Vijenac 632

Matica hrvatska

Beč, Belišće, Gospić, Osijek, Požega, Samobor, Sisak, Slatina, Široki Brijeg, Velika Gorica, Virovirtica, Vukovar, Wiesbaden

IZ OGRANAKA

Beč

U organizaciji OMH u Beču 26. travnja održano je predavanje (Stereo)tipovi ženskih likova u hrvatskoj književnosti Bernarde Katušić. Predavačica je predstavila ženske likove koji su često bili pokretači radnje i nositelji značenja teksta, a do druge polovice 20. stoljeća predstavljali su uglavnom od muških autora. U izlaganju se osvrnula na ključne tipove ženskih likova (idealna gospoja, anđeo u kući, femme fragile, femme fatale...) koji su bitno obilježili kontinuitet razvoja hrvatske književnosti. Bernarda Katušić doktorirala je na Institutu za slavistiku Sveučilišta u Salzburgu. Područje su njezina interesa književna i kulturna previranja 20. i 21. stoljeća. Katušićeva od 1987. objavljuje književne recenzije i kritike. Sudjelovala je na brojnim znanstvenim skupovima u zemlji i inozemstvu te objavila brojne znanstvene radove u domaćim i stranim časopisima. (Zvonimir Vučur)

Belišće

U organizaciji Grada Belišća i OMH u Belišću 10. svibnja predstavljena je knjiga Gobelov let – fotomonografija grada Belišća autora Gorana Dojkića. Riječ je o prvoj fotomonografiji Belišća snimljenoj iz zraka tijekom sedam letova motornim zmajem nad gradom i prigradskim naseljima.


S predstavljanja fotomonografije Belišća

O knjizi su govorili Domagoj Varžić, zamjenik gradonačelnika grada Belišća, Zdenko Glasovac, predsjednik OMH u Belišću, i autor. U knjizi je na 120 stranica sa 125 fotografija, snimljenih tijekom nekoliko godina, predstavljeno Belišće s prigradskim naseljima. (Zdenko Glasovac)

Gospić

U organizaciji OMH u Gospiću u galeriji Kulturno informativnog centra Lovinac otvorena je 16. svibnja izložba fotografija Lička pruga, u čast skore stogodišnjice njezina puštanja u promet. Uvodnu riječ iznio je potpredsjednik MH Stjepan Sučić.


Otvaranje izložbe fotografija

Autorica izložbe i predsjednica OMH u Gospiću Ana Lemić predstavila je priču o izgradnji Ličke pruge popraćenu fotografijama u tri cjeline. Prvu cjelinu čine dosad neviđene fotografije iz privatne zbirke Nikole Turkalja, projektanta pruge. Druga cjelina obuhvaća fotografije iz časopisa Svijet koje prikazuju prugu za vrijeme velikog snijega 1929. Posljednja cjelina sadržava fotografije koje prikazuju ljepotu krajolika uz Ličku prugu koje je 1936. snimio Fran Salaj. Izložbu je otvorio načelnik Općine Lovinac Ivica Miletić, a program je vodila ravnateljica Kulturno informativnog centra Ana Miletić. Na kraju večeri u razgovor su se uključili i mještani Općine Lovinac,koji su se s nostalgijom prisjetili doživljaja iz vremena kada je željeznica bila važan dio svakodnevnog života. (D. K.)

Osijek

U suorganizaciji OMH u Osijeku, Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, zavoda HAZU u Osijeku te Braće Hrvatskog zmaja – Zmajski stol u Osijeku 9. svibnja u hotelu Osijek predstavljena je knjiga Ivice Miškulina Vladimir Šeks. Politička biografija. Knjigu su predstavili Miljenko Brekalo, Ivica Miškulin, autor knjige, Ivica Završki, predsjednik OMH u Osijeku te Vladimir Šeks.


