Vijenac 634

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Beč

U organizaciji OMH u Beču i Hrvatskog centra u Beču 23. svibnja 2018. održana je prezentacija knjige Dinka Šokčevića Hrvatska od stoljeća 7. do danas. Razgovor s autorom moderirao je glavni urednik Hrvatskih novina Petar Tyran. Knjiga donosi sintezu hrvatske povijesti, odnosno povijest Hrvata i Hrvatske od najranijih vremena do danas, te je prva povijest Hrvatske na mađarskom jeziku. Sadržava cjelovit pregled odnosa dvaju naroda koji su velik dio svojih povijesti proveli u jednoj državi. Predavanje je potaknulo raspravu, osobito onu o percepciji pojedinih povijesnih ličnosti kod Mađara, a pitanja su rasvijetljena stručnim komentarima autora. U suorganizaciji s Veleposlanstvom RH i Muzejom Slavonije iz Osijeka 28. svibnja 2018. Ogranak je u prostorijama Veleposlanstva organizirao predavanje Marine Vinaj Valpovački vlastelini Prandau-Normann. Predavačica se osvrnula na povijest obitelji koja je u Slavoniju došla 1721. te predstavila projekt, rezultat rada i suradnje Državnog arhiva u Osijeku, Muzeja Valpovštine, Muzeja Slavonije i Muzeja likovnih umjetnosti iz Osijeka, koji će se izložbom i dvojezičnim katalogom predstaviti javnosti tijekom lipnja u Osijeku. (Zvonimir Vučur)

Bizovac

U sklopu manifestacije svjetskog festivala animiranog filma Animafest 5. lipnja je u Medijateci francuskog kulturnog centra u Zagrebu predstavljena knjiga Midhata Ajanovića Film i strip objavljena u izdanju OMH u Bizovcu. Knjigu su predstavili Nikica Gilić, Krešimir Zimonić, autor ilustracije za korice i dugogodišnji umjetnički direktor Animafesta, urednik Vjekoslav Đaniš te autor. Midhat Ajanović je filmolog, karikaturist, književnik i publicist.


S predstavljanja knjige Midhata Ajanovića

U Zagreb filmu učio je animaciju, a 2009. doktorirao filmologiju u Götteborgu. Predaje povijest i teoriju animacije na sveučilištima u Götteborgu (do 2010) i Trollhättanu te na Akademiji animacije u Eksjöu, a dugogodišnji je predavač i na Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić. Knjiga sadržava jedanaest eseja o intermedijalnom kontekstu animacije, o filmu i stripu, od Vikinga Eggelinga, preko Dashiella Hammetta, Huga Pratta, Federica Fellinija, Luisa Buñuela, hrvatskoga autora stripova i animatora Krešimira Zimonića, pa stripa Ken Parker Giancarla Berardija i Ive Milazza, švedskog filmskog autora Roya Anderssona, „ženske crte“ u britanskoj animaciji i stripu, dokumentarnog u filmu, animaciji i stripu, njihovim vezama i autorskim svjetovima do velikana stripa Andrije Maurovića, animatora Alexandra Alexeieffa, razvoja računalne animacije i važnosti Johna Lassetera u njezinu usponu, odnosno propitivanja digitalnoga razvoja i moralne krize. (Vjekoslav Đaniš)

Boka kotorska

Predsjednica OMH u Dubrovniku Slavica Stojan 10. svibnja održala je u Galeriji ljetnikovca Buća u Tivtu predavanje Svakodnevica života u ljetnikovcima Rijeke dubrovačke (15–19. st.). Pred bokeljskim intelektualcima i članovima Matice hrvatske Slavica Stojan ponajprije je pojasnila sintagmu „mitski prostor“, koja se vezuje uz Rijeku dubrovačku iz više razloga: njezine dramatične pojavnosti, kako je naglasila, bogatstva vode i plodne zemlje, položaja na kojem su se križali značajni putovi na kontinent koji su poticali manufakturu, ali više od svega činjenica da su u Rijeci u razdobljima ljetne dokolice djelovali brojni književnici od kojih veliki broj čini okosnicu starije hrvatske književnosti (Držić, Gundulić, Junije Palmotić). Pojasnila je nastanak tih skladnih građevina uz vodu, njihova dobra i loša razdoblja tijekom povijesti, kao i činjenicu da su zbog nekontroliranog urbanizma i zbog namnoženih vlasnika davno prestali biti ono zbog čega su nastali, a to je ugodan ljetni dom jedne obitelji u kojem se živi, radi, stvara, razmišlja o potomstvu. Usporedila je to sa sličnom pojavom koja se događa i u Boki kotorskoj. (Marija Mihaliček)

Dubrovnik

U vrtu ljetnikovca Crijević-Pucić (Rektorat Sveučilišta u Dubrovniku) na Pilama 5. lipnja predstavljen je zbornik radova Dr. sc. Bruno Šišić, dubrovački krajobrazni arhitekt objavljen u sunakladništvu OMH u Dubrovniku i Sveučilišta u Dubrovniku. Predstavljači su bili glavna urednica Mara Marić sa Sveučilišta u Dubrovniku, izvršni urednik Ivan Viđen i tajnik Ogranka te jedan od (su)autora Joško Belamarić s Instituta za povijest umjetnosti iz Splita. Zbornik je posvećen krajobraznome arhitektu Brunu Šišiću (Dubrovnik, 3. lipnja 1927 – 17. svibnja 2015), koji je čitav svoj život uložio u afirmaciju i očuvanje dubrovačke prirodne i kulturne baštine. (I. H.)

