojim izražajem obratila sama autorica. U šetnji Fužinama matičari su posjetili atelijer Antona Hriberšeka, vrijednoga bakroresca te atelijer Hobiton goranskoga slikara Denisa Mihelčića. (Nives Marjanović)

Đurđevac

U organizaciji OMH u Đurđevcu i Župe sv. mučenika Jurja iz Đurđevca organizirano je 3. lipnja predstavljanje knjige Komunistički progon i mučeništvo blaženoga Alojzija Stepinca autora Jurja Batelje, uvaženoga hrvatskog teologa, profesora i postulatora postupka za proglašenje blaženim i svetim zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca.


S predstavljanje knjige Jurja Batelje

Na taj način u Đurđevcu su obilježene dvije važne obljetnice za Crkvu u Hrvata: 120. obljetnica rođenja Alojzija Stepinca (8. svibnja 1898) i 20. obljetnica proglašenja blaženim (3. listopada 1998) Knjigu je kroz zanimljivo izlaganje predstavio sam autor. Osvrnuo se na Stepinčevo djelovanje kao zagrebačkog nadbiskupa, optužbe i progon kojima je bio izvrgnut neposredno nakon Drugoga svjetskog rata te zatočeništvo u Lepoglavi i Krašiću, gdje je umro i kada je nad njegovim mrtvim tijelom počinjen zločin, otkriven pri ekshumaciji prigodom postupka beatifikacije. Osim Batelje o poveznicama Alojzija Stepinca sa župom i gradom govorio je i predsjednik OMH u Đurđevcu povjesničar Nikola Cik. Sve prisutne pozdravio je i izrazio zadovoljstvo zbog Bateljina dolaska u Đurđevac i župnik Marko Rac. Predstavljanje je uveličao muški oktet Sveti Juraj iz Đurđevca. (Nikola Cik)

Jastrebarsko

U dvorani Glazbene škole Jastrebarsko 8. lipnja u organizaciji Kreativnog studija Zvrk, OMH u Jastrebarskom i Kazališta Škrabe održano je predstavljanje knjige U Plavom podrumu Nine Škrabea u sklopu proslave 50. obljetnice njegova umjetničkog djelovanja. U knjizi je objavljeno pet komedija koje su već odigrane u uglednim hrvatskim kazalištima: U Plavom podrumu, Muke po Iveku, Malo morgen, Francekova teta i Koltovi generala Pattona. Na početku je legendarni glumac Kazališta Škrabe Želimir Hrković pročitao predgovor knjizi Georgija Para koji se veselio ovom predstavljanju knjige, ali je nažalost preminuo početkom svibnja.


Nino Škrabe na proslavi u Jastrebarskom

Urednica knjige te ujedno voditeljica programa i predsjednica Ogranka Klementina Škrabe zahvalila je svima koji su sudjelovali u nastanku knjige, posebno Josipu Falici, zaslužnu za likovnu opremu, Kristini Cvitanović koja je napravila grafičku pripremu te Margareti Škrabe, koja potpisuje lekturu i korekturu te sponzorima, Zagrebačkoj županiji i Ministarstvu kulture RH, koje je otkupilo velik broj primjeraka knjige za knjižnice diljem Hrvatske. O knjizi te radu i djelu Nine Škrabea govorio je kazališni redatelj i sveučilišni profesor Želimir Mesarić. U glazbenom dijelu programa oduševila je glumica i pjevačica Kazališta Komedija Marija Borić, a legendarni glumci Mladen Vasary i Žarko Potočnjak izveli su dijelove tekstova Nine Škrabea. Plesnu točku iz predstave Zemlja Čudesa izveli su najmlađi glumci Kazališta Škrabe.

(Klementina Škrabe)

Koprivnica

U suorganizaciji OMH u Koprivnici i Udruge Galovićev dom održana je 19. lipnja na etnoimanju obitelji Betlehem u Peterancu, rodnom selu književnika hrvatske moderne Frana Galovića (1887–1914), manifestacija Galovićeva pramalet posvećena kajkavskom narječju i spomenu na preminulog odvjetnika i kajkavca Stjepana Bićana (1935–2016). U bogatom programskom kolopletu interpretirali su učenici Područne škole Frana Galovića iz Peteranca, vrstan podravski majstor etnoglazbe Franjo Barić, sjajne pjevačice starih pučkih podravskih napjeva Katica Požgaj i Zlatica Međimorec, kajkavska pjesnikinja Katica Rajić, a u narodnim nošnjama prikladnom koreografijom nastupile su članice Hrvatskog srca Peteranec te spomen-govorima Mladen Kerstner ml., slikar Đuro Hoti i Hrvoje Neimarević. Svečano je otkriveno spomen-obilježje s likom Stjepana Bićana, počasnoga građanina Općine Peteranec, potpredsjednika Udruge Galovićev dom i udruge Ličana u Zagrebu Vila Velebita, a postumnu zahvalnicu za brojna mecenatstva u kulturi Podravine u ime obitelji primila je njegova supruga Irena.