Predstavljanje biografije Vladimira Šeksa

Predstavljanje je okupilo veliki broj zainteresiranih, a razlog tomu je, istaknuo je Miljenko Brekalo, voditelj osječkog Područnog centra Instituta Ivo Pilar, što je „Šeks jedan od najvažnijih hrvatskih političara s kraja 20. i početka 21. stoljeću koji je radio na izgradnji političkog i pravnog sustava RH“. (Zrinka Čičak)

Požega

U organizaciji OMH u Požegi u Gradskoj knjižnici i čitaonici predstavljena je knjiga Nedosanjani san Ivice Ciganovića. Nakon pozdravne riječi Ljiljane Marić, predsjednice požeškog OMH, nazočnima se obratio Mile Pavičić, načelnik općine Kaptol, koja je financijski pomogla izdavanje.


Predstavljena knjiga Ive Ciganovića

Marijana Ćorluka, nastavnica hrvatskog jezika u Katoličkoj gimnaziji i dopredsjednica požeškog OMH, moderirala je program predstavljanja knjige, koja je već bila predstavljena u Alilovcima, autorovu rodnom mjestu, gdje i danas živi. O knjizi je govorila Ivanka Kandjera, nastavnica hrvatskog jezika na Poljoprivredno-prehrambenoj školi, lektorica knjige. Zdravko Ticl, trajni đakon i vjeroučitelj, osvrnuo se na duhovne poruke djela, koje će zasigurno sve one koji ga budu čitali itekako obogatiti. Svi nazočni na dar su dobili autorovu knjigu, zahvaljujući općini Kaptol. (Ljiljana Marić)


Samobor

U Samoboru je otvorena zajednička izložba članova likovnih odjela ogranaka Matice hrvatske iz Zaprešića, Svete Nedelje, Jastrebarskog i Samobora nazvana Susreti IV. Četvrtu godinu zaredom, točnije od 2015, izloženi su slikarski i kiparski radovi te radovi od drveta, o kojima je kritički osvrt dao prof. Željko Nemec.


Otvaranje četvrtih Susreta

Uz sjajne radove umjetnika na prvom ovogodišnjem, ali četverogodišnjem „susretanju“ ogranaka Matice hrvatske Zagrebačke županije, koje će se od Samobora nastaviti kroz Zaprešić, Jastrebarsko i Svetu Nedelju, glazbom je događaj uljepšao Antonio Uremović, a svojim stihovima Zlata Bujan-Kovačević i Vlasta Mažuranić. Izložbu je otvorila potpredsjednica Gradskoga vijeća Grada Samobora Maja Gračanin. U ime domaćina nazočne je pozdravila tajnica Lada Lokmer, a u ime svetonedeljskoga OMH predsjednik Ervin Škacan. (Lada Lokmer)

Sisak

Na Stihovnici Siska održanoj 12. svibnja u prostorima OMH u Sisku, kao glavni gost večeri nastupio je nadahnuti pjesnik mlađe generacije Matijas Matko Baković. Prisutni su se imali priliku uvjeriti u autorov osebujan poetski izričaj, ali i u njegovu vrsnu i samosvojnu interpretaciju. Predstavio se s pjesmama iz svoje zapažene zbirke Odlazim iz vlastite pjesme, a na veliko oduševljenje mnogobrojne publike govorio je i stihove iz svoga novog rukopisa, koji privodi kraju i priprema za novu knjigu.


Brojni Sisčani na Stihovnici

O autoru i njegovu djelovanju na književnoj sceni (asistent na Katedri za kroatologiju Hrvatskih studija u Zagrebu) zorno svjedoči i podatak kako su ga iz Zagreba dopratila puna dva automobila prijatelja i kolega pjesnika. Okupio se i velik broj Siščana pa s ponosom možemo ustvrditi da je ovom prigodom nastupio rekordan broj autora, njih petnaest.  (Siniša Matasović)

