Vijenac 634

Glazba

JAZZ AD LIBITUM

Jazz u Sisku

Mladen Mazur

Prilozi glazbenika nekih naših središta obogatili su hrvatsku jazz-scenu, o čemu je već u ovoj rubrici bilo riječi. Stižemo tako i do Siska, grada koji je našem jazzu podario nekoliko važnih i nadarenih jazz-glazbenika.

Među prvim važnijim i stilski profiliranim sisačkim jazz-glazbenicima valja spomenuti trubača Vladimira Novickog, poznata po nadimku Čkalov. Otac mu je bio poznati gimnazijski profesor u Sisku, u kojem je 1924. Vladimir i rođen i gdje je na tamošnjoj gimnaziji i maturirao. Tijekom Drugoga svjetskog rata svirao je sa zagrebačkim džezistima, Miljenkom Prohaskom i Marijanom Ščukancem. Godine 1945. u Zagrebu najprije upisuje studij arhitekture, koji će ubrzo zamijeniti studijem germanistike. Svirati je jazz kao trubač samouk počeo još tijekom gimnazijskih dana u Sisku. Postaje član maloga sastava tenor-saksofonista Brace Kovačevića, pijanista Mladena Jagušta i klarinetista Josipa Nochte kasnije poznatog profesora tog instrumenta na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Po dolasku u Zagreb član je tada vodećih malih sastava te svira jazz i swing s harmonikašem Ivom Ležaićem i Draženom Boićem, a godine 1953. u svoj ga je jazz-orkestar pozvao Mihajlo Schwarz, koji mu je dao i prvu solističku dionicu. Potkraj pedesetih polako prestaje svirati i posvećuje se struci nastavnika jezika.


Damir Kukuruzović

Pijanist Josip Joe Meixner naše je važno međunarodno ime jazza koje dolazi iz Siska. Meixner od 1982. stalno živi u Beču. Svojim se nastupima našoj jazz-publici predstavio najprije kao višegodišnji demonstrator glasovira Bösendorfer u zagrebačkom hotelu Esplanade, a potom je kao jazz-pijanist uspješno gostovao na solističkim koncertima u Zagrebu te na festivalima jazza u Varaždinu, Zagrebu i Čakovcu. Sedam je godina svirajući jazz proveo u Los Angelesu, nastupao u klubovima i stekao zavidnu jazz-kulturu i vlastiti sastav So What, da bi se potom vratio u austrijsku prijestolnicu. Danas je kao pijanist terapeut poznat i u području takozvanoga „terapeutskog liječenja glazbom“.

Naša je najistaknutija i najpoznatija jazz-pjevačica danas svakako Lela Kaplowitz. Rođena je Siščanka pravim imenom Danijela Mačešić. Nakon uspješna edukativnog i profesionalnog višegodišnjeg jazz-razdoblja provedena u Sjedinjenim Državama vratila se sa suprugom, američkim jazz-pijanistom i klasičnim tubistom Joeom Kaplowitzom, u Hrvatsku, gdje vodi jazz-kvartet LeKap i uspješno nastupa na našim festivalima jazza te u brojnim drugim prilikama.

Posebno mjesto na današnjoj sisačkoj jazz-sceni zauzima gitarist Damir Kukuruzović, vrlo osebujan glazbenik koji za razliku od ranije spomenutih ne napušta rodni Sisak. Dolazi iz stilske sfere bluesa i country-glazbe. S jazzom se upoznao svirajući u lokalnom sastavu Trio Quatro te preko big band svirki, da bi se potom potpuno posvetio stilu sviranja gypsy swing legendarnoga gitarista i skladatelja Djanga Reinhardta. U tome je danas pravi majstor i jedan od rijetkih profiliranih glazbenika, koji je stilski zanat dvije godine pekao u sastavu Hot Club Zagreb, koji je još davno osnovao doajen naše jazz-gitare Aleksandar Bubanović. Kukuruzović se u Sisku može pohvaliti ponajprije svojim jazz-kvartetom, s kojim u Hrvatskoj i inozemstvu često nastupa, te aktivnošću na sisačkoj glazbenoj sceni, gdje je osnovao i već godinama vodi Siscia Jazz Club na šetalištu uz obalu. Tamo često svira i svakoga ljeta organizira i međunarodne festivale jazza, na kojima nerijetko nastupa s istaknutim stranim gostima, među kojima valja spomenuti čuvene predstavnike gypsy swinga, gitariste Angela Debarrea i Stochela Reinhardta, harmonikaša Ludovica Beiera, te bend iz Chicaga Mississippi Heat i brojne druge.

Vijenac 634

634 - 21. lipnja 2018. | Arhiva

Klikni za povratak