Vijenac 633

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Bjelovar

U organizaciji OMH u Bjelovaru održano je 8. svibnja predavanje Stjepana Šterca pod naslovom Hrvatska pred demografskim izazovima. U sadržajnom i minucioznom izlaganju, prepoznatljivim stilom i podastiranjem konkretnih brojeva, tablica i izračuna, Šterc je bjelovarsku publiku upoznao s razmjerima iznimno negativnih demografskih kretanja u Hrvatskoj, prouzročenih prirodnom padom stanovništva, ali i sve snažnijim iseljavanjima iz Hrvatske. Šterc je upozorio kakve će posljedice navedeni demografski trendovi imati za društveno-politički, ekonomski, ali i sigurnosni sustav Hrvatske. Šterc je kritizirao sve političke elite koje dosad nisu poklonile dovoljnu pozornost toj za Hrvatsku bitnoj problematici, ali je ponudio i konkretna rješenja apostrofirajući irski i izraelski model uspješne revitalizacije stanovništva. (Davor Dijanović)

Čitluk–Vinkovci

OMH u Vinkovcima predstavio je 23. svibnja bogatu i raznoliku djelatnost gostujući u Čitluku u povodu obilježavanja 712. obljetnice prvoga pisanog spomena imena Brotnjo i Dana općine Čitluk. Predstavljanje šarolikog opusa djelovanja vinkovačkog ogranka započelo je otvaranjem izložbe akademskoga grafičara Dubravka Matakovića.



S obilježavanja velike obljetnice

Autora postavljenih stripova prisutnima u Galeriji Klub Matice hrvatske predstavili su Andrija Stojić, predsjednik OMH u Čitluku, i Dražen Švagelj, predsjednik OMH u Vinkovcima. Izložbu umjetnika iza kojeg je niz samostalnih i zajedničkih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, i koji je za umjetnički rad višestruko nagrađivan, između ostalog i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, otvorio je predsjednik čitlučkoga općinskog vijeća Predrag Smoljan. (Andrija Stojić)

Imotski

Kao bibliofilsko izdanje OMH u Imotskom početkom 2018. objavio je knjigu Ivana Mužića i Stanka Raca Danteova vjera. U prvom dijelu knjige Ivan Mužić piše o Danteovoj viziji stvaranja zemlje, vremena i čovjeka, o njegovu poimanju djelovanja zvijezda, slobodne volje i Božje milosti, a u drugome nalazi se tekst Stanka Raca Svjetlost Beatrice. Rac se posebno bavio značenjem brojeva u Danteovu djelu te traženjem njegovih tragova u Hrvatskoj. Njegov pristup Danteu podliježe kritičkom znanstvenom vrednovanju, no njegovo shvaćanje smisla problematike brojeva te iščitavanje simbolike u Božanstvenoj komediji, koja njome obiluje, vrijedan su prinos razumijevanju Danteova djela. (I. H.)

Jastrebarsko

U kapeli Svetog Duha, u srcu Jastrebarskog, 18. svibnja održan je osmi po redu poetsko-glazbeni program Svetom Duhu na čast u organizaciji OMH u Jastrebarskom i Glazbene škole Jastrebarsko. Nastupilo je Gradsko pjevačko društvo Javor pod ravnanjem Ive Barač i uz klavirsku pratnju Elizabete Skobe.


Sudionici poetsko-glazbenog programa

Poetski dio programa bio je posvećen velikom Augustu Šenoi, rođenu prije 180 godina. Šenoinu poeziju u kapeli Svetog Duha predstavili su glumci Kazališta Škrabe – Želimir Hrković, Mark Krcivoj, Kristinko Malnar, Niko Pavelić, Lovro Penić-Ivanko, Dorian Rodić, Ornela Rodić i Jana Valečić. Najmlađi glumci Kazališta Škrabe, Dora Delić, Rino Lafter i Jakov Hrvoje Žebec izveli su pak popularne pučke marijanske pjesme, dok je mlada glumica i pjevačica Hena Pavičić nastupila uz klavirsku pratnju profesorice Elizabete Skobe. Specijalni gosti večeri bili su momci iz Muške vokalne grupe Borsa iz Draganića. (Klementina Škrabe)