Drniš

OMH u Drnišu izdao je prvi broj časopisa Drniški libar – Godišnjak Ogranka Matice hrvatske u Drnišu. Časopis je zamišljen kao lokalni godišnjak u kojem će se objavljivati teme iz područja povijesti, umjetnosti i kulture. Također će se kroničarski pratiti društveno-kulturna zbivanja uz osvrt na važne obljetnice. Uz navedeno, godišnjak ima stranice posvećene književnosti, gdje će se lokalni pjesnici i prozni pisci predstaviti publici. (Stipe Ramljak)

Koprivnica

U organizaciji MH i OMH u Koprivnici održano je 25. svibnja u Gradskoj vijećnici predstavljanje knjige Ivan Trnski: Izabrana djela, obavljene u biblioteci Stoljeća hrvatske književnosti.


Predstavljanje knjige Ivan Trnski: Izabrana djela

Božidar Petrač govorio je o esencijalnom u djelovanju Trnskog kao jezičara, njegovim književnim i pjesničkim te metričkim i versifikatorskim načelima i sustavu hrvatskog jezika, a priređivačica knjige Katica Čorkalo Jemrić naglasila je najvažnije momente njegova rada na nacionalnoj književnosti, društvene angažiranosti i životopisa u kojem stoji da je bio prvi predsjednik Društva hrvatskih književnika (1900) i predsjednik MH. Kako se 2019. navršava 200. obljetnica rođenja Ivana Trnskog predloženo je da se u suradnji Matice hrvatske, Društva hrvatskih književnika te Matičinih ogranaka u Koprivnici i Bjelovaru organizira skup kojim bi se dostojno obilježila velika obljetnica hrvatske kulture te objavi monografija kojom bi se u totalitetu osvijetlilo djelovanje Trnskog. (Dražen Ernečić)

Šibenik

OMH u Šibeniku i Stručno-znanstvena udruga Futura organizirali su 1. znanstveno-stručni skup Primjena ukrasnog bilja u turističkoj ponudi Mediterana. Skup je održan 9. lipnja u dvorani Gradske knjižnice Juraj Šižgorić, a na njemu su izlagali Boris Dorbić (Ukrasno bilje u ozelenjivanju javnih gradskih prostora Šibensko-kninske županije), Ante Vrcić (Menadžment komunalnih usluga – održavanje zelenih površina), studenti Veleučilišta Marko Marulić u Kninu Marija Lizatović i Ivna Podrug (Percepcije o ukrasnim vrijednostima i primjeni palmi na Mediteranu), Ante Djaković i Marko Sentić (Percepcije o ukrasnim vrijednostima i primjeni geofita), Emilija Friganović (Uporaba aromatičnog bilja s krša u prehrambenoj industriji), Vinka Karađole, florartistica (Suvremeni dizajn ukrasnih aranžmana s autohtonim mediteranskim vrstama).


Sudionici znanstveno-stručnog skupa

U sklopu skupa otvorena je prigodna tematska izložba likovnih radova članova likovnog odjela Ogranka, a članovi kluba pisaca kazivali su svoje stihove s temom cvijeća. Skup je završio vrednovanjem i podjelom certifikata za sudjelovanje, nakon čega je organiziran stručni obilazak šibenskih zelenih površina (voditelj Boris Dorbić) i ugodno druženje u srednjovjekovnom samostanskom vrtu sv. Lovre. Suorganizator događanja bila je Turistička zajednica Grada Šibenika. (Zdenka Bilušić)

Podstrana

U povodu blagdana svetog Ante, zaštitnika općine Podstrana, OMH u Podstrani organizirao je večer čakavske poezije ČA pod Perun. Na inicijativu pok. maestra Ljube Stipišića Delmate, manifestacija je prvi put održana prije deset godina, a pokrenuta je sa svrhom očuvanja staroga govora, koji polagano odumire. Ove godine čakavski se izričaj obilježio i tiskanjem prigodne knjige u kojoj su sabrani radovi trideset pjesnika koji su sudjelovali u susretima. Zbornik donosi uratke pjesnika iz srednjodalmatinskog područja, od otoka Korčule, Hvara, Brača, Visa, Drvenika, Vrgade i Žirja do Podstrane, Splita i Trogira, a priređivači su Tomislav Najev i Mladen Vuković. U predivnom vrtu Cindrovih dvora u Strožancu ove godine nastupili su: Miro Rom i Mario Tomasović, koji i žive u Podstrani, potom Nikša Krpetić, Joško Armanda, Ičica Barišić, Nađan Dumanić, Anđelka Korčulanić i Tomislav Najev. Održana je i izložba članova Likovne udruge Ante Kaštelančić iz Podstrane pod nazivom Dalmacija kistom, a glazbeni obol dao je slikar i šansonijer Nikša Erceg. O knjizi govorili su urednik knjige Zoran Jurišić, Tomislav Najev i Mladen Vuković. (Zoran Jurišić)

Požega

U organizaciji požeškog ogranka MH 26. svibnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega predstavljena je prva zbirka poezije Irene Kalan, članice MH. Autorica je kazala da joj je posebna čast što je promociju priredila Matica hrvatska s obzirom da je upravo ova ona od svojih začetaka širila kulturu knjige te je već 176 godina čuvarica hrvatskog jezika i kulture.

Što je kultura, lijepo je sročio Milan Kundera u jednoj rečenici u kojoj kaže da se identitet nekog naroda i neke civilizacije odražava i sažima u onome što je stvorio duh, znači, u onome što je poznato kao kultura, kazala je. O zbirci pjesama Mirisne boje tišine u kojoj se nalazi 111 pjesama koje su nastale u razdoblju od 90-ih godina do danas govorili su još Tanja Šajn i Vesna Leopoldović, dok su stihove čitali članovi udruge Matko Peić, koje je članica i sama autorica. (Ljiljana Marić)

Vijenac 634

634 - 21. lipnja 2018. | Arhiva

Klikni za povratak