Vijenac 634

Matica hrvatska

DAVID TOBIAS BOSCH, MLADI GLAZBENICI U MH, 14. svibnja


Toplina sjajne dinamike

Zlatko Stahuljak

 

Četrnaestoga svibnja u Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu nastupio je David Tobias Bosch na glasoviru.

David Tobias Bosch (2000) započeo je školovanje u Glazbenoj školi Ivana pl. Zajca u Zagrebu, gdje je prve tri godine učio glasovir u razredu Dragane Petravić, a zatim je završio osnovnu glazbenu školu kod Željke Serdarušić. Trenutačno je učenik trećeg razreda VI. gimnazije i istoga srednje škole Glazbenog učilišta Elly Bašić u razredu Minje Kolak. Usavršavao se na seminarima poznatih pijanista i pedagoga: Rubena Dalibaltayana, Đorđa Stanettija, Eugena Alcalaya, Grigorija Gruzmana, Milane Černjavske, a nastupao je na koncertima u Hrvatskom glazbenom zavodu, Hrvatskom društvu skladatelja i Muzeju Mimara. U ožujku 2017. nastupio je kao solist uz orkestar Senza misura u HGZ-u izvevši vlastito djelo: Glasovirski koncert u c-molu, op. 4. U travnju ove godine praizveo je svoju najnoviju skladbu Allegro de concert – un voyage musical na koncertu nove glazbe u HGZ-u. U istoj dvorani nastupio je i 29. travnja kao solist u izvedbi djela La Comparsa Ernesta Lecuone, uz pratnju Simfonijskog orkestra Glazbenog učilišta Elly Bašić.


David Tobias Bosch /  Snimio Mirko Cvjetko

David Tobias Bosch dobitnik je dviju drugih nagrada na državnim natjecanjima 2011. i 2015. u Dubrovniku te niza prvih nagrada na međunarodnim natjecanjima, i to onoga nazvana Davorin Jenko u Beogradu, te San Donna di Piave u Italiji i Arsnova u Trstu, sve 2014, zatim u Varaždinu na Memorijalu Jurica Murai 2015. i u Križevcima na Sonusu op. 3. 2017.

Prvorazredno pedagoško školovanje mladoga pijanista, kroz program gdje je početak cjelovečernjeg rasporeda bez stanke obuhvatio visoko zahtjevnu Partitu br. 2 u c-molu, BWV 826 Johanna Sebastiana Bacha, slijedile su skladbe jasna programatskog sadržaja, Jeux d’eau Mauricea Ravela, Grande polonaise brillante u Es-duru, op. 22 Frederica Chopina i Melancolie Blagoja Berse, a sam kraj nastupa mladog umjetnika obuhvatio je i njegovu vlastitu skladbu Allegro de concert – un voyage musical.

Visoka izvedbena čistoća i toplina sjajne dinamike izvedbe učenika tek treće godine srednje škole glasovira, savjesna i znalačka priprema – rezultat rada pedagoginje, ali i plod marljivosti, sposobnosti i ljubavi za glazbu učenika – resila je priredbu uz burno odobravanje brojne mlade publike u Matici hrvatskoj.

Vijenac 634

634 - 21. lipnja 2018. | Arhiva

Klikni za povratak