Koprivnica

U suorganizaciji OMH u Koprivnici i Gradske knjižnice Mladen Kerstner pod pokroviteljstvom grada Ludbrega održana je u Ludbregu konferencija za medijske kuće s temom najave 90. obljetnice rođenja hrvatskoga književnika, humorista, redatelja, glumca i novinara Mladena Kerstnera i objavljivanja edicije njegovih Sabranih djela I–IV. Glavni urednik edicije Sabranih djela Stjepan Hranjec ustvrdio je temeljem istraženog opusa i neobjavljenih rukopisa Mladena Kerstnera, autora Mejaša, Gruntovčana i Dirigenta i mužikaša, kako će prva knjiga sadržavati drame i komedije, druga poeziju i prozu, treća korespondenciju, a četvrta studiju o opusu i životopis. Posebni gosti bili su glumci Martin Sagner (Dudek) i Smiljka Bencet (Regica), koji su evocirali suradnju s Kerstnerom i pred kamerama Hrvatske televizije posjetili nekoliko lokacija na kojima su snimani Gruntovčani. O Kerstnerovu djelu i suradnji na tom velikom projektu identiteta sjevernohrvatskog podravskog sela govorili su i Edita Kutnjak-Zlatar, ravnateljica knjižnice nazvane po piscu, Mladen Kerstner ml. i Miroslav Betlehem, tajnik OMH u Koprivnici. (Dražen Ernečić)

Marija Bistrica–Križevci

OMH u Mariji Bistrici na blagdan Tijelova, 31. svibnja, organizirao je u bazilici Majke Božje Bistričke koncert Hrvatskoga baroknog ansambla Concerto Polonaise, specijalizirana za povijesno vjernu interpretaciju instrumentalne i vokalno-instrumentalne glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha.


Koncert Hrvatskoga baroknog ansambla

Na programu su bila dijela Georga Philippa Telemanna, Johanna Sebastiana Bacha i Georga Friedricha Händela. Nastupili su solisti Stjepan Nodilo, blok-flauta i oboa te Laura Vadjon, violina. Sljedećega dana, 1. lipnja, ansambl je nastupio i u crkvi Svetoga Križa u organizaciji OMH u Križevcima. (I. H.)

Opatija

U Ogranku MH u Opatiji održano je 17. svibnja predavanje o kasnoantičkom obrambenom sustavu Claustra Alpium Iuliarum, s naglaskom na lokalitetima u Hrvatskoj, te o prekograničnom projektu Interreg SI-HR Claustra+, koji radi na aktivnoj zaštiti prirodne i kulturne baštine održivim turizmom.

Prikazan je i dokumentarni film Claustra o zaboravljenoj arheološkoj baštini iz doba kasne antike. Iako se Claustra Alpium Iuliarum može po važnosti svrstati uz bok Hadrijanovu zidu ili dunavskom limesu, taj najveći rimski građevinski i vojničko-obrambeni sustav iz 3. i 4. stoljeća mnogi ne poznaju. Film je snimljen u sklopu projekta Claustra – kameni branici rimskoga imperija 2015. u produkciji udruga Žmergo i Ukus. Predavanje je uz prikladne brojne projekcije održala autorica Ana Golja, diplomirana arheologinja. (Julijan Dobrinić)

Osijek

U povodu prvih Dana medijske pismenosti u Hrvatskoj, OMH u Osijeku objavio je Malu knjižicu medijske i jezične pismenosti. Autori su knjižice novinarka Glasa Slavonije Nefreteta Zekić Eberhard i Borko Baraban.


S obilježavanja Dana medijske pismenosti

Knjižica je nastala u sklopu projekta Abeceda medijske i jezične pismenosti čija je svrha upoznati djecu osnovnoškolske dobi s osnovnim pojmovima medijske pismenosti i prepoznavanja istine i laži u medijima, kao i s posebnostima materinskoga jezika. Cilj je projekta da djeca započnu obraćati pozornost i prepoznaju skriveni marketing i lažne vijesti. Knjižica je predstavljena 25. svibnja u osječkoj Osnovnoj školi Franje Krežme, gdje su svi učenici 7. i 8. razreda dobili knjigu na dar te su im autori održali kratko predavanje o medijskoj pismenosti. (Zrinka Čičak)

Slatina

OMH u Slatini i Udruga Ličana Vila Velebita organizirali su predstavljanje knjige Lika i velebitsko primorje u hrvatskoj književnosti, koju su priredile Ana Lemić i Jasminka Brala Mudrovčić. Knjigu je uredila Ana Lemić, a izdavači su OMH u Gospiću i Udruga Ličana Vila Velebita iz Zagreba. Program je započeo pjesmom Vila Velebita u izvedbi Udruge Ličana Gacka iz Bizovca, a na tu domoljubnu pjesmu iz 19. stoljeća podsjetio je i potpredsjednik MH Stjepan Sučić, jer se ona u Slatini orila 1971. O knjizi koja veliča Velebit kao simbol ujedinjavanja hrvatskoga prostora govorila je predsjednica OMH u Slatini Zorica Varga. O ljubavi prema Lici i Velebitu te nastanku knjige govorila je autorica Ana Lemić, predsjednica OMH u Gospiću.


