Vijenac 632

Glazba

Nagrada Vagnerijanac godine

Laureat Mužek

Davor Schopf

Ovogodišnju nagradu Vagnerijanac godine, što je dodjeljuju Opera HNK-a u Zagrebu i Udruga Richard Wagner, dobio je tenor Tomislav Mužek za ulogu Georga u operi Ukleti Holandez Richarda Wagnera, premijerno postavljenoj potkraj siječnja, u režiji Oliviera Pyja. Bila je to, pod ravnanjem Nikše Bareze, izvorna verzija toga djela iz 1841, u jednome činu s tri prizora, koja se odigrava na škotskoj obali, odakle promjena uobičajenog imena uloge Erika u Georg.


Tomislav Mužek u Ukletom Holandezu / Snimio Marko Ercegović

Od 2003. do 2010. Tomislav Mužek bio je prvak Opere splitskoga HNK-a, a od rujna 2016. prvak je Zagrebačke opere. Na dodjeli nagrade intendantica Dubravka Vrgoč najavila je njegovu skoru promociju u status nacionalnoga prvaka. Mužekovoj međunarodnoj afirmaciji pridonijeli su uspješni nastupi u Scali, na Svečanim igrama u Bayreuthu, Bavarskoj državnoj operi u Münchenu, Hamburškoj i Berlinskoj državnoj operi te u Semperovoj operi u Dresdenu. Na bajrojtskom festivalu nastupa od 2003. Počeo je kao Kormilar u Ukletom Holandezu, u tri navrata do 2005, uz manje uloge u Lohengrinu i Parsifalu, a od 2013. do 2015. u tri je festivalska godišta tumačio Erika, pod ravnanjem Christiana Thielemanna.

U zagrebačkoj produkciji nastupio je uz ugledne inozemne vagnerijance, sopranisticu Melanie Diener u ulozi Sente i bas-baritona Bastiaana Everinka u naslovnoj ulozi. Čvrstoćom svijetloga glasa i decentnom, proživljenom scenskom igrom, ocrtao je tragiku nesretnoga lovca Georga.

Udruga Richard Wagner osnovana je, na inicijativu Dunje Vejzović 2005, kao dio svjetske organizacije ljubitelja Wagnerove glazbe u više od stotinu gradova u cijelome svijetu. Wagnerova društva stipendiraju mlade umjetnike, organiziraju posjete opernim kućama i dodijeljuju nagrade najboljim izvođačima Wagnera. Prvu nagradu Vagnerijanac godine kod nas dobili su 2013. Dubravka Šeparović Mušović i Luciano Batinić.

Tomislava Mužeka uloga Erika uskoro ponovo očekuje u Dresdenu, na Minhenskom opernom festivalu i u bečkoj Volksoperi.

Vijenac 632

632 - 24. svibnja 2018. | Arhiva

Klikni za povratak