Slatina

U prostorijama Zavičajnog muzeja Slatina OMH u Slatini organizirao je 8. svibnja predstavljanje 33. broja virovitičko-podravskoga županijskog časopisa Matice hrvatske za kulturu Zavičaj. Nazočne je pozdravila predsjednica slatinskog ogranka Zorica Varga, a časopis su predstavili glavni urednik Ivan Zelenbrz i predsjednica virovitičkog OMH Dubravka Sabolić. Prvi broj Zavičaja tiskan je 1991, a u početku je zamišljeno da to bude časopis koji će mjesečno pratiti događanja u području kulture, znanosti i umjetnosti virovitičkog OMH, jer županije tada još nisu ustrojene. Članovi MH predstavili su svoje radove objavljene u časopisu: Dragica Šuvak iz Slatine govorila je o muzejskoj koncepciji stalnoga postava Zavičajnog muzeja Slatina, Marija Turk Kuči iz Slatine o svome radu s osobama koje imaju alkoholom izazvane probleme i predstavljanju knjige Slatinski alkohološki programi, Rudolf Brijačak iz Voćina govorio je o svojoj informativno-psihološkoj propagandnoj djelatnosti u vrijeme Domovinskog rata, a Dražen Bunjevac iz Virovitice o lokalnom mikeškom govoru na području Virovitice. (Petar Žarković)

Široki Brijeg

U Narodnoj knjižnici Široki Brijeg 15. svibnja predstavljeno je troknjižje o preminulom generalu Slobodanu Praljku: General Praljak I. – drugo prošireno izdanje, General Praljak II. – U obrani hrvatskog naroda i General Praljak III. – S prijezirom odbacujemo Vašu presudu. Program koji je organizirao širokobriješki ogranak započeo je prikazivanjem kratkoga filma o odavanju počasti generalu Praljku na Trgu širokobrijeških žrtava 29. studenoga 2017.


Događaj posvećen generalu Praljku

Knjige su predstavili autori Marko Tokić, Miroslav Međimorec i akademik Josip Pečarić. „Mi moramo zastati i upitati se: je li ovo javno samožrtvovanje bilo uzaludno? Kolika je naša kapljica u čaši otrova koji je ispio general Praljak?“ upitao je Tokić, dodajući da je potrebno uistinu krenuti u borbu vlastitim snagama, uz veliku spremnost na žrtvu, zaključujući izlaganje stihovima Antuna Gustava Matoša. Miroslav Međimorec i Josip Pečarić u izlaganjima su predstavili osobna iskustva s generalom Slobodanom Praljkom te istaknuli njegovu ljudsku i profesionalnu veličinu. Nekoliko domoljubnih pjesama izvela je klapa Dobrkovići. (Gojko Jelić)

Velika Gorica

Zanimljiva večer u sklopu Matičina četvrtka ponovno je povezala gimnazijalce i OMH u Velikoj Gorici u njihovu drugom susretu, koji se održao 3. svibnja u Muzeju Turopolja. Još Horvatska ni propala dok mi živimo naslov je glazbenoscenske večeri koju su pripremili učenici, glazbenici i umjetnici Gimnazije Velika Gorica. Tamburice su se oglasile pod vodstvom Josipa Jurenića, Stjepana i Luke Kosa, Ivana Ivacija i Ante Magaša, koji su kroz glazbu uveli u ovu zanimljivu večer. Katarina Bačurin pripremila je monolog iz Breze, Tin Šaban iznio je zanimljive podatke o Prelijepoj Našoj, a Vili Kušen i Leon Marijan izveli su klasični blues na gitari i usnoj harmonici. Djevojački zbor GVG-a zapjevao je, Patrik Vuković, Luka Kušec i David Dianežević predstavili su uradak Podgutnica pod vratom i žganci v tanjeru, Sara Glogovčan izvela je pjesmu Antuna Gustava Matoša, a Katarina Vidas govorila je o svom kraju, Novalji. (Ana Peternac Bučan)