S predstavljanja knjige

Pohvalila je rad slatinske Udruge Ličana te uručila predsjedniku Šnjariću Leksikon Ličana kao početak skupljanja zavičajne zbirke. Nazočnima se s nekoliko riječi hvale obratio i gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić. Promociju su čitajući pjesme iz knjige upotpunili profesori hrvatskoga jezika OŠ Josipa Kozarca Slatina, Hana Tepeš, Ivana Strupar i Danijel Vilček uz glazbenu pratnju Fikreta Balića. (Zorica Varga)

Split

U velikoj dvorani Dominikanskog samostana 17. svibnja održana je izborna skupština OMH u Splitu. Predsjednik Ogranka Trpimir Jurkić prigodnim riječima pozdravio je potpredsjednika MH Damira Barbarića i glavnoga tajnika Zorislava Lukića, koji su iz središnjice došli podržati važan događaj u splitskom OMH.


Joško Kalilić

Za novoga predsjednika OMH u Splitu izabran je Joško Kalilić. Za potpredsjednika izabran je Marin Kaporelo, a za tajnicu Mihaela Lovrić. U Upravni odbor još su izabrani i Toni Maglica, Dubravka Katačić, Ivan Basić, Grozdana Ribičić, Tea Vidović Schreiber i Vlaho Kovačević. (Ivica Luetić)

Šibenik

U dvorani Gradske knjižnice Juraj Šižgorić održana je 8. svibnja pjesničko-glazbena večer pod naslovom Opjevana ljubav. Svoje stihove kazivali su članovi Ogranka: Vinko Vučenović, Stipe Papak, Petar Ivas, Branka Rupić, Duška Krnić, Dinko Škevin, Edita Vlahov, Milena Mujezin, Gojka Skorić Pelajić te prijatelji pjesnici: Elvira Lasan Zorobabel, Ljiljana Juričev Martinčev, Višnja Junaković, Ivana Bulat, Antonio Lučić i Dolores Bujas. Glazbeni gosti bili su Šibenski trubaduri: Igor Lokas, Nino Nimac i Darko Načev. Voditelj programa bio je Antonio Lučić. Na istoj lokaciji 15. svibnja predstavljena je i knjiga Rad snova Dragana Gligore u izdanju Naklade Bošković. O knjizi su govorili Zoran Bošković, Zdenka Bilušić i autor. Njegovi odabrani autori progovaraju jezikom snova, jezikom simbola i progovaraju o svojim životima, ispunjenim i neispunjenim željama, čežnjama, strahovima, frustracijama. (Zdenka Bilušić)

Velika Gorica

Kroz poseban, veseo, zanimljiv i raspjevan susret u sklopu Matičina četvrtka 17. svibnja, u Muzeju Turopolja predstavio se KUD Velika Mlaka, koji djeluje osamnaest godina. U KUD-u djeluje 110 aktivnih članova, skupine đaka, studenata, radnika i umirovljenika. Organiziran je u šest sekcija: tri plesne, jedna pjevačka i dvije tamburaške. Na svoj jedinstven i uvijek šaljiv i zanimljiv način sve o KUD-u Velika Mlaka ispričala je Đurđa Havidić. U KUD-u njeguju izvorne turopoljske pjesme i plesove, ali izvode i izvorni melos drugih krajeva, a takav pristup prenose uspješno na mladi naraštaj. Nastupili su na mnogim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu, gostovali po cijeloj Europi: Bugarskoj, Makedoniji, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Italiji, Turskoj, Grčkoj, Španjolskoj, Crnoj Gori, na koncertima u humanitarne svrhe, a uz to sustavno rade na obnavljanju starih običaja Velike Mlake. (Ana Peternac Bučan)

Vijenac 633

633 - 7. lipnja 2018. | Arhiva

Klikni za povratak