(Dražen Ernečić)

Metković

OMH u Metkoviću 26. svibnja u Gradskoj knjižnici organizirao je predstavljanje zbirki pjesama Ivana Nadila, tajnika metkovskog OMH. Ogranak je izdavač šest Nadilovih zbirki: Neretva, Modrovidi, Utihe, Topot drugog konjanika, Blagdanske utihe te Otpočin, koji je izdan početkom godine i bio povod pjesničkoj večeri. Nadilovo pjesničko stvaralaštvo brojnoj publici predstavili su Vesna Vidović i Nikolina Anković. Nadilo je nenametljiv pjesnik, majstor jaka izričaja u maloj formi, čovjek koji u običnoj komunikaciji vješto skriva eruptivni nagon duhovnog izražavanja o običnim i neobičnim stvarima, uvijek iskren i pažljiv prema motivu koji dotiče stihovima. Krajolik Neretve i rodne Korčule, slučajni susreti te osobe s kojima je dijelio svakodnevnicu njegovo su trajno nadahnuće, kazala je Nikolina Anković. U prvoj zbirci, Neretva, haiku-poezijom objedinio je ljubav prema riječima i fotografiji, s motivima Neretve. Vrijednost zbirke prepoznata je u Japanu, gdje je 2006. dobio nagradu za stvaralaštvo. Uz predstavljačice i autora Nadilovu poeziju čitali su i Florijan Benić i Ivica Puljan.

(Božidar Lovrić)

Požega

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega 15. lipnja u organizaciji požeškog OMH i tvrtke Trim predstavljena je knjiga Peje Šimića Spoznaja. Osim autora o knjizi su govorili predsjednica požeškog OMH Ljiljana Marić, recenzent Vlado Nuić, o. Ilija Tipurić, župni vikar župe Uznesenja BDM u Remetama, i Kristina Lešić, nastavnica požeške gimnazije. Stihove iz knjige, koja sadržava 120 pjesama koje govore o ljubavi prema Bogu, domovini, ženi, majci, govorio je umirovljeni prvak drame HNK Zagreb, glumac Kruno Šarić.


Predstavljanje knjige Spoznaja

Nuić je istaknuo da je autor u pjesmama obuhvatio sve ono što danas Hrvatska proživljava u poratnom vremenu – ima tu i srdžbe i oprosta i pakla i ljubavi, traženja lustracije, prozivanja pravosuđa. Po tome je autor ne glas vapijućeg u pustinji nego u Lijepoj našoj, istaknuo je. Kristina Lešić kazala je da pjesnik želi da i sam čitatelj spozna kakav je svijet koji ga okružuje te poezijom prenosi snažnu poruku postavljajući se kao angažirani pjesnik koji želi promijeniti društvo oko sebe, a ako ga ne može promijeniti, onda barem nastoji ukazati na negativne pojave te da iz svih pjesama progovara snažna moralna poruka. (Ljiljana Marić)

Široki Brijeg

U organizaciji OMH u Širokom Brijegu 28. lipnja u širokobriješkom kinu Borak predstavljena je knjiga Grabovina tilovinu pita autorice Zorice Jurilj, časne sestre franjevke. Govoreći o knjizi, Marko Dragić kazao je kako je knjiga nastala uz golem trud, trud borbe sa zaboravom, a da sestra Zorica nije napisala ovo djelo, zemlja bi prekrila mnogo toga što su preci sačuvali do naših dana.


Promocija knjige časne sestre Zorice Jurilj

Na nama je pak da to sačuvamo i prenesemo naraštajima koji će biti tu kada nas ne bude. Autorica je rekla da je presretna jer je širokobriješka narodna baština dobila zasluženo istaknuto mjesto te zahvalila Gojku Jeliću i OMH u Širokom Brijegu, koji je nakladnik knjige i organizator cijele večeri. U predstavljanju knjige i cjelokupnom programu sudjelovali su i fra Dane Karačić, Blanka Kraljević, Željka Šaravanja, Andrija Zeljko, HKUD Mokro, HKUD Brda, Mate Anić i klapa Diva. (Gojko Jelić)

Trogir

OMH u Trogiru 14. lipnja u Komunalnoj palači u Trogiru organizirao je predstavljanje knjige Trogir u međustranačkim političkim previranjima između dva svjetska rata autora Ljubomira Radića. Vrijedan doprinos proučavanju trogirske povijesti u prvoj polovici 20. stoljeća objavljen je u nakladi OMH u Trogiru. Knjigu su publici predstavili Danka Radić, predsjednica Ogranka, ujedno ravnateljica Hrvatskoga pomorskog muzeja u Splitu te Mladenko Domazet, izvanredni profesor s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu. U svom govoru posebno su istaknuli ilustrativni dio knjige, koji čine razglednice Trogira iz razdoblja od početka 20. stoljeća do Drugoga svjetskog rata najavivši i skori broj časopisa OMH u Trogiru Vartal, koji će tematski obrađivati Trogir od 1900. do 1950. Izravan „dodir” publike s tekstom omogućio je Marko Bakica čitajući odabrane dijelove knjige. U glazbenom dijelu programa nastupila je klapa Mindula iz Okruga Gornjeg. (Danka Radić)

Zadar

U organizaciji OMH u Zadru i Sveučilišta u Zadru održano je predstavljanje nove zbirke poezije Luka Paljetka Nakupine. O zbirci su govorili Josip Lisac, Sanja Knežević, Živko Nižić te sam autor Luko Paljetak. Lukove stihove čitali su glumica Milena Dundov i Martina Drobnak, a u glazbenom dijelu nastupio je skladatelj i šansonjer Darko Matičević. (I. H.)

Vijenac 635

635 - 5. srpnja 2018. | Arhiva

Klikni za povratak