Virovitica

U organizaciji OMH u Virovitici 14. svibnja održano je predstavljanje knjige Sokolski pokret u Virovitici autora Matije Pavličevića. Nakon pozdravnog govora predsjednice Ogranka Dubravke Sabolić glavni urednik Zavičajne biblioteke, bivši dugogodišnji predsjednik Ogranka i doajen Ivan Zelenbrz govorio je o nastanku knjiga u nakladništvu OMH u Virovitici od 1999, naglasivši da je ovo deveta knjiga iz kola Povjesnice. Uz njega je o knjizi govorila i Dubravka Sabolić prezentiravši je kroz poglavlja u kojima je obuhvaćeno razdoblje od osnivanja sokolskog pokreta 1906. do naglog prestanka s radom 1941. Autor Matija Pavličević posebno je zahvalio Vladi Vraneku na mnoštvu fotografija koje je ustupio te svima ostalima koji su pridonijeli da se knjiga objavi. (Dražen Bunjevac)

Vukovar

OMH u Vukovaru u suradnji s Područnim centrom Instituta Ivo Pilar u Vukovaru i Državnim arhivom u Vukovaru 15. svibnja upriličio je predstavljanje zbornika radova 19. znanstveno-stručnog skupa: Vukovar ‘91. – dvadeset i peta godina poslije, naslovljenog Hrvatsko društvo: 25 godina nakon Vukovara 1991. Urednici Zbornika su: dr. sc. Dražen Živić, dr. sc. Mateo Žanić i dr. sc. Petar Macut, zaposlenici Instituta Ivo Pilar. Zbornik su predstavili izv. prof. dr. sc. Ivo Džinić, dr. sc. Vlasta Novinc i dr. sc. Mateo Žanić, dok je pozdravnu riječ u ime vukovarskog ogranka Matice hrvatske i domaćina događanja, Državnog arhiva u Vukovaru, uputio Petar Elez, ravnatelj Arhiva i potpredsjednik OMH u Vukovaru. (Petar Elez)

Wiesbaden

Svibanjski susret HKZ/OMH u Wiesbadenu započeo je minutom šutnje u počast preminulom kolegi, književniku i likovnom umjetniku Dragutinu Trumbetašu. Preminuo je 29. travnja u 80. godini života. Za sobom je ostavio bogat opus likovnih radova, crteža, ilustracija, romana. Trumbetaševa monografija predstavljena u dvorani Doma kardinala Kuharića Wiesbadenu popraćena je manjom retrospektivnom izložbom, izborom iz djela, koji je priredila redakcija časopisa Riječ. Predstavljena knjiga na gotovo petsto stranica dosljedno zaokružuje Trumbetaševo djelo. Na susretu hrvatske čitaonice HKZ/OMH progovorilo je nekoliko njegovih suputnika i poznavalaca njegova djela. (Ivica Košak)

 

 

Udruga Cvit u Međugorju i
Ogranak Matice hrvatske
u Mostaru

Natječaj za dodjelu
Književne nagrade Krešimir Šego za pisce za mlade

Želeći sačuvati sjećanje na život i djelovanje utemeljitelja Književno-poučnog časopisa za mlade Cvitak Krešimira Šegu (Međugorje, 11. veljače 1950–9. prosinca 2014),​ Udruga Cvit u Međugorju raspisuje natječaj za dodjelu Književne nagrade Krešimir Šego.

Na natječaj se mogu prijaviti književnici koji pišu za mlade, ako pošalju:

a)  rukovet 10−15 kratkih priča za djecu (jedna priča do 400 riječi) ili

b) rukovet 10−15 pjesama za djecu.

Natječaj je otvoren do 1. kolovoza 2018.

Autori, uz broj telefona, kućnu i e-mail adresu te kraći životopis, radove trebaju poslati na e-mail: list.cvitak@gmail.com

Književni odbor

Vijenac 632

632 - 24. svibnja 2018. | Arhiva

Klikni za povratak