Vijenac 633

Druga stranica

U Sisku održani 22. Kvirinovi poetski susreti

Kvirinove nagrade Branku Malešu i Moniki Herceg

Redakcija

U Sisku su u organizaciji tamošnjeg ogranka MH, od 1. do 3. lipnja, održani 22. Kvirinovi poetski susreti. Vrijedna poetska manifestacija zamjetne tradicije još jednom je u Sisak privukla brojne ugledne pjesnike i ljubitelje poezije. Susreti su započeli dodjelom nagrada ovogodišnjim laureatima u prostorijama Ogranka. Pozdravni govor pripao je dugogodišnjoj glavnoj urednici Susreta Đurđici Vuković. Izrazila je zadovoljstvo što Kvirinovi poetski susreti uspješno idu dalje, ali jednako tako, prilikom zahvale institucijama koje ih podupiru, osim pozitivnog iskustva s Ministarstvom kulture RH i Sisačko-moslavačkom županijom, osvrnula se i na nedavno apostrofiran problem znatnoga smanjenja financijskih sredstava Grada Siska.

Nagrada za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu dodijeljena je uvaženom pjesniku Branku Malešu. Plaketu sv. Kvirina i pripadno priznanje uručila mu je predsjednica OMH Sisak Jelena Folnović. Obrazloženje odluke stručnoga povjerenstva u sastavu: Borben Vladović, Miroslav Mićanović, Krešimir Bagić i Đurđica Vuković, napisao je Bagić, iz čijeg teksta izdvajamo: „Maleševa je lirska jezična politika usmjerena protiv konvencionalne retoričnosti, osobito protiv metafizičkog potencijala tropa. Primjerice u zbirci Mutno njegov subjekt ustvrđuje: ‘metafora je nestala / u meksičkom sutonu’. Iza te tvrdnje ne krije se pjesnikovo odricanje od tehničkog mehanizma metafore nego od metaforičkoga mišljenja koje se oslanja na teoriju zamjena i napredovanje s pomoću sličnosti. Pjesnik naime obilato koristi tehniku metafore, i to one atribucijske, jer mu omogućuje posve slobodno asociranje i ludičko povezivanje bilo koja dva entiteta (npr.: sintaksa je prvi psihijatar, narančasta bundeva / je zastava i / juha). Dapače njegova je lirska sintaksa teško zamisliva bez (metafori bliske) poredbe. Maleševa je poredba euforična, artistična i mistificirajuća – u njoj su združeni poetika očuđenja, dosjetka i vitalizam (npr.: čaj plače kao nesigurna / migrena, budite bezobrazni / kao kiša s kišobranom, sloboda se sužava kao suknja).“

Nagrada za najbolju zbirku pjesama objavljenu između dva Susreta autorima mlađim od 35 godina pripala je Moniki Herceg za zbirku pjesama Početne koordinate. O svojoj odluci i spomenutoj knjizi govorila je izbornica Darija Žilić, istaknuvši: „Monika Herceg svoje pjesme gradi gotovo matematičkom preciznošću, prati mijene u prirodi i mijene u životu čovjeka. Miješaju se lirične slike iz djetinjstva i miris jeseni, prožet prizorima smrti ili nagrizanja, ugriza, uboda, izjedanja. Posebno je zanimljivo kad autorica opisuje život svoje obitelji, na neočekivan način stvara atmosferu fatalnosti, jer sitni događaji iz prošlosti ili pak prirodne pojave dobivaju hiperbolički važnu ulogu, koja iznimno utječe na život ljudi i na njihove sudbine, stvarajući čuda.“ Kako je autorica izostala zbog poodmakle trudnoće, pjesme iz njezine knjige čitala je mlada pjesnikinja Matea Andrić. Druženje je nastavljeno čitanjem poezije ostalih sudionika Susreta u Siscia Jazz Clubu uz glazbeni nastup Ivana Novaka, kantautora i akademskog slikara-grafičara.


Sudionici ovogodišnjih Kvirinovih poetskih susreta u Sisku / Snimio Miljenko Brezak

Subotnji dio programa započeo je u prostorijama Ogranka posebnim izdanjem Stihovnice Siska: „Sisački pjesnici za sudionike Kvirinovih poetskih susreta“, na obostrano zadovoljstvo svih prisutnih. Odlična se atmosfera zadržala do navečer, kada je održana promocija nove poetske zbirke Siniše Matasovića Tvoj novi dečko. Uz odličnu posjećenost sisačke i ine publike, knjigu su predstavili suradnici u njezinu nastajanju: Đurđica Vuković, Žarko Jovanovski i Matijas Baković, koji je ujedno u izostanku urednika knjige, Davora Šalata, pročitao navode iz njegova stručnog i odmjerenog pogovora. Pjesme je osobno interpretirao autor, a uzvanicima se na kraju obratio predsjednik DHK-a Đuro Vidmarović. Osvrnuo se, kako na ovu aktualnu, tako i na autorove prijašnje knjige, zaključivši kako su Društvu potrebni takvi mladi i perspektivni književnici. Promociju su muziciranjem obogatili Ivan Novak i Milko Kiš.

Po otprije ustanovljenu protokolu, Susreti su završeni u nedjelju obilaskom posljednjih počivališta zaslužnih sisačkih pjesnika Tee Benčić Rimay i Josipa Severa.

Vijenac 633

633 - 7. lipnja 2018. | Arhiva

Klikni za povratak