Vijenac 634

Glazba

ORLANDO FURIOSO, Dubrovnik, 5–12. lipnja

Barokni sjaj u kiši

Sanja Dražić

Nositelji Ciklusa barokne glazbe Orlando furioso bili su rado i često viđeni gosti i prijatelji organizatora, Dubrovačkoga simfonijskog orkestra: Dmitry Sinkovsky i Tomislav Fačini, Sinkovskijev profesor dirigiranja. Ta dva umjetnika festivalsku su zadaću podijelila u dva dijela pa su svakom pripala po dva koncerta.

Okvirne koncerte činila je instrumentalna, a dva središnja vokalna glazba, od kojih je prvi ujedno otvorio koncertnu sezonu u nedavno obnovljenu Kneževu dvoru. Tomislav Fačini za tu je prigodu angažirao svoj sastav Antiphonus, a večer se zvala Pjesme Britanskog otočja. Uz pratnju talijanske lutnjistice Elise La Marca, šesteročlani sastav izveo je narodne pjesme iz Irske i Škotske, kao i skladbe najvažnijih imena renesansne i barokne glazbe, Johna Dowlanda i Henryja Purcella. I kao solisti i kao ansambl, pokazali su visoku kulturu vokalnog izričaja, proživljeno dočaravanje sadržaja i nesvakidašnju ležernost na sceni. I na drugoj večeri, također održanoj u Dvoru, Antiphonus je predstavio rijetko ili rjeđe izvođen program, ovaj put uz pratnju Dubrovačkoga simfonijskog orkestra: izbor iz Händelove Muzike na vodi, Dixit Dominus Antuna Sorkočevića i Magnificat Johanna Sebastiana Bacha.


Nastup ansambla Antiphonus / Snimio Vedran Levi

Oba instrumentalna koncerta imala su lošu sreću s vremenom. Kiša je na prvom potpuno promijenila raspored pozornice i gledališta u prizemlju Umjetničke galerije, u kojem su izvedena Vivaldijeva Četiri godišnja doba u istom sastavu kao i prošle godine. Dakle, gudači Dubrovačkoga simfonijskog orkestra i solist Dmitry Sinkovsky. Završni koncert Ciklusa održan je u Kneževu dvoru. Uz Dubrovački simfonijski orkestar – gudačkom sastavu u drugom su se dijelu pridružile oboe, fagot i korna – kao solisti nastupili su ruski violinisti Dmitry Sinkovsky, Vladislav Pesin i Elena Davydova, čembalist Dario Poljak te kontrabasist Denis Ajduković i violončelistica Mihaela Čuljak, oboje članovi DSO-a. Bila je to prava svečanost barokne glazbe ilustirana Bachovim Brandenburškim koncertom br. 3, Händelovom Trio sonatom u g-molu sa spomenutmi solistima te Bachovim Koncertom za dvije violine u d-molu (Sinkovsky i Persin). Kiša je omela glazbeni dodatak na kraju prvoga dijela, ali je ubrzo prestala i dopustila izvedbu Händelove Muzike na vodi br. 1 u F-duru, kojom je dirigirao Sinkovsky. Trijumfalna završnica prštala je posebnom energijom, vrhunskim solističkim majstorstvima i komornim jedinstvom. Tehnička i interpretativna preciznost i usklađenost sa sjajnim baroknim nervom digla je publiku na noge. A nakon gromoglasna pljeska Sinkovsky je opet iznenadio publiku otpjevavši – jer on je i odličan kontratenor! – ariju Pianta bella iz Albinonijeve opere Rođenje Aurore. Tako je Dubrovnik između dva utorka ponudio četiri koncerta jednakih obilježja: visoka kvaliteta, poseban program, raspoloženi izvođači i oduševljena publika!

Vijenac 634

634 - 21. lipnja 2018. | Arhiva

Klikni za povratak