Vijenac 633

Kazalište

Nova sezona zagrebačkog HNK-a

Mira Muhoberac

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu predstavilo je 22. svibnja novu kazališnu sezonu. Na konferenciji za medije govorili su intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Opere Nikša Bareza, ravnatelj Drame Ivica Buljan, ravnatelj Baleta Leonard Jakovina, redatelj Krešimir Dolenčić, dramski pisac Miro Gavran i redatelj Rene Medvešek. Svečanost predstavljanja uveličali su operni solisti Marija Kuhar Šoša i Tomislav Mužek, koji su izveli ulomke iz Mozartove opere Čarobna frula, a tijekom predstavljanja okupljeni su novinari mogli pogledati i promotivne video, tj. filmske zapise i prolistati novi katalog.


U novoj će sezoni u HNK-u prvi put biti postavljeno djelo Mire Gavrana

„Posjećenost je predstava u ovoj kazališnoj sezoni bila iznimna, nadam se da će bogat program predviđen za sljedeću sezonu izazvati jednako zanimanje publike“ – naglasila je Dubravka Vrgoč. Najavila je i Festival svjetskoga kazališta potkraj rujna i program Filozofskoga teatra u sljedećoj sezoni.

Maestro Nikša Bareza predstavio je premijerni program Opere u novoj sezoni: Mozartovu Čarobnu frulu, Verdijev Trubadur i Rossinijevu Ženu s jezera u koprodukciji s Opéra de Lausanne. Za prosinac je najavio Božićni koncert, „koji je prošle godine bio sjajno prihvaćen“. Čarobnu frulu režirat će Krešimir Dolenčić, kojemu je to petnaesta operna režija u HNK-u u Zagrebu.

Ivica Buljan je istaknuo kako predstave koje HNK prikazuje posljednjih sezona imaju zadaću „reći nešto posebno o ovome trenutku“. Najavio je premijere u Drami u sezoni 2018/2019: Mačku na vrućem limenom krovu Tennesseeja Williamsa, Glumicu Pascala Ramberta, Antigonu Slavoja Žižeka, Tri sestre, autorski projekt Bobe Jelčića prema Čehovu, i I am Europe Falka Richtera. U HNK-u u Zagrebu po prvi će put biti postavljeno djelo uglednoga hrvatskoga dramskog pisca Mire Gavrana. Nazočni su imali prigodu čuti ulomak iz teksta, koji je HNK naručio, u autorovoj interpretaciji. Praizvedba Gavranove drame Svaki tvoj rođendan, o šezdeset godina u životu jedne zagrebačke obitelji, bit će 30. prosinca u režiji Renea Medvešeka, koji prvi put postavlja neki Gavranov tekst.

Leonard Jakovina je Balet zagrebačkoga HNK-a u proteklih nekoliko sezona prikazao kao „ansambl koji se s visokom interpretativnom kvalitetom upušta u najrazličitije plesne izričaje, od klasike do suvremenog plesa“. Predstavio je tri premijere: Metropolis (Thea von Harbou – Jiří Bubeníček), Opasne veze (Pierre Choderlos de Laclos – Giorgio Madia) i Annonciation – La Stravaganza (Večer Angelina Preljocaja), najavljujući da publiku u idućoj sezoni očekuju „raznolikost, zahtjevnost i velike umjetničke kreacije“.

Kao zajednička repertoarna nit središnje hrvatske nacionalne kuće u ovoj i sljedećoj sezoni može se istaknuti susretanje klasičnih i suvremenih djela i želja da se u zajedništvu s publikom pronađu odgovori na egzistencijalna i kazališna pitanja.

Vijenac 633

633 - 7. lipnja 2018. | Arhiva

Klikni za povratak