Vijenac 632

Druga stranica

Međunarodna konferencija U Muzeju Mimara, 8. svibnja

Kreativnost kao ključ školovanja

Ivana Vilović

Dana 8. svibnja u Muzeju Mimara u Zagrebu održana je međunarodna konferencija o kulturnom i umjetničkom obrazovanju Kultura i kreativne prakse za bolje obrazovanje u organizaciji Ministarstva kulture, a uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje. Sljedeći dan Ministarstvo je bilo domaćin sastanku mreže ACEnet iz zemalja članica EU misija koje je „staviti umjetnost, kulturu i kreativnu edukaciju u središte pozornosti našeg društva“. Konferencija je ujedinila kulturne stručnjake, političare, profesore, nastavnike, odgajatelje i predstavnike raznih kulturnih ustanova i organizacija. Otvorila ju je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja je navela razne programe Ministarstva kojima se podržava  predstavljanje dobrih kulturnih i umjetničkih praksi radi napretka u obrazovanju. Naglasila je da obrazovanjem temeljeno na umjetničkom iskustvu stvaramo društvo i mlade koji će uživati u umjetnosti i bolje razumjeti moderno društvo.

Predstavljan je Priručnik za kulturnu osviještenost i izražavanje nastao tijekom rada predstavnika Ministarstva kulture u skupini Otvorene metode koordinacije kao oblik širenja informacija o radu u OMK koji će biti dostavljen svim školama u RH.

Na konferenciji su sudjelovali i članovi europske mreže ACEnet, svjetski priznati stručnjaci specijalizirani za kulturno i umjetničko obrazovanje i kreativnost iz Škotske, Nizozemske, Francuske i Austrije.

Jan Jaap Knol (direktor Zaklade za kulturnu participaciju), naglasio je da dobro razumijevanje vlastite kulture i identiteta može biti osnova za poštovanje raznolikosti kulturnog izraza. Joan Paar, predstavnica Creative Scotland, navela je važnost suradnje profesora s umjetnicima i povećanje broja mladih koji participiraju u kulturi i obrazovanju. Istraživanja Cultural Learning Alliancea pokazala su poboljšanje u kvaliteti života mladih koji su imali obrazovanje bogatije kulturom i umjetnošću.

Održane su i radionice s primjerima dobre prakse iz svih umjetničkih područja.

Vijenac 632

632 - 24. svibnja 2018. | Arhiva

Klikni za povratak