Vijenac 633

Druga stranica

izložba Hrvatska nematerijalna baština na listama UNESCO-a U Strasbourgu

Hrvatska baština u srcu Europe

Jelena Savić

U Vijeću Europe u Strasbourgu izložbu Hrvatska nematerijalna baština na UNESCO-ovim listama 30. svibnja otvorila je ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, čime je započelo šest mjeseci održavanja kulturnih događaja u sklopu hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europe. Otvaranju izložbe, uz hrvatske zastupnike u Vijeću Europe, prisustvovali su i Thorbjørn Jagland, glavni tajnik Vijeća Europe, te veleposlanik Miroslav Papa, stalni predstavnik Republike Hrvatske pri Vijeću Europe. Svečanost su glazbeno popratili Tihomir Hojsak i Filip Novosel.


Miroslav Papa, Nina Obuljen-Koržinek i Thorbjørn Jagland

Jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe svakako je zaštita kulturne baštine, što potvrđuje i ova izložba kao i cijeli kulturni program koji je pripremljen za trajanja predsjedanja. „Nematerijalna kulturna baština posebno je zanimljiva budući da se može doživjeti tek ako upoznate lokalne zajednice koje je pažljivo njeguju i čuvaju za buduće generacije“, naglasila je na otvaranju izložbe ministrica Obuljen Koržinek, nakon čega je organizirana vožnja tramvajem dekoriranim hrvatskim simbolima i logom predsjedanja od Europskog suda za ljudska prava do Trga Republike, gdje je obilježen kraj danskog i početak hrvatskoga predsjedanja spuštanjem danske i svečanim podizanjem hrvatske zastave. Svečanost podizanja hrvatske zastave na glavnom gradskom trgu održana je ispred vijećnice gdje su se 1948. prvi put sastali ministri Vijeća. Tom prigodom ministrica je istaknula kako se hrvatskim programom Strasbourgu želi predstaviti naša kultura u cjelokupnom bogatstvu i raznolikosti.

Hrvatska je kao svoje prioritete tijekom predsjedanja Vijećem istaknula borbu protiv korupcije, zaštitu prava manjina i ranjivih skupina, decentralizaciju i zaštitu kulturne baštine, o čemu svjedoči i program od dvadesetak kulturnih događanja kojima će se predstaviti bogata hrvatska kulturna baština te suvremena umjetnička produkcija. Najavljena je i izložba suvremene hrvatske arhitekture, kao i tjedan hrvatskoga filma i niz koncerata.

Prvi put od 1996, otkad je postala članicom Vijeća Europe, Hrvatska predsjeda tom paneuropskom organizacijom, osnovanom sa svrhom jačanja europskoga jedinstva te promicanja demokracije, zaštite ljudskih prava i vladavine prava na europskom kontinentu. „Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europe bit će test i priprema za predsjedanje Europskom Unijom u prvoj polovici 2020.“, istaknula je Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu.

Vijenac 633

633 - 7. lipnja 2018. | Arhiva

Klikni za povratak