Vijenac 632

Druga stranica

Festival glumca, od 11. do 20. svibnja

Jubilarni Festival glumca

Mira Muhoberac

Svečanom dodjelom nagrada u Iloku je 20. svibnja završio jubilarni, 25. festival glumca. Tijekom devet dana, od 11. svibnja, Ilok, Otok, Vukovar, Vinkovci i Županja ugostili su dvadeset predstava iz natjecateljskoga, dvije predstave iz popratnoga programa i tri ispitne produkcije studenata glume iz Zagreba, Osijeka i Splita, retrospektivnu izložbu Dražena Bote, dan domaćice Festivala Branke Cvitković i dr.


Laureati 25. Festivala glumca u Iloku  / Snimila Dubravka Petrić / PIXSELL

U natjecateljskom programu, prema izboru glumice Nade Abrus, publika iz cijele županije mogla je pogledati 107 glumačkih ostvarenja, koja je pratio stručni sud pod predsjedanjem glumca Vinka Kraljevića, uz članice Hanu Hegedušić i Tatjanu Bertok-Zupković.

Predstava Dvoje Teatra Exit iz Zagreba u izvedbi glumaca Bojane Gregorić Vejzović i Dražena Čučeka te režiji Matka Raguža dobitnica je nagrade Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini. Četiri ravnopravne nagrade Fabijan Šovagović za najbolja umjetnička ostvarenja dvojice glumaca i dviju glumica dodijeljene su Borku Periću za ulogu Vjekoslava Kralja u predstavi Ustav Republike Hrvatske Satiričkog kazališta Kerempuh, Goranu Košiju za ulogu Vanjeka u predstavi Audijencija Kazališta Virovitica, Antoniji Stanišić Šperanda za uloge u predstavi Tesla Anonimus GDK Gavella iz Zagreba te Petri Kovačić Pavlina za uloge u predstavi Ol’ smo za jedan dan HNK u Splitu. Nagrada Nevenka Filipović za najbolje ostvarenje u lutkarskoj predstavi ili predstavi za djecu ili mlade dodijeljena je Ediju Ćeliću za ulogu Françoisa u predstavi ­Zašuti Dječjega kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku. Nagrada za najbolju glumicu do 28 godina pripala je Tesi Litvan za ulogu Jele u predstavi Povratak u produkciji Eurokaza, Hrvatske kuće i ADU iz Zagreba, a nagrada Ivo Fici za najboljega glumca do 28 godina Robertu Španiću za ulogu Ive u istoj toj, predstavi Povratak.

U sklopu je ovogodišnjega Festivala glumca monodrama Dimnjačar Ljubomira Kerekeša, praizvedena 1992, doživjela 1270. izvedbu u Kavani Navis u Vukovaru, a za festivalskih ju je dana pogledalo više od tisuću oduševljenih gledatelja.

Vijenac 632

632 - 24. svibnja 2018. | Arhiva

Klikni